Det er blevet tid til at gemme de hvide lærredssneakers af vejen og i stedet hoppe i et par støvler eller solide lædersko.

I år dominerer klassikerne, hvor især chelsea-boots, høje støvler og broque-sko fylder meget i modebilledet. Flere af dem er dog moderniseret med solide såler og nye silhuetter. På sneakersfronten er ruskindssneakers i højsædet til en sæson med blæst, regn og mudder.

Om du er til ruskind i en høj eller lav silhuet, blanke lædersko eller robuste læderstøvler guider vi dig her til sæsonens vigtigste sko-tendenser eksemplificeret i 22 efterårssko i forskellige prislejer.

Chelsea boots

Common Projects Chelsea Boot til 3.200 kr.

Chelsea-støvlen har virkelig fået et nyt liv for tiden, og der findes stort set ikke det brand – store som små - der ikke præsenterer en i sin efterårskollektion.

Allerede sidste år var støvlen med oprindelsen i det britiske ride-miljø populær, men i år kommer de til at være overalt i gadebilledet. Hvor det sidste år var læderudgaven som hittede, er ruskind i højsædet dette efterår.

H&M Chelseaboots til 699 kr.

H&M er altid klar med et budgetvenligt bud på en af tidens største tendenser. Denne støvle er kun tilgængelig online og kommer i 100% ruskind.

Garment Projects Chelsea Boot til 2.000 kr.

Danske Garment Projects har skabt sig en god profil på skomarkedet som et kvalitetsbrand i middelprisklassen. Deres design er enkelt og klassisk, men de følger også med tiden og designer moderne sko. Deres ruskinds chelseastøvle er let og behagelig at have på.

Militærstøvler

Burberry Lace-Up Leather Boots til 4.740 kr.

Burberry har taget fat i deres britiske rødder og hevet denne moderne militærstøvle frem til efteråret. Selvom den altid har været en klassiker i herregarderoben, har den fået ekstra meget opmærksomhed denne sæson og er det seneste bevis på tidens inspiration af militæret.

Støvlens rubusthed gør, at de ikke skal overdresses, så bær den hellere til et par sorte jeans og en hvid T-shirt end dit mest spraglede tøj.

Dr. Martens 1460 Forlife til 1.365 kr. 

Dr. Martens militærstøvle er en klassiker og bør altid nævnes, når militærstøvler vender tilbage til modebilledet. Denne model har en livslang garanti, hvilket vil sige, at Dr. Martens reparerer støvlen, indtil de bliver nødt til at udskifte den. 

Ruskindssneakers

C.QP All Black Suede til 2.155 kr.

Svenske C.QP’s første sneaker-model er en god kombination mellem en traditionel sneaker og en pænere herresko. Dit sædvanlige sneaker-udtryk bliver her hevet op på et mere formelt niveau.  

Dens høje skaft og ruskind gør den desuden aldeles efterårsvenlig. Skoen er god til jeans, men går også til et fuldt jakkesæt.

New Balance M530 til 1099 kr.

Man kan selvfølgelig sagtens gå med sneakers om efteråret, hvilket de mange mænd da også stadig gør. Men det er trods alt på tide at skifte de flettede og helt lette lærreds sneakers ud med et par mere robuste af slagsens. Her er New Balance altid et godt valg med deres ruskind, solide såler og amerikanske håndværk.

Alex Arigato Clean 90 Zip Sneaker til 1.300 kr.

Svenske Alex Arigato laver læder- og ruskindsneakers i god kvalitet og mange forskellige interessante silhuetter. Denne med lynlås-lukning i stedet for snørebånd skiller sig klart ud fra mængden. Det er oplagt til den støvleforstrækkende mand, der dog ikke er bange for at larme lidt i gadebilledet.

Ørkenstøvler

Clarks Originals Desert Boot til 855 kr.

Selvom det ikke har været i lige så høj grad som Chelsea-støvlen, så har ørkenstøvlen fået et comeback til modebilledet, hvor den altid har haft klassiker-status. Clarks har lavet den oprindelige, men mange andre skoproducenter lader sig for tiden også inspirere af den.

Paul Smith Wilf Desert Boots til 1.600 kr.

Paul Smith er klar til efteråret med en enkel og pæn ørkenstøvle til efteråret, der er oplagt til et jakkesæt eller et par oprullede chinos.

Cowboystøvler

Won Hundred Harrison Strap til 2.200 kr.

Modebilledet går altid i forskellige retninger, og en af disse går all in på denim og dertil hørende cowboystøvler eller bikerstøvler, om man vil. Danske Won Hundred har altid været fortaler for en stil med jeans, sort læder og støvler, og de laver ikke overraskende et af sæsonens fedeste cowboystøvler.

Broque sko

ASOS Brothel Creepers in Black Leather til 550 kr.

Det er allerede understreget et par gange nu, men der er i herresko-moden et stort fokus på klassikerne for tiden.  Og her kan man ikke komme uden om et par gode broque sko som en essentiel del af herregarderoben.

ASOS har moderniseret deres broque sko en anelse med den smalle silhuet og sålen uden den klassiske hæl.

Church’s Grafton Broque til 4.350 kr.

Britiske Church’s har lavet kvalitets sko siden 1873, hvor Thomas Church etablerede det Northhampton-baserede brand med målet om at lave håndlavede sko og tilbehør i det fineste læder.

I dag laver Church’s stadig nogle af markedets mest holdbare sko, og disse broque-sko har Goodyear syning ved sålen, hvilket hjælper med at holde vandet ude. Over 4.000 kroner for et par sko kan virke som mange penge, men her får man til gengæld et par sko for livet.

Clarks Montacute Lord til 785 kr.

Broque detaljerne hører i den grad også hjemme på et par støvler. Mønsteret gør dem lidt mere elegante, hvor udtrykket for sådan en støvle normalt er mere robust.   

Work boots

Uncle Bright Slim Lace Boot til 2.700 kr.

I takt med, at en stor del af modebranchen fokuserer på håndværk og gammeldags produktionsteknikker, har vi set en masse denim og arbejder-inspirerede skjorter og jakker henover sommeren.

Til efteråret vil en klassisk arbejderstøvle så fylde meget. En serie som Peaky Blinders har været med til at sætte gang i denne retro-stils popularitet.

Mango Lace-up leather boots til 999 kr.

High Street-kæden Mango hæver sig i materialekvaliteten ofte over konkurrenter som Zara og H&M, hvilket også afspejler sig i deres lidt højere priser. Især på læder og ruskindsvarer kan det betale sig at søge hen med spanske Mango.  

Sneakers

Eytys Mother Simon Mullan til 170 1.265 kr.

Eytys har til efteråret lavet et særligt samarbejde med den tyske kunstner Simon Mullan, hvor svenskernes originale Mother-sneaker har påsyet patches fra MA-1 bomberjakker. Indmaden består af en klassik bomberjakkes orange inderside.

Common Projects Original Achilles Low til 2.420 kr.

Den originale lave Common Projects-sneaker kan på grund af sin lækre læderkvalitet sagtens bruges, inden vinteren for alvor banker på døren. Men det ville være oplagt af skifte den hvide version ud med denne armygrønne udgave, der rammer tidens farve-tendens helt perfekt.

COS Suede Panel Sneakers til 750 kr.

De hvide sneakers holder også til efteråret. Og de er bedre til regn og mudder end dine primeknit eller flyknit-sneakers fra adidas og Nike. Et lille trick til rengøring er at bruge et gammelt håndklæde hårdt opvredet med varmt vand til at tørre dem af.  

Derby sko

Dries Van Noten Derby shoes til 4.610 kr.

Den belgiske designer Dries Van Noten er kendt for at tage noget af det mest klassiske fra herregarderoben og så lige lege lidt med silhuetter og prints. Her har det anerkendte brand kombineret en derby-sko med et par mokkasiner og lavet et af efterårets mest cool lædersko.

Vagabond Giorgi til 1.199 kr.

Overdelen på Vagabonds derby-sko er meget traditionel, mens det unikke udtryk skabes med den robuste gummisål. Et er, at designet er gennemført, men sålen bliver også din gode ven i efterårsregn og vinterslud.

Red Wing Postman Oxford til 2.300 kr.

Red Wings 101 derby-sko er blevet kendt som postmand-skoen, på grund af dens flade sål. Den historiske skoproducent er altid garanti for et par holdbare sko, der nok skal klare lidt uvejr. Kombinér evt. skoene med et par grå, uldne jakkesætsbukser med fold og mørk uldfrakke. 

LÆS OGSÅ: 25 nye sneakers til efteråret

LÆS OGSÅ: Hold varmen: 17 striktrøjer der gør dig velklædt

LÆS OGSÅ: 11 fede sneaker-brands de færreste kender til