De kolde måneder er noget af det hårdeste for huden. Vekselvirkningen mellem de lave temperaturer udenfor og den tørre varme indenfor kan få huden til at udtørre og generelt opføre sig utilregneligt.

Tørhed er næsten uundgåeligt, og du kender sikkert til den strammende fornemmelse i kinderne. Urenheder og deciderede bumser kan også pludselig dukke op, ligesom øm rødmen og overfølsomhed ofte forekommer i vinterhalvåret.

Nogle produkter er værd at bruge penge på, og på andre områder som fx på shampooen kan man med fordel spare. Du kan se listen her over, hvor du skal spare, og hvor du skal spendere.

Generelt har huden – uanset hvordan den opfører sig – brug for at blive renset og fugtet hver dag, og gør du det til en fast rutine, vil småproblemerne formentlig forsvinde. En ugentlig gang eksfoliering (nogle kalder det for scrub) vil virke som en gang motion for huden, der slipper af med døde hudceller og dybtliggende snavs.

Der er forskel på hud fra mand til mand og forskel på, hvad huden har brug for. Fagfolk deler den, lidt groft sagt, ind i kategorier som tør, fedtet, sensitiv og kombineret, og hvis du får styr på, hvilken hud du render rundt med, kan du meget lettere passe på den.

LÆS OGSÅ: Den gammeldags, den økonomiske og den travle morgenrutine: 3 tætte barberinger  Uanset hvad du bøvler med, kan det være smart – og på sigt økonomisk – at rådføre sig med en professionel. En enkelt konsultation hos en kosmetolog m/k kan diagnosticere din huds behov her og nu samt guide dig til de rigtige produkter, så du ikke spilder pengene på forkert creme og gøgl.

Der er dog et par huskeregler, hvis ansigtsbetrækket ikke arter sig. Oplever du meget tør hud, så sats på mere fedtstof både udenpå og indenbords, drop sæbe og skoldhedt vand.

Flipper din hud ud med rødme og urenheder, så behandl den nænsomt som ovenstående og tilføj et serum eller en olie med beroligende og antiseptiske egenskaber. Fedtet vinterhud kan afhjælpes med mild rens (vigtigt, at det ikke er sæbe) og masser af fugt i form af creme og en ugentlig ansigtsmaske.

Er din hud et ubestemmeligt sted midt imellem typerne, så behandl den, som var den sensitiv.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den skægstil, der passer til din ansigtsform

5 tricks du bør kende om vinteren

1. Bad i lunkent vand

Selv om et langt, dampende varmt bad måske virker som den bedste kur mod kulden, er det den hurtigste vej til udtørret, stram hud. Du vasker de naturlige olier, der holder huden beskyttet og smidig, væk, og du ender med knasende tørhed. Hold vandet lunkent eller badet ultrakort.

2. Spis fedt

Hvis du sørger for at spise masser af fed fisk som laks, makrel og sardiner, sørger du for din hud. Omega-3 olier, der også fås i praktiske kapsler, fylder depoterne med fedtsyrer, som holder huden fugtet. Det betyder veltilpas vinterhud. Nødder, avokado og hørfrø går i samme pulje.

3. Drop sæben

Hvis dit renseprodukt skummer, så stil det væk, og anskaf dig en version uden sæbeingredienser. Sæbe udtørrer ekstremt, især i kombination med varmt vand, og det gør din hud mere udsat for tørhed, urenheder og rødmen. Og husk: Håndsæbe er kun til hænderne.

4. Vådt i vådt

Du får mest ud af både bad og produkter, når du får smurt din ansigtscreme på inden for tre minutter efter badet. Jo før, jo bedre. Så forsegles fugten bedre i huden og holder den veltilpas længere.

5. Blød barbering

Brug lidt ekstra tid på dine barberinger i vinterhalvåret for at forebygge og undgå urenheder, tørhed og skadet hud. Varm huden op med en klud, blødgør stubbene med en shave-olie, barber med skarpe blade (hver gang), og mæt huden bagefter med en olie eller creme tilpasset din huds behov.

6 produkter, der hjælper din hud

1. Sprukne læber

På med noget læbepomade, især når du skal ud i kulden. Du kommer længst med en pomade uden mineralske olier (som eksempelvis den gule vaseline er lavet af), der kun beskytter på overfladen. Køb på apoteket eller i helsekosten.
Lip Calm, John Masters Organics til 84 kr.2. Skægpest/udslæt

Skift til elektrisk barbering, eller sørg for at holde dit grej og dine håndklæder rene og at mætte huden med fugt og beskyttende creme bagefter. Indfør eventuelt en beroligende olie daglig i de hårdeste perioder. Den er også eminent på urenheder.
Antiseptica olie, Amazing Space til 150 kr.3. Stram hud

Indfør rens uden sæbe, brug fugtende creme hver dag, og stjæl en klat af kærestens fugtmaske en gang om ugen. Kan din maskulinitet rumme det, så fordel et par nærende dråber ansigtsolie på huden før din fugtcreme hver dag, og du vil opleve underværker.
Rosehip BioRegenerate, Pai til 230 kr.4. Sprukken hud på hænder

Håndcreme er din usynlige ven, og der findes mange udgaver, der hverken fedter eller dufter af potpourri. Smør hænderne ind efter hver håndvask, før du falder i søvn, og inden du går udenfor.
Ultimate Strength Hand Salve, Kiehl’s til 120 kr.5. Rødme/sart hud

Er du meget ude i koldt vejr, oplever du måske, at huden blusser rødt og varmt (når du kommer ind igen). Det er de små blodkar, der er på overarbejde, og med en kuldebeskyttende creme eller salve kan du mindske de røde kinder og den ømme hud.
Calendula Weather Protection Cream, Weleda til 55 kr.
6. Neglebånd, der flosser og bliver betændte

Kulde og manglende fedtstof omkring hud og negle kan få neglebåndene til at flække og på sigt udvikle sig til ømme, betændte områder. Handsker og håndcreme kan forebygge, mens der skal intensiv hudheling til de åbne sprækker.


LÆS OGÅ: De 7 mest klassiske herrefrisurer

LÆS OGSÅ: Stjæl fra din kæreste

LÆS OGSÅ: Sådan barberer du dig