Tør du bevæge dig ud på offpisten på din næste skitur? Læs lige disse råd først scroll-down

Tør du bevæge dig ud på offpisten på din næste skitur? Læs lige disse råd først

Freerider Josefine Lützau giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer i gang med at stå på ski uden for pisterne.

Af Marcus Højgaard
Foto: Kenneth Pihl Nissen
Mode Euroman

Jeg var fem-seks år første gang, jeg stod offpiste, og selvom det startede i de små, skulle det hurtigt være endnu vildere. På de årlige familieture var min søster og jeg i hælene på vores far, når han kørte guidede ture uden for de optegnede ruter.

I tiårsalderen prøvede jeg heliskiing for første gang, som er en tur, der starter med helikopter, hvorefter man bliver sat af på toppen af et bjerg, og derfra må finde sin vej ned.

Jeg blev grebet af at kunne mærke de naturlige elementer i bjerget, og jeg har ikke kunne slippe det siden. Derfor ved jeg også, hvad der er vigtigt, når du bevæger dig ud på skiture, der ikke foregår inden for de gængse ruter.

Jeg kan dog berolige dig, hvis du har lyst til at give dig i kast med offpiste. Dit tekniske udgangspunkt, når du står, minder en del om den teknik, du kender fra de almindelige turistture til Val d'isere, eller hvor du plejer at stå på ski. Der er dog nogle væsentlige forskelle.

Din vægtfordeling på skiene er blandt andet anderles. Når du kører på en almindelig pist, med en typisk pisteski, er langt størstedelen af trykket på din yderste ski, altså din dalski. Principielt skal du kunne løfte din inderski, uden at miste balancen og falde. Lad os sige, at din vægtfordeling på yderski/inderski er henholdsvis 80/20.

Når du kommer væk fra pisterne, er det en fordel at køre med en mere jævn vægtfordeling, ca. 60/40 på henholdsvis yderski/inderski. Det handler blandt andet om, at den sne, du skal ud at køre på, er mere omskiftelig. Derfor skal dit udgangspunkt være mere stabilt, og vægten fordeles ligeligt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Ski og Sportstøj