Knud Romer
Foto: Thomas Nielsen

Nyt afsnit af Knud Romers podcast: En sigøjners fortælling

Vesna arbejder som frisør i Nykøbing Falster. Men hun gemmer på en familiehistorie af de sjældne om onde stedmødre, vold, overtro, romatilværelse, fascistiske nedslagtninger, børnebortførelser, udstødelse og angst. Knud Romer byder hende inden for i mørket til en samtale.

Knud Romer
sound

Lyt med Euroman

Nyt afsnit af Knud Romers podcast: En sigøjners fortælling

Lyt til denne artikel med Euroman.
Klik her for at læse mere.

video

Vesna er i dag frisør i Nykøbing Falster. Hun er inviteret ind til en samtale i mørket i Knud Romers bibliotek i hans lejlighed i Frederikstaden i København. Mørket fører dem tilbage til hendes barndoms angst for frøerne på vejen hjemmefra til hendes bedstemor. Hun måtte løbe gennem dem og ende grædende i sin bedstemors arme. Hun kan stadig mærke, hvordan de små frøer hoppede over hendes fødder, når hun taler om det i dag.

De genbesøger en landsby på Balkan og en konflikt mellem romaer og serbere, som lagde sig som jerntæpper på kryds og tværs i hendes familie. Bedstefaderens familie blev stukket til fascisterne af naboen – og myrdet. Han overlevede som den eneste, fordi han kunne blotte en tatovering, han havde fra sin tid livgarden, for nationalisterne. Den forestillede selveste kongen:

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her