På trods af global opvarmning og billige badeferier elsker vi danskere stadig at tage på skiferie. Wagrain, Val Thorens og Trysil er blandt favoritterne. Men der findes mange andre fantastiske destinationer rundt i verdens bjergkæder. Steder som ikke altid får en opmærksomhed, de fortjener. 

Vi har fået syv af de danskere, der ved mest om skiløb til at komme med hver sit bud på, hvor man finder de bedste oplevelser i sneen, om turen går til de svenske fjelde, pasta og vine i Italien eller champagnepuddersne i Japan.

Offpiste-eventyr i højderne – Chamonix, FrankrigEuropas ekstremsports-hovedstad. Her står den på vilde eventyr udenfor pisternes grænser. Bjergene rejser sig stejlt og frygtindgydende, men samtidigt også ufatteligt smukt omkring byen Chamonix. Området er bogstavelig talt toppen af Europa med sin placering klods op af Mount Blanc (4810 meter). Hvilket giver nogle helt exceptionelle offpiste-eventyrer. Der er få skidestinationer, hvor naturen er så storslået og uberørt. 
Chamonix er delt op i fire mindre områder, som har hver sine særligheder, og det gør eksempelvis en ugens skiløb utroligt varieret. De høje bjergtinder gør, at der altid er skyggesider. Når sneen forbliver i skygge holdes den kold og let, derfor er området perfekt til offpiste skiløb. 

Den gamle by er charmerende og har beholdt megen af sin originale arkitektur, modsat de typiske franske beton satellitbyer som fx Val Thorens. Her samles folk på byens store torv, hvor hyggelige små franske restauranter og barer ligger side om side. Dagens oplevelser diskuteres over en kold øl, inden man sultne, efter dagens stræbasser og friske luft, sætter sig til rette foran en traditionel fransk bistroret. Som alternativ til skiløbe kan byens museum ’The Alpine Museum’ eller udendørs spa med udsigt til Mont Blanc hos Aglons Spa anbefales.

”Jeg har kørt offpiste utroligt mange steder. Men Chamonix skiller sig alligevel ud som den største oplevelse. Her finder man altid uberørt sne og unikke muligheder for skiløb i verdensklasse. Jeg vil råde alle, der tager dertil at køre med bjergguide. Ligeså smuk naturen og de høje bjerge er, ligeså farligt kan det være.”

Martin Lübecker, 33 år - Professionel offpiste skiinstruktør. Har arbejdet seks år for den franske skiskole ESF, Danmarksmester i freeride i 2010 og har flere top 10- placeringer i Freeride Worldtour Qualifier. 

Tag med UCPA på offpistetur til Chamonix og få undervisning i skiløbet udenfor pisterne. 

Afterski og fest – for de unge og skibumser - Mayrhofen, Østrig Her er garanteret skiløb hele vinteren. Mayrhofen ligger skulder mod skulder med Hintertux-gletcheren, som giver skiløb helt hen til sommeren. Mayrhofen er måske ikke lige så kendt som de andre populære østrigske destinationer St. Anton, Wagrain og Bad Gastein. 

Men området har stadig det hele; varierede og velpræparerede pister til alle niveauer. Du kan blandt andet prøve kræfter med Østrigs stejleste pist. 

Det er en af Østrigs mest anerkendte snowparker, som starter ud med tre super velformede 20 meters kickers (hop). Her finder du også masser af lettilgængelig offpiste og træskiløb, der bliver kørt langsomt op, da mange i Mayrhofen kører pisteskiløb eller smider tricks i parken. 

Tag gondolen, der forbinder byen med skiområdet, ned efter en lang og vellykket dag på ski. Sæt dig ind på et af de tre afterski-steder, du finder for foden af gondolen. Her er der store fadøl og flügels, lederhosen og Dj Ötzi på højtalerne.

Der er billigt og masser af unge skandinavere i Mayrhofen. Og så er standarden bare bedre i Østrig end i Frankrig. Jobsne er velbetalte, soveforholdene over standard og hyggen større. En perfekt destination, hvis man skal være af sted hele vinteren.  

Men det fungerer også for vennegruppen der bare skal af sted en uge. Det er svært at blive træt af området, da liftort til Mayrhofen giver adgang til 650 kilometer pister i Zillertal, Gerlostal og Tuxertal. De tre dale er forbundet med en skibus, der gør det nemt at komme rundt. Desuden ligger der 8-10 forskellige skisportssteder i nærheden, som kan nås med toget.

”Jeg elsker St. Anton, men her er så mange dygtige skiløbere, at man aldrig får sneen for sig selv. Mayrhofen er mere ukendt, men en sand perle. En af Østrigs bedste parker. Pisterne er altid tip top. Og jeg har også kørt super lækker offpiste skiløb mellem træerne, hvor der altid er meget sne. Og så er der selvfølgelig afterski i østrigsk verdensklasse. Her er både hyggeligt, festligt og svenske piger, min Østrig-anbefaling.”  

Martin Schøber, 25 år -  Medstifter af ski-webshoppen Blacksnow.dk. Han har fem fulde vintersæsoner i St. Anton, Danmarksmester i freeride i 2013 og er stor Østrig-entusiast. 

Elegant, velklædt og smagfuld italiener  - Selva Val Gardena, ItalienHvis Østrig står for sjov afterskiing, er Italien lig med god mad. 

Selva Val Gardena er en del af verdens største skiområde ’Dolomiti Superski’, og den perfekte destination til en smuttur væk fra den grå og våde danske vinter. Det er nemt og relativt ukompliceret at komme dertil. Der er fly direkte til Milano eller Venedig, og man kan leje en bil og køre den sidste del op til dolomit-byen. Billeje er billigt i Italien.

I Selva er det er ikke usædvanligt, at pisterne bliver præpareret i løbet af dagen. Noget, der sjældent sker i Østrig eller Frankrig. Maden oppe i terrænet indtages i smukke alpehytter, som serverer mad kilometer væk fra den sædvanlige kantinemad.

Bemærk dog risikoen for korte skidage. Når først de dampende pastaretter og gode vine kommer på frokostbordet, kan det være svært at komme ud igen. Skulle man alligevel have kræfter til mere skiløb efter frokost, er mulighederne uendelige. Der er både højt og lavtliggende skiløb med gletcher-agtigt skiløb i højderne og nede blandt træerne. 

Ud på eftermiddagen står du på ski ned til en af de små hyggeligt restauranter, hvor alle de lokale skiinstruktører hænger ud, og spiser pizza, som kun italienerne kan lave dem. Ellers tager du direkte hjem på ’Hotel Portillo’, hvor værten venter med cannapeer og champagnesmagning. Hotellet har fire stjerner, men er stadig til at betale. De arbejder hårdt på at få deres femte stjerne, hvilket kræver at deres restaurant får en Michelin-stjerne.  

Det er tydeligt at Selva Val Gardena er en rig by. Liftsystemet er nyt, butikkerne er af høj kvalitet, og restauratørerne ved, at området bliver besøgt af mange velhavere. Og selvom det kan virke lidt ekstravagant, er det holdt smagfuldt uden snobberi - og med servicemindede personale overalt. 

”Selva er seje velklædte italienere med god smag, ingen nyrige vulgære russere. Min bror og jeg var de eneste, der kørte offpiste her. Selv under liften var sneen dyb og helt uberørt. Og så ligger det i Dolomitterne, der har fået mere sne end alperne de seneste år. Vi var der i fire dage, hvilket var perfekt. Du spilder ingen tid i liftkøer, bor ordenligt og får den tiltrængte forkælelse fra en travl hverdag.”  

Tobias Hansen, 35 år - Radiovært hos P3-sporten og Liga og fodboldkommentator hos 6’eren. Han er desuden professionel fransk skiinstruktør og medstifter og arrangør af Helly Hansen Freeride DM. 

Champagnepudder og afterski i varme kilder - Niseko, Japan15-20 meter sne om året. Og en kulturoplevelse ud og over det sædvanlige. I Japan er alt anderledes end i Europa. Maden, skiterrænet og afterskien.

Niseko er det største skiområde på Japans nordø Hokkaido og binder fire skiområder sammen. Kommunen er den i verden, der bruger flest penge på snerydning. Den sibiriske vind, der blæser ind over nordøen er knasttør og giver en sne, som er ligeså. Selv om det sner hele tiden, falder det ikke sammen. Den forbliver let og luftig.  

Pisterne er helt perfekte. Japanerne har en perfektionistiske tilgang til alt, hvad de foretager sig. Men tager man den lange vej til Japan, skal den uendelige mængde sne udforskes. Og det gør man bedst med et par ekstra brede ski under fødderne og en gruppe ligesindede skiløbere. Terrænet er ikke helt så højt, som vi kender det fra de store Europæiske skiområder, men da det sner hele tiden, er træskiløbet alligevel at foretrække. Ind i mellem sneklædte væltede træer blæser man igennem sneen, som står op i ansigtet på en. Når solen en gang i mellem stritter frem, har Niseko også en top over træerne, hvor man kan finde offpiste, som man kender det fra alperne.   

Afterski i Japan kunne ikke komme længere væk fra dansende stistøvler på østrigske barborde. Her kører man ned og sætter sine ski udenfor en lille hytte, som japanerne kalder ’oncen’. Man smider sit svedige skitøj, tager et håndklæde og en kold øl og sætter sig ned i den meget varme vandkilde, der danner hyttens midte. En oncen kan findes på bagsiden af en bjergside midt ude i ingenting. Efter musklerne er blevet restitueret, kan man tage en taxa hjem til hotellet. 

Som meget vel kunne være Black Diamond Lodge,  hvor de ægte pudderhundene indlogerer sig. Her er der mulighed for at udforske lokale japanske retter. Til de mindre eventyrlyste serverer de også europæisk-inspireret mad. Lige gyldigt, hvornår du besøger lodgen, kan du ikke undgå at støde ind i Tanner Hall, Pep Fujas eller nogle af de andre store freeski-stjerner.      

”Det lyder måske klichefyldt. Men jeg har prøvet at køre et stykke offpiste, tage liften op til samme stykke og ikke kunne finde mine spor fra før. Hvis man er heldig sner det hver dag. Er man uheldig skinner solen tre dage. Skal man have endnu mere Japan, skal man klart tage et par dage i Tokyo. Du skal alligevel til Tokyo for at flyve hjem, så der giver ingen mening ikke at opleve denne fantastiske by. Og så er japanerne så utroligt høflige.”  

Nikolaj Vang, 37 år – Stifter og medejer af Playground Trading/Media/Production. Har 14 fulde skisæsoner og kan fremvise hele 16 danske mesterskaber i blandt andet halfpipe, slopestyle og pukkelpiste.  


Tag med Playground Snow til Japan på powder-camp i uge 8 og 9. 

Forkælelse, storhygge og winter wonderland – Åre, Sverige Nordens største skisportsområde med 109 pister og 42 lifter. Her er vild natur og skandinavisk idyl for alle pengene. Området er skimæssigt på niveau med alperne, og terrænet er for alle. I den tidlige vinter kan vejret være vildt og lidt barskt, og temperaturene når ned mod minus 30 grader. Men der er hyggeligt alle steder du sætter dig ind, om det er oppe på bjerget eller nede i den charmerende by. Der er ægte vinterhygge med mørke eftermiddage, varme drikke og et sneklædt landskab. 

Som vinteren skrider frem, og solen i højere grad dominerer fjeldet, tager udendørsserveringen over. De festlige eftermiddage skaber forårsstemning. 

Nyd gode vine og lækker tapas hos ’Vinbaren Åre’, klassisk italiensk mad hos 'Grappa', eller små delikate mexicanske retter hos 'Supper'. Indloger dig og familien på et af de mange hyggelige fjeldhoteller. Fx Hotel Granen, hvor rammerne er hjemlige, indretningen smagfuld og personalet meget imødekommende. 

”Nordens Verbier. Her får du bare endnu mere for pengene. Det er et rigtigt bjerg, og området har et stort potentiale. Nogle af verdens bedste ekstremskiløbere Henrik Winsted og Reine Barkered er opvokser her. Jeg har oftest fejret nytår med kæresten og nogle gode venner. Vi har været her for at opleve byen. Det er hurtigt og nemt at tage toget derop. Stå på toget på Hovedbanegården og vågn op til et winter wonderland næste morgen, med en hel skidag foran sig. Åre er både til ægte familiehygge, og vennerne der sætter pris på god mad og festlige nætter.”  

Søren Juul Rasmussen, 39 år - Professionel skiinstruktør hos Den Danske Skiskole. Har arbejdet som skilære i de franske alper i mange år og har stået på ski i det meste af verden. 

Ta’ på camp og sæt dine tricks perfekt – Tignes, FrankrigMangler du nogle at udleve din passion for freestyle skiløb? Så er en tur på skicamp det helt rigtige valg. En freestyle camp er en uges skifællesskab med andre passionerede skiløbere og dygtige trænere. 

’Din Camp’ har igennem flere år arrangeret camps til forskellige destinationer, og de tager en stærk trænerstab med flere af Danmarks bedste freesyle-skiløbere med om bord. De mange trænere gør, at der kommer fokus på den enkeltes udvikling. Du får nøje instrukser i, hvad du skal gøre for at udføre et trick, men får også lov til at springe ud i det. 

Skal man have perfekte rammer for at udvikle sit freestyle-skiløb er franske Tignes en oplagt kandidat. Det 300 kilometer piste store område lægger hvert år snowpark til verdens bedste freesyle-skiløberes udfoldelser i X-Games. Desuden hænger Tignes sammen med Val disére, hvor der også er en stor park. Det er ikke alpernes mest charmerende by, men den er alligevel blandt de mest hyggelige af de store, og der er masser af gode restauranter og barer. Nattelivet fejler bestemt heller ikke noget.  

”Jeg lærte mere på én uge med Din Camp end på hele min første sæson i Val Thorens (5 måneder). Men det er ikke kun undervisningen, der gør campen fantastisk. De sociale arrangementer, de utroligt engagerede trænere og ligesindede mennesker gør ugen så fed. Alle er virkelig motiverede for at blive bedre. Noget, der virkelig gavner hele freestyle-miljøet i Danmark.”  

Maya Casier, 24 år - Danmarksmester i Slopestyle i 2013 og har et hav af podiepladser i andre descipliner. Hun har haft 3 fulde vintersæsoner på ski og været på camp hele 15 gange. 

Tag med ’Din Camp’ på freestylecamp i påsken 2015. 

Schweiz er bare lidt mere lækkert - Verbier, Schweiz Verbier er for overklasen. Sådan er manges forestilling om det store schweiziske skiområde. Men i virkeligheden er det for alle, der elsker skiløb, god mad og smuk natur.
 
Selvom du vil se mange store og dyre huse i den udstrakte by, er Verbier en meget autentisk by. En by med rene og stille gader. Her er ingen fulde gymnasieelever, der råber op. Til gengæld larmer de mange kvalitetsrestauranter i bybilledet. Her kunne man fx prøve at få bord hos den to-stjernede Michelin kok Sergio Arolas nye spansk-inspirerede restaurant ’Restaurant Arola'. Her serverer Sergio blandt andet en udsøgt oksehale ravioli. 

De mange fire- og femstjernede hoteller er placeret omkring byens midte. Hvis man derimod vælger en mere budgetvenlig indlogering, bor man typisk lidt uden for bymidten. Men bare rolig, schweizerne har tænkt over alt. Så der går busser til lifterne alle steder og tidspunkter. Dog kan det anbefales at tage bilen til Verbier. Det gør det ikke kun nemmere at nå liftene inde i byen, men giver muligheden for at besøge de omkringliggende områder. 

Selve skiterrænet er som byen – bygget på kvalitet. Liftsystemet er nyt og effektivt og kobler områdets forskellige dele fantastisk godt sammen. Skimæssigt er der til alle aldre og niveauer. 

Du har masser af plads, når du står på ski i Verbier. Pisterne er brede, og der er ikke særligt mange mennesker. Offpise er der også masser af. Det er langt fra tilfældigt at Freeride World Tour (VM i freeride) vælger at afholde deres store finale i Verbier hvert år. 

”Der var høj sol, nyfalden sne og ingen mennesker på pisterne, da jeg besøgte Verbier.  Er vejret dårligt, er der masser af træer, der sikrer sigtbarheden. Nu har jeg ingen børn, men der er fyldt med familier, og det virker som den perfekte familiedestination. Man føler sig tilpas i byen og stemningen er god. Her er bare lidt mere lækkert end alle andre steder.”

Sofie Kyed, 26 år - Journalist hos DR Nyhederne, skribent hos Riders.dk og Skimagasinet og er tidligere blevet nummer 4 i Freeride DM og 3’er i Slopestyle DM. 

LÆS OGSÅ: Skiferie: DOs and DON'Ts på pisten

LÆS OGSÅ: 11 gode gadgets til skiferien

LÆs OGSÅ: Hold nytår i sneen: Her er den perfekte nytårsmenu