Hold huden ung: Her er den store hudplejeguide til nybegyndere og letøvede scroll-down

Hold huden ung: Her er den store hudplejeguide til nybegyndere og letøvede

Huden er som bekendt kroppens største organ, og i modsætning til dine nye sneakers eller nye jeans så vil din hud være med dig resten af livet. Vi guider dig her til at komme i gang med hudplejerutinen eller udvide den, hvis du allerede er kommet godt fra start.

Af John Christopher Correll
Foto: Getty Images og PR
Livsstil Euroman

I en verden, hvor der er hudpleje overalt, kan det være svært at navigere sig igennem, hvad der er fantasifulde påstande, ren marketings-jargon og hvad der i virkeligheden er nyttig information for ens egen hudtype. Derfor får du her et overblik over, hvor du skal begynde.

Find din rutine

Hudplejeråd- og anbefalinger er der nok af. Men i stedet for at lade sig dupere over influencer-hypes, smart macho-branding eller sågar anbefalinger fra gutterne i omklædningsrummet, så lyt til hvad din egen hud fortæller dig.

Alle taler om den gode hudplejerutine; at vaske sit ansigt, supplere med en toner og afslutte med en god fugtighedscreme. Hver morgen. Hver aften.

Desværre findes der ingen lette løsninger og heller ikke ét one-size-fits-all produkt.

Som udgangspunkt er vejen til at føle sig tilpas i egen hud brolagt med selvreflekterende spørgsmål som: Hvordan føles min hud om morgenen, i løbet af dagen og indtil sengetid? 

Derefter: Hvad ønsker jeg at adressere? Mere fugt? En mindre skinnende fremtoning? Mere balance mellem tørre kinder og en fedtet pande? Eller måske at få bugt på de urenheder eller den irritation, der opstår ifm. barbering?

Svarene vil lede dig til din huds nuværende tilstand (hudtype) og dermed til hvilke produkter, der er egnet for netop dig.

Tænk over miljøet og klimaets påvirkning på din hud

Uden at lyde som en velmenende mor, så er sunde vaner med rigelig søvn, alsidig kost, regelmæssig motion og gode mængder vandindtag grundlæggende elementer for en sund hud. Sæsonalitet, livsstil og miljø påvirker også din huds tilstand.

Det lyder banalt, men tænk over det, for det spiller alt sammen en rolle for, hvor tilpas du vil befinde dig i din hud. Hvor opholder du dig i løbet af dagen? Udendørs i solen eller inden døre i klimaanlæggets summen? Sover du klos op ad en varm radiator, rejser du ofte eller er du på cykel på landevejen i regn og rusk hver weekend.

Og så husk klimaet. Sommeren har i år været lang, varm og med høj luftfugtighed. Nu er det efterår, og vi ser køligere temperaturer med lavere luftfugtighed og øget blæst og regn. Elementerne påvirker ikke kun vores humør, men også vores hud, og måske du pludseligt finder ud af, at de produkter, der i juli og august var helt perfekte, nu ikke virker så tilstrækkelige længere.

Få gode vaner

Gør det til en vane, på linje med tandbørstning, at vaske dit ansigt. Start din morgen ren og frisk, og afslut dagen med at vaske dagens strabadser og begivenheder af dig. Brug ikke for varmt vand og brug bare dine hænder frem for en børste eller en vaskeklud og følg altid efter med en toner.

Toner er ikke vores teenage-års skintonic, der ætsede vores pubertære bumser væk. Nej, en god toner indeholder oftest beroligende og barriere-forstærkende ingredienser. Toneren bygger bro mellem det første skridt i hudplejerutinen (ansigtsrens) og det tredje (fugtighedscreme), og oftest er det i toneren, at man finder buzzword-ingredienser som antioxidanter og vitaminer som panthenol og niacinamid, der alle er gode for huden. Endvidere kan toneren også bruges som en aftershave, der nedtoner irritationen og dulmer rødme efter barbering.

Som med renseprodukter og toner er det ligeså vigtig at finde en fugtighedscreme, der matcher sæsonen, din hudtype og din livsstil. Kun du kan mærke, hvad der føles godt eller forkert ­– specielt hvad angår sensitivitet eller allergener.

Som udgangspunkt bør tør hud følge en mildere rutine med mere nænsomme renseprodukter, der ikke stripper huden af dens naturlige fugt. Omvendt er det ikke ensbetydende med, at fedtet hud, hvor sebum-mængden opbygges i løbet af dagen, slet ikke at skal have fugt. Den kræver blot en anden type produkter, der dels kan håndtere den ekstra sebum og tilfører fugt med en lettere tekstur, der ikke lægger sig oven på ansigtet, men tillader huden at ånde.

 

Her er fire tretrins-hudplejerutiner til fire hudtyper, som kan udføres på fem minutter:

Til tør hud

Da din hud er til den tørre side, er det vigtigt ikke at bruge et produkt, der er for aggressivt. Denne rensemælk med CBD (hamp ekstrakt) og mandelolie opløser nænsomt den fedt og snavs, der har opbygget sig på ansigtet uden at udtørre.

Følg op med en toner, der som denne er rig på antioxidanter og aloevera-juice. Den beroliger og tilfører ekstra fugt til huden.

Ansigtscremen er en dansk creme rig på A-vitamin, en af hudens bedste venner, der endvidere fugter og understøtter hudens barriere. Husk solfaktor om dagen.

Til velbalanceret hud

For velbalanceret hud er det vigtigt at benytte produkter, der er tilpas effektive og ikke for astringente. Huden skal føles ren og ikke strippet for fugt.

Følg op med en toner, der balancerer ­– her med rose, ginseng og kamille, der er kendt for deres rensende og beroligende egenskaber.

Afslut med en fugtighedscreme, der som denne har beroligende og anti-inflammatoriske egenskaber, der blandt andet dulmer rødme og svien ­– perfekt til efter barbering. Husk solfaktor om dagen.
 

Til kombineret hud

En ansigtsrens som denne med blandt andet kul og ler renser og udtrækker nænsomt den talg og snavs, der opbygger sig i løbet af dagen. Heksehassel er en urt med dobbeltegenskaber, der gør den populær inden for hudpleje, da den både er astringent og beroligende.

Derfor er en toner med heksehassel perfekt til en hud med både tørre og fedtede områder.

Afslut med en fugtighedscreme af en let-til-medium karakter, der fugter og beskytter tilpas for det lunefulde efterår. Husk solfaktor om dagen.

Til fedtet hud

En ansigtsrens af mere skarp karakter som denne laboratorie-udviklede sag efterlader huden med en renere følelse.

Følg op med en toner, der påføres med en vatrondel, som kan fjerne resterende snavs og sebum, mens den samtidig beroliger og fugter.

Afslut med en super-hydrerende gel som denne med havtorn og hyaluronsyre, så huden får fugt, men ikke føles klistret. Husk solfaktor om dagen.
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Grooming