scroll-down

To danske arkitekter vil isolere sig på Grønland i tre måneder. I deres egen månebolig

Rumudforskning er atter blevet moderne, og for første gang i et halvt århundrede skal mennesket snart tilbage på Månen. To danske arkitekter vil tegne stregerne.

Af Oliver Bodh Larsen
Teknik Euroman

SOLEN SKINNER SKARPT på den københavnske Sydhavn. Indenfor i et entreprenant værkstedskollektiv holder rumarkitekterne Sebastian Aristotelis, 26, og Karl-Johan Sørensen, 24, til. Snart drager de mod det nordlige, mest mennesketomme og barske Grønland, hvor de skal teste deres månebolig i tre måneder.

Helt præcist den 25. august skal det færdige habitat ombord på et grønlandsk containerskib. Skibet sejler kun hvert halve år forbi det sted, som Sebastian og Karl-Johan har udset sig, og det er først for nyligt, at der er blevet givet lov til, at habitatet kan komme med. Hvorvidt de også selv tager den to uger lange tur med containerskibet til det nordvestlige Grønland, eller om de finder på en anden transportform, ved de ikke helt nu.

Sådan har det været gennem det meste af projektet: De har fundet ud af det hen ad vejen.

Hvad de lige nu ved med sikkerhed er dette: På en måned har de nået deres mål på 150.000 kroner på crowdfunding-platformen Kickstarter. Og 50.000 kroner oveni. Finanseringen er med andre ord på plads. Så nu skal de bare – med tryk på ’bare’ – have habitatet gjort klar. Og det er ikke så lidt, det skal være klar til.

Ned mod minus 30 grader, vinde i orkanstyrke, fuldstændigt iset, hvidt, øde landskab, hvor intet gror; meget lig Månen.

”Vi har radiokommunikation til Arktisk Kommando. Ellers er vi alene,” siger Sebastian.

Se, hvad vi ellers skriver om: