I en fredet bygning fra 1700-tallet har BIG-arkitekt indrettet sin families hjem med samme fokus på oplevelser og stemning, som når han tegner danske museer eller tårne i Kina scroll-down

I en fredet bygning fra 1700-tallet har BIG-arkitekt indrettet sin families hjem med samme fokus på oplevelser og stemning, som når han tegner danske museer eller tårne i Kina

Efter at have hjulpet adskillige danskere med vilde boligdrømme i TV 2-programmet ’Mesterlige ombygninger’ faldt BIG-arkitekt David Zahle over sit helt eget renoveringsprojekt på Christianshavn.

Af Benjamin Dane
Foto: Mikkel Tjellesen
Design Euroman

FRELSERKIRKEN ER SYNLIG fra alle vinduer på den ene side af bygningen på Christianshavn. Det gyldne, spiralsnoede spir følger én hele vejen gennem David Zahles hjem, fra entréen i den ene ende, til altanen i den anden. Den flotte udsigt var da også en af de primære grunde til, at arkitekten for halvandet år siden valgte at købe fjerdesalen i den fredede bygning på Strandgade fra 1733. I dag bor han og familien i store åbne rum og med højt til skrålofterne, men da de overtog stedet, var det fyldt med kringlede gangarealer og små, næsten klaustrofobiske rum fra en tidligere ombygning i 1975.

Første gang David Zahle så stedet, var han mildt sagt skeptisk. Men hans kone, skuespilleren Maria Rich, var solgt, så han sagde ’giv mig et par timer’ og satte sig hjem med sin skitseblok og tegnede en planløsning, der med Slots- og Kulturstyrelsens velsignelse skulle forvandle det oprindelige lagerrum, der i 1975 var ombygget til en lejlighed på 304 kvadratmeter, til et moderne hjem for hele familien.

”Lejligheden havde været til salg i et godt stykke tid, og jeg tror, den fik lov at ligge så længe, fordi mange slet ikke kunne se for sig, hvordan det skulle blive et godt sted at bo. Der var enormt mange kvadratmeter at lege med, og samtidig krævede det – efter min mening – nogle ret voldsomme ændringer at gøre det til et fedt hjem. Der hjælper det nok lidt at være arkitekt og at være vant til at lave langt større projekter,” siger David Zahle.

Det tog tre måneder at få godkendelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen og otte måneders gennemgående renovering at fjerne vægge, lofter, gulve og genskabe det hele med både moderne, rene linjer, men samtidig med respekt for bygningens udtryk. David Zahle har kun været her i en uge, siden han kom hjem fra fire måneder på Færøerne med sin kone, der skulle optage en tv-serie på øen, og parrets tre drenge. Inden da nåede de blot at bo i den færdige lejlighed i ligeledes fire måneder. Så på mange måder er hjemmet stadig helt nyt for familien.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bolig og Design