Euromans faste fotograf udgiver bog: Alle vil fotograferes af Petra scroll-down

Euromans faste fotograf udgiver bog: Alle vil fotograferes af Petra

Petra Kleis er en af Danmarks dygtigste fotografer. Hendes billeder er overalt – selvfølgelig også i Euroman – og nu er hun aktuel i bogform. I dag udkommer et værk, der samler hendes bedste arbejde som fotograf.

Af Kristoffer Dahy Ernst
Foto: Petra Kleis
Kultur Euroman

Rollefordelingen på Euroman er typisk klar: Det er os på redaktionen, der vælger fotograferne til vores forsidehistorier. Vi bilder os ind, at vi bedst ved, hvilken fotograf der skal parres med interviewpersonen for at få det bedste resultat. Men på det seneste er der sket et skred: Flere og flere af dem, vi interviewer, blander sig nemlig i vores beslutning og spørger, om ikke nok Petra Kleis kan være fotografen, der tager deres billede.

Det skete så sent som for et par udgaver siden. Og forespørgslerne ligger sjældent langt væk fra vores egen ide om den perfekte forsideskydning – for Petra Kleis er en af de fotografer, vi er stolte af at bruge, og som vi bruger flittigt.

Det er der flere grunde til: Petra har en særlig evne til at skabe et rum, hvor tryghed og humor bliver motorer for fotografiet. Hun insisterer på en ærlighed i fotografiet, hvilket blandt andet kommer til udtryk i hendes mod til at skyde analogt og kun sjældent anvende retouch. Med Petra er det ’what you see is what you get’, og den tilgang passer godt med tidsånden, hvor vi i tiltagende grad søger at skrælle pyntende lag af verden for at bede om den ligefremme version.

Der findes mange dygtige fotograftalenter i Danmark. Men ofte ender det med talentet og stopper, når erfaringen skal tage over. Over årene har Petra indfriet sit talent og udviklet sig til en erfaren fotograf, der dels tør tage styring og sætte retning på en fotoskydning, dels arbejder så stilsikkert, at hun forstår et brief og leverer hver gang. Det er sådan noget, man sætter pris på som kunde – også her på Euroman. Og det er lige netop sådan en fotograf, man gerne vil fotograferes af.

Petra Kleis’ ’Portraits’ rummer hendes bedste arbejde fra de seneste 10 år. Personligt er jeg spændt på at se, hvor langt Petra kan tage sine evner de næste 10.

Petra Kleis, 'Portraits’, ude i dag 1. december på Forlaget 28b, 599 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Foto og Bøger