13 nye til grillen

13 nye til grillen

Var det noget med at fjernstyre din grill fra mobiltelefonen? Jakob Herold ser på det sidste nye inden for grillgrej.

Der er dømt kvindefrizone, når vi denne gang tager dig med ind i den del af hverdagskøkkenet, hvor manden stadig hersker og har uindskrænket magt – ved havegrillen. Her er alt, hvad et mandehjerte kan begære fra selvkørende renserobotter over iPhone-kompatible stegetermometre til gas- og kulgrill i alle prisklasser og til alle lejligheder.
__________

GRILL PÅ KVISTE OG KVAS


BioLite er til mad, varme og mobilsnak på farten. Den lille kompakte grill er så viseligt konstrueret, at man kan fyre op med kvas og småpinde, hvilket i praksis betyder, at du ikke behøver at medbringe grillkul på turen. BioLite består af et brændkammer, et kraftigt understel, som kan justeres alt efter underlagets beskaffenhed, en sammenklappelig grillrist samt en såkaldt termoelektrisk generator (TEG), som genererer elektricitet via den varme, som apparatet afgiver under brug.

Strømmen bruges til at drive en indbygget ventilator, som sikrer optimal forbrænding af de kviste m.m., som du bruger som brændsel – men kan samtidig bruges til at oplade eks. din smartphone med via det indbyggede USB-stik, når du er langt fra en stikkontakt. Med grillristen påmonteret kan man snildt tilberede et måltid til to. En smart detalje er, at det cover, som grillristen transporteres i, samtidig kan bruges som tallerken.

Du skal bruge ca. 46 gram kviste og 4½ minut til at koge 1 liter vand. Og 20 minutters opladning via BioLite giver eksempelvis en iPhone 4S 20 minutters taletid. Produktet fylder ca. 21 cm i højden og 13 cm i bredden, når det er slået sammen, og vejer lige under 1 kg – uden grillristen.

BioLite, 1.075 kr. (+ forsendelse og afgifter)

biolitestove.com

Fortsætter på næste side...ROBOTSTØVSUGER – TIL GRILLEN


Du kender det godt – når maden først er tilberedt, og der lokkes med godt selskab og kølige drikkevarer, er det sidste, man har lyst til, at svede over rengøringen af havegrillen. Men frygt ikke – med den nye GrillBot får du en hjælpende automathånd – en lille hjælper, som klarer det beskidte arbejde, mens du selv nyder de kulinariske resultater af dine anstrengelser.

GrillBot kan bedst beskrives som en miniatureudgave af de kendte robotstøvsugere. Blot med den afgørende forskel, at GrillBot er udstyret med kraftige og hårdføre stålbørster, som renser dine grillriste effektivt i løbet af ca. 5 minutter. Kan bruges på både varm og kold grill.

GrillBot, ca. 565 kr. (+ forsendelse og afgifter)

grillbots.com

SMARTE STÆNGER


Mad tilberedt på grillspyd er delikat. Men lur mig, om jeg er den eneste, som har haft problemer med afmonteringen, når spyddet lander på tallerkenen. Ikke sjældent ender man med en uskøn maltrakteret blanding af kød og grøntsager, som mest af alt ligner noget, der er kørt igennem en blender, når man endelig får separeret mad fra spyd.

Noget kunne da også tyde på, at de gode folk fra Quirky, og i særdeleshed designeren Tim Hayes, har haft den samme frustrerende oplevelse. For de har nemlig opfundet løsningen på denne kulinariske udfordring – grillspyd med indbyggede afmonteringsaggregater.

Faktisk er der bare tale om et todelt håndtag, hvoraf den nederste del er løs og kan glide frem og tilbage på spyddet – enkelt, men godt tænkt. Fås i både en udgave med plasthåndtag og i en udgave i rent metal.

Sliders, 199 kr. Quirkys produkter kan købes på lifestylestore.se

quirky.comBRÆNDT BARN BRUGER GRILLHANDSKER


Canadiske Duncan KitchenGrips INC., som har hovedsæde i delstaten Ontario, har siden 1985 produceret grillhandsker og grydelapper af høj kvalitet. KitchenGrips beskytter mod temperaturer fra -97 til +260 grader, og produkterne er fremstillet i det patenterede, antibakterielle materiale FLXaPrene, som også beskytter mod varm damp og skoldning.

Handsken kan anvendes af både venstre- og højrehåndede og giver med en tykkelse på kun 3,5 mm god føling og håndtering og ikke mindst et godt og sikkert greb. Grillhandsken kan i øvrigt stoppes direkte i opvaskemaskinen – blot du husker at placere produktet på den øverste hylde i maskinen.

KitchenGrips-grillhandsken er som udgangspunkt sort, men kan købes med for i indfarvet neopren i hhv. rødt, grønt og sort.

KitchenGrips grillhandske, 295 kr. Thuesen Jensen AS henviser til nærmeste forhandler på tlf. 3613 0920

kitchengrips.comGOD GRILLSTIL


Amerikanske Fuego laver udekøkkener med stil. Og i et minimalistisk design, som sætter de fleste konkurrenter til vægs. Det samme gælder for firmaets kompakte gasgrill Element, som er designet med en forarbejdning og en detaljerigdom, som understreger Fuegos commitment til kvalitet.

Den smukt perforerede indfarvede midterdel kan indeholde en 6-kilogasflaske. Og med den centralt placerede regulator har du fin kontrol over det store stegeareal – en støbejernsrist, som kan overdækkes med et kuglelåg i tilfælde af langtidsstegning ved indirekte varme. Et låg som i øvrigt indeholder termometer, justérbare ventiler samt en indbygget krog på indersiden, som gør, at låget, når det ikke er i brug, kan hænges på de rustfri stålbøjler i siden.

Grillen, som har elektrisk tænding og låsbare hjul, kan desuden leveres med pizzasten, et praktisk og beskyttende overtræk samt et montérbart sidebord. Kan købes i farverne antracitgrå, rød og hvid samt i rustfrit stål og i kobber.

Fuego Element, set til priser fra 2.295 kr. Living Flames henviser til nærmeste forhandler på tlf. 7020 5130

elementbyfuego.com

DEN SMUKKESTE GRILL DU (ENDNU IKKE) KAN KØBE FOR PENGE


Det spanske designfirma Mermeladae Studio har skabt denne underskønne kulgrill – et smukt stykke brugskunst, som forskønner omgivelserne, både når den er i brug, og når den blot står til pynt. Inspirationen har designtrioen bag fundet i de store gryder hos de gamle keltiske præster og troldmænd – druiderne – som blev brugt til at forberede trylledrikke i.

Deraf navnet Druida. Grillen er på alle måder gennemarbejdet og med stor respekt for materialer, overflader og forarbejdning af de enkelte delelementer: fra den smukt formgivede grillrist over det fint forarbejdede trælåg til den fine balance mellem kirsebærtræets varme glød og de mere kolde og distancerende emaljerede metaloverflader.

Grillen har endnu ikke fundet en producent – og det, synes vi faktisk, er ret synd. En oplagt dansk producent kunne være TripTrap, hvor både grillens formsprog og de brugte materialer ville passe fint ind i den eksisterende kollektion.

Druida, pris ikke oplyst

mermeladaestudio.esMULTITOOL TIL GRILLEN


Hvorfor stå og fægte med tre forskellige grillværktøjer, når du kan samle dem alle i ét? Det synes at være tanken bag hos amerikanske Quirky og designeren Peter Wachtel, da de opfandt Grill Wrangler. Ideen er simpel: med GrillWrangler får du en grilltang, der ligeledes fungerer som paletkniv og stegegaffel. Perfekt til en arbejdssituation, hvor fralægningsplads ofte er en mangelvare.

GrillWrangler, 299 kr. Quirkys produkter kan købes på lifestylestore.se

quirky.comSTEGETERMOMETERETS SVAR PÅ EN SMARTPHONE


Det måtte jo komme – avanceret grilludstyr, som kan kommunikere med dit bærbare Apple-produkt eller din Android-smartphone. iGrill er et stiligt, digitalt stegetermometer, som via en app til enten iOS eller Android devices hjælper dig til at holde styr på kød og tilbehør på grillen – mens du har travlt med andre ting. Produktet er udstyret med to temperaturmålerspyd.

Du kan således tilberede eksempelvis kylling og oksekød på samme tid – du får besked via din mobil, når enten den ene eller den anden er klar til servering. Den medfølgende app er intuitivt opbygget og ud over en temperaturalarm kan du også sætte en tidsalarm – alt efter temperament. Produktet giver dig ligeledes mulighed for at følge temperaturudviklingen over tid på en informativ graf. Og er du specielt stolt af dit resultat, kan du poste en besked, via app’en, på Twitter eller Facebook.

Sidstnævnte kan selvfølgelig suppleres med et billede. App’en giver dig samtidig mulighed for at følge med i, hvad andre iGrill-brugere tryller med på deres grill. iGrill kan købes i hhv. sort og hvid.

iGrill, 699 kr. EET Europarts henviser til nærmeste forhandler på tlf. 4582 1919

igrillinc.comDEN SERIØSE GRILLTÆNDER


Du kender det godt: efter at have gennemvædet dine grillkul til et punkt, hvor selv Forsvarets Minørkorps ville have betænkeligheder ved at antænde det, får du med møje og besvær gang i grillen blot for at konstatere, at det (igen) tager længere tid, inden kullene opnår en bare tilnærmelsesvis acceptabel temperatur.

Resultat: når du endelig kommer i gang, er salaten blevet kedelig, kartoflerne overkogte, og det samme gælder for selskabet, som ellers var i strålende humør, da seancen startede. Med LooftLigther sikrer du en mere kontrolleret og frem for alt hurtigere arbejdsgang, når maden skal tilberedes på kul.

Den elektriske grillstarter kan bedst betegnes som en designet udgave af en blæselampe kombineret med en hårtørrer. Når du bruger LooftLighter, starter du med at stable alle dine kul i en stor bunke på midten af grillristen. Herefter aktiverer du den elektriske grillstarter og bruger det første minuts tid på at blæse den op til 600 grader varmluft ud over ét enkelt grillkul, til det antænder. Brug herefter de næste 3-5 minutter på at opvarme resten af kulbunken – og så er du klar til at grille. Ikke så hurtigt som med en gasgrill – men det er godt nok tæt på.

En anden fordel ved at bruge LooftLighter er, at man ikke behøver optændingsvæske eller -blokke, hvilket har den positivt afsmittende effekt, at kødet ikke får den ellers kedelige og uønskede eftersmag af sprit eller petroleum. Som en ekstra, men ikke uvæsentlig detalje, er LooftLighter i øvrigt udstyret med øloplukker – nu da grillen alligevel passer sig selv.

LooftLighter, 399 kr.

looftlighter.comSKUDSIKKERT GRILL-HIT


Ja, grillforklædet Tactical BBQ Apron er selvfølgelig udviklet med en god portion humor indblandet. Når det er sagt, er det faktisk ikke nogen dårlig idé at tage det bedste fra antiterrorkorpsets angrebsuniform og overføre det til et grillforklæde. 

Dels vækker det uden tvivl den slumrende drengerøv i selv den mest afrettede og disciplinerede amatørgrillmester, dels er det faktisk en fordel at udstyre sig selv med et forklæde, hvor der aldrig kommer til at mangle lommer, stropper eller kroge, da man jo ofte befinder sig i en situation, hvor almindelig afsætningsplads er en mangelvare.

Med Tactical BBQ Apron kommer du aldrig til at mangle noget. Om det så er eksotiske krydderier i udvalg, specialværktøj, batterier til stegetermometeret eller ekstra servietter. Husk blot altid at have dit skudsikre grillforklæde fyldt op – man ved aldrig, hvornår man bliver kaldt ud til den næste grillfest.

Tactical BBQ Apron, 200 kr. (+ forsendelse og afgifter)

thinkgeek.comBYG DIN EGEN GRILL


Den italienske producent Sunday er ny på grillmarkedet, og specielt kollektionen ONE er i den forbindelse værd at lægge mærke til. Den modulære opbygning gør det muligt i én og samme grill at skifte mellem en kulfyret grill og en gasfyret grill – alt efter temperament. Konceptet er, som man kender det fra de uskønne hjemmebyggede gasbetonhavegrill, der findes i mange danske havehusholdninger.

I tilfældet Sunday ONE er der dog tale om et meget stiligt modulsystem udført med stor sans for detaljering og materialevalg. ONE-kollektionen består af fire grundmodeller i varierende størrelse. Men du har herudover selv mulighed for at udbygge og supplere med ekstra sideborde, ovnindsatser m.m.

Sunday ONE, fra 3.595 kr. Smith, Holm & Co. A/S henviser til nærmeste forhandler på tlf. 8882 0520

sundayone.dkMADEN GÅR IKKE OP I RØG


Et af de kendte og irriterende problemer ved at lave mad på grill er den utilsigtede røgudvikling og til tider flammedannelse, som opstår, når fedt fra kød eller fisk rammer gasbrænderen eller de glødende kul i bunden af grillen. Mange ser det som et plus, at mad tilberedt over grill får en vis ’patina’ fra flammernes leg med råvarerne under tilberedningen.

Men de fleste er også enige om, at hvis det tager overhånd, kan det blive direkte ’usmageligt’ og i yderste konsekvens uspiseligt. Tyske LotusGrill har med deres kompakte bordgrill udviklet et produkt, som tager højde for denne problematik. I en konstruktion, som består af et afskærmet, centerplaceret brændkammer, en indbygget regulérbar ventilator og en dobbeltvægskonstruktion, sikrer man en nem, hurtig og sikker optændingsprocess (det tager ca. 4-5 minutter fra optænding, til grillen er klar til brug) med en grill, som er nem at flytte rundt på undervejs, da den yderste del af grillen stort set ikke bliver varm under brug.

Skal du fylde kul på undervejs i processen, er det en smule udfordrende. Men ud over dette er Lotus-grillen et meget brugervenligt og fleksibelt produkt, som ikke kræver megen forberedelse og plads i brug (måler 35 cm i diameter og er 23 cm høj). Grillen kan købes i farverne grå, lilla, grøn og rød og bliver leveret med en praktisk bærertaske.

Lotus, 1.499 kr. Thuesen Jensen A/S henviser til nærmeste forhandler på tlf. 3613 0920

lotusgrill.deBÅDE HØJ OG LAV


IKEA kommer nu i handlen med en kulgrill, som nok skal give konkurrenterne lidt at tænke over. Ikke nok med at prisen på produktet er skarp, forarbejdningen, materialevalget – porcelæns-emaljeret stål – og designet er også medvirkende til at rykke Ikea-grillen op i det fine selskab. Rent formmæssigt er Lillöns styrke helt klart, at den, til forskel fra næsten alle andre kulgrill på markedet, udstråler designmæssig integritet.

Og faktisk på mange måder minder mere om et udendørsmøbel end om et stykke madlavningsudstyr. Det minimalistiske design understreges af en række fine detaljer såsom de kraftige plastgreb og den stilige behandling af overgangene mellem stellet og selve grilltanken.

En lille genistreg er det, at grillen kan tilpasses i to højder alt afhængig af, hvilke ben man monterer. I den lave udgave kan grillen bruges som bordgril, mens den monteret med de lange ben fungerer som en traditionel havegrill.

Lillön, 799 kr.

ikea.dk
__________

SE OGSÅ: 6 til det professionelle køkken
SE OGSÅ: 12 skarpe nyheder

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad