Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Distinguished Gentleman’s Ride

Foto: Thomas Skou Søren Holmboe (nederst tv.), Christoffer (nederst th.), Morten (øverst tv.) og Thomas (øverst til th.).

”Vi vil gerne vise en anden side af motorcykelkulturen”

I den kommende weekend kører en række velklædte mænd ud på de danske veje på deres motorcykler. ’Distinguished Gentleman’s Ride’ samler penge ind til en god sag og får mænd til at tale sammen. Det oplevede man i den grad ved et velgørenhedsarrangement i en garage forleden.

Solen bager udenfor. Et særsyn i Roskilde i midten af september, hvor regnen har hængt og dryppet i den senere tid. Inde fra garagen kan man høre stemmerne summe rundt ude på den store plads. Her sælges der øl, T-shirts, luksus-pitabrød og barberinger.

Alt sammen som en del af indsamlingen til ’Distinguished Gentleman’s Ride’.

Et arrangement, som rent faktisk først løber af stablen i den kommende weekend, hvor flere hundrede jakkesætsbærende mænd stævner ud fra Aarhus og København og kører 30 kilometer i en god sags tjeneste. Det samme gør ligesindede mænd lige fra Sydney til Los Angeles for at skabe opmærksomhed omkring mænds mentale sundhed og bekæmpelsen af prostatakræft.

_DSC6461_final.jpg

Men her lidt vest for København i KnuckleGrease Garage står kværnene lige nu stille på rad og række, mens møtrikker og skruetrækkere hænger i klaser på væggene.

”Mænd skal være bedre til at snakke om de svære ting og ikke mindst til at søge hjælp,” siger Søren Søltoft Holmboe, der er Aarhus-ansvarlig for løbet.

I dag er han sammen med bunkevis af andre motorentusiaster i Roskilde for at besøge velgørenhedsarrangementet i KnuckleGrease Garage. Holmboe retter kort på sin ’Peaky Blinders’-inspirerede vest og ser rundt på sine tre medsammensvorne i den danske afdeling af ’Distinguished Gentleman’s Ride’ her i garagen, inden han siger:

”Det bliver sværere og sværere at være mand for tiden. Derfor er det godt, at der er et sted, hvor man kan komme og lukke lidt damp ud ved at skrue på nogle motorcykler og snakke om løst og fast. Og så selvfølgelig køre en tur.”

_DSC6329_final.jpg

 Søren Søltoft Holmboe er Aarhus-ansvarlig for løbet.

Sådanne mandekøreture er lige netop det, ’Distinguished Gentleman’s Ride’ handler om. I 2012 fik en gruppe australske mænd idéen til løbet, fordi de så et billede af Don Draper fra tv-serien ’Mad Men’ i sit jakkesæt overskrævs på en gammel motorcykel. Hurtigt fandt de selv deres stiveste puds frem fra klædeskabene og kørte en tur, så folk kunne se, at motorcyklister er andet end læderveste og hårde blikke.

”Vi vil gerne vise en anden side af motorcykelkulturen. Det eneste, pressen normalt skriver om motorcyklister, er dårlige ting. Det er altid et eller andet om, at der er nogen, som har kørt for stærkt eller trafikdræbt et andet menneske, men det er ikke sandheden om motorcykler,” siger Morten Fogh, der står for københavnerdivisionen af ’Distinguished Gentleman’s Ride’ og som samtidig driver KnuckleGrease Garage.

”Vi klæder os pænt og sætter fokus på, hvad det vil sige at være mand. Vores tanke er ikke, at det er svært at være mand i øjeblikket, men i stedet sætter vi fokus på, at mænd også skal kunne tale om mandeting, for den samtale fører os med garanti over i, at vi kan tale dybere om andre emner,” siger han og løsner slipseknuden en anelse.

Der nikkes omkring motorcyklerne i garagen, hvor oliepletterne dufter af en svunden tid.

”Et fællesskab som vores er en ventil i hverdagen,” siger Thomas Troelstrup fra Aarhus, mens han smøger skjorteærmerne op:

”Folk kommer og skruer på deres motorcykler, uanset hvad de arbejder med mellem klokken 9 og 17. Vi starter med at tale om motorcyklerne, og så kan snakken stille og roligt folde sig ud. Det eneste krav er, at man er velklædt, og at man ikke kommer anstigende på en færdiglavet motorcykel, men derimod er interesseret i at lave den om og genskabe den i en ny form.”

_DSC6256_final.jpg

Thomas Troelstrup

’Distinguished Gentleman’s Ride’ har været en dundrende succes siden starten i 2012. Dengang deltog 2.500 motorkørere, mens der her i 2019 forventes at deltage mere end 125.000 på verdensplan. Man tilmelder sig på den officielle hjemmeside og begynder så ellers at samle penge ind via MobilePay og sit netværk.

”At køre motorcykel er faktisk let at gå til, for du kan købe en billig cykel til 8.000 kr. og så ellers selv begynde at skrue og bygge. Hvis du er ung, er det en rimelig billig luksus,” siger Christoffer Andersen fra københavnerfraktionen og åbner knappen i sin tweedjakke:

”Du skal bare komme ned i garagen med din motorcykel og skrue på den, og hvis du derudover tager et jakkesæt på, er du en del af os. Samtidig er der helt klart en konkurrence mellem deltagerne i løbet på søndag. Vi fra København skal gerne slå Aarhus – og det gør vi også.”

_DSC6315_final.jpg

Christoffer Andersen

I København forventer man lige nu 418 kørere, mens Aarhus kan mønstre 252. Alle skal opfylde den style-guide, der er udstukket fra arrangørerne i Australien, og det betyder, at der sommetider må blive sagt nej til visse deltagere. Man kan nemlig ikke bare møde op i T-shirt og lædervest.

”Vi holder ikke nogen ude, men vi beder folk om at være en del af fællesskabet. Vi er en række generationer af mænd, der er opdraget af kvinder, og det gør det sommetider svært at være den type mand, man var engang. Vi skal ordne bilen, men også støvsuge, købe ind og gøre rent. Det gør bestemt ikke noget, men vi skal også have et frirum, hvor vi kan skeje ud og klæde os lidt pænt på,” siger Morten Fogh og kører næven igennem det veldresserede fuldskæg, mens han forklarer, at mænd i alle aldre er velkomne:

”Den yngste her i KnuckleGrease Garage er 22 år, og den ældste er 72 år, og cirka det samme gælder for ’Distinguished Gentleman’s Ride’. Hvis du gør noget ud af dig selv og vil være med til at sætte fokus på mænd, så bare kom og vær med.”

_DSC6472_bw.jpgMorten Fogh

I de første år samlede ’Distinguished Gentleman’s Ride’ udelukkende ind til mænd, der var ramt af prostatakræft, men i 2016 kom der en mere mental dimension ind over. Los Angeles-værten for løbet begik nemlig selvmord i 2015 efter en ubehandlet depression. Derfor har løbet lige siden kørt på to hjul rent indsamlingsmæssigt.

”Danmark er tredjebedst i verden pr. deltager, når det handler om at samle ind, og i Aarhus kommer borgmesteren og skyder løbet i gang,” siger Søren Søltoft Holmboe og nævner, at fokusset på mænds mentale sundhed giver en ekstra dimension til velgørenhedskøreturen:

”Jeg var i 40’erne, da jeg begyndte at køre motorcykel, men man bliver hurtigt en del af fællesskabet, hvis man engagerer sig i ’Distinguished Gentleman’s Ride’. Vi kalder efterhånden hinanden for brødre, og alene det, tror jeg, er godt for mænds mentale sundhed.”

Det velklædte broderskab over hele verden formåede sidste år at stå bag en rekordindsamling på 6,3 millioner dollars, hvilket svarer til godt og vel 43 millioner kroner. I år deltager 102 lande og mere end 700 byer i løbet, og målsætningen om, at det hele skal være endnu større, er bestemt til stede.

”Målet er da, at vi kan blive herreversionen af ’Støt Brysterne’,” siger Christoffer Andersen, og så breder den tørre latter sig ellers imellem de mange motorcykler inde i garagen denne solbeskinnede dag.

'Distinguished Gentleman’s Ride’ køres søndag d. 29. september i København og Aarhus.