Ny undersøgelse: Mænd, der ejer en BMW eller en Mercedes, kører mere råddent
Foto: Getty Images

Mænd, der ejer en BMW eller en Mercedes, kører mere råddent

Hvis du har en dyr, tysk bil, kører du mere hensynsløst, viser finsk studie.

Det startede med en observation i trafikken:

”Jeg bemærkede, at de, der oftest kørte over for rødt, ikke holdt tilbage for fodgængere og generelt kørte hensynsløst og for hurtigt oftest, kørte i hurtige tyske biler,” siger Jan-Erik Lönnqvist, der er professor i socialpsykologi ved University of Helsinki, i en pressemeddelelse.

Sammen med en gruppe kolleger fra det finske universitet står han bag en opsigtsvækkende – men i virkeligheden måske ikke så overraskende – undersøgelse: Ejere af dyre, tyske biler opfører sig som idioter i trafikken.

Forskerne har spurgt 1.892 finske bilejere om deres biler, deres forbrugsvaner og formue, men også deres personlighedstræk for at se, om det virkelig kan passe, at visse typer tiltrækkes af dyre biler.

Resultatet af undersøgelsen, der er publiceret i tidsskriftet The Journal of International Psychology, viste, at selvoptagede mænd, som er stædige og uempatiske, oftere kører i bilmærker som Audi, BMW og Mercedes. Tidligere undersøgelser har vist, at førere af dyre biler oftere bryder trafikreglerne, hvilket har været kædet sammen med antagelsen om, at rigdom har en korrumperende effekt på mennesker. Men det er første gang, at forskere har kædet trafik-idioti sammen med specifikke personlighedstræk.

”Disse personlighedstræk forklarer trangen til at eje produkter med høj status, og de samme træk forklarer også, hvorfor den slags mennesker bryder trafikreglerne mere end andre,” siger Jan-Erik Lönnqvist.

Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem kvinders personlighed og luksusbiler. Mere overraskende er det, at mænd med samvittighedsfulde personligheder, som er pålidelige, ambitiøse og respektable, også tiltrækkes oftere af dyre køretøjer – så måske skal du alligevel tænke dig om en ekstra gang, før du giver en BMW-ejer fingeren gennem sidevinduet, mens du selv ræser hjem i myldretidstrafikken.

Se, hvad vi ellers skriver om: Biler, Mercedes, BMW og Audi