PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

Guide: Hey hey, Hamborg

Guide: Hey hey, Hamborg

Under fem timer og lidt over en femhundredelap fra København ligger metropolen Hamborg. Ud over sit eget sexliv og sin helt egen sound er byen proppet med cafeer, klubber, kultur og gode køb. Viel Spass und sehr billig, fortæller Jens Vilstrup.

GUIDE Alt det, du kan lave i Hamborg

Sex. Det er jo det, de fleste forbinder med Hamborg. Så lad os få det overstået: Langs den herostratisk berømte Reeperbahn tilbyder endeløse rækker af neonlysende live-sexshows alt, hvad en gammel liderbuks måtte begære. Var det noget med fx to pigetvillinger, der optræder med en dobbeltdildo? Og luderne, de stakler, de står og fryser i den kulde, der, uanset vejret, følger med jobbet. Reeperbahn er en sexturistversion af familievenlige Lalandia, her er rent, kvadratisch und praktisch. Her lugter ikke engang, bortset lige fra dér, hvor en dansk pølsevogn står, og tyskerne, der bor her, de vader uberørte rundt og har ikke andet end skuldertræk tilovers for det hele.

Reeperbahn, selve gaden altså, kan være en trist omgang. Men som historisk kulisse til Hamborg, en af verdens største havne og Tysklands rigeste og næststørste by, der med spejlglasglimtende husfacader smyger sig op ad floden Elben, fungerer den perfekt. Og så åbner Reeperbahn (Reeper betyder reb, navnet stammer fra dengang, man producerede skibsreb her) op til sidegaderne, der strækker sig ind og rundt i St. Pauli.
Tag nu bare sidegaden Hamburger Berg. Den ultimative party-strasse. Man skal lede længe for at finde så fordomsfrie mennesker som tyskerne, i hvert fald de yngre af slagsen. Derfor trives supercool spillesteder, klubber og diskoteker dør om dør med hardcore homobarer, klassiske bodegaer og tarvelige skodbarer med tunge, røde velourgardiner som indgangsdøre og et publikum, der er taget lige ud af de mest beskidte Tom Waits-sange.

Og det er ikke engang det bedste. Det er that Hamburg sound – knastør Mersey-beat-Motown-soulrock fra 60’erne og 70’erne, der bliver spillet rigtig mange steder, og som bliver solgt på vinyl i byens mange pladebutikker. Hold kæft, hvor er det fedt.

”I didn’t grow up in Liverpool, I grew up in Hamburg,” sagde John Lennon, der i starten af 60’erne sammen med The Beatles gav den på klubben Star Club i Grosse Freiheit, en anden sidegade til Reeperbahn. I den periode spillede folk som Bill Haley, Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Ray Charles og Little Richard også i Hamborg, der dengang havde sine heydays. Lyden hænger stadig i træk-vindene fra floden.

Inde på Lucky Star på Hamburger Berg møder vi et helt almindeligt tysk par, sådan af badminton-slagsen. Vi drikker Mexicana – Hamborgs helt egen drik, som er en slags lokal udgave af Bloody Mary, der bliver serveret i shotglas. Perioden-schnaps, kalder fyren drikken med et stort grin og understreger dermed, at det, tyskerne har i venlighed og tolerance, mangler de til gengæld ofte i den mere raffinerede humor.
”Nicht lang schnacken, Kopf in’ Nacken,” skåler de begge to, mens begge køn sidder og taler helt åbent om, hvad man kan se af bizarre live-indslag i de mange sexklubber, så nøgternt, så lineært, så frit, så tysk. Vi siger: ”Mojn, mojn.” Det gør man her.

St. Pauli, det gamle sømandskvarter med eget piratflag og egen venstrepolitisk og legendarisk fodboldklub, er en skøn blandingspizza af bodegakultur, bordeller, sexklubber, sortklædt autonomi, indvandrerkultur, tatoveringsknejper, teatre, sprøde cocktailbarer, sjov shopping og afslappede og sikkert indrettede cafeer af den slags, hvor timerne bare går uden at gå nogen steder hen.

Ye-ye rock kalder dj’en den hamborgske soulrockmusik, han spiller på klubben Frau Hedi på Neuer Pferdemarkt. Dansegulvet under et stort sølvpapirsindpakket tv er fyldt med danseglade hamborgere, der i sikker up to date stil svinger hofterne til den 30-40 år gamle musik. For de går til den, gør de. Her i Hamborg tør man slippe den indre festabe løs – vel at mærke uden at der går Jomfru Ane Gade i den. De er ikke som berlinerne, der er så stille, så listende cool, og som næsten hvisker, når de siger noget til hinanden.
Ikke underligt, at det vrimler med berlinere i Hamborg, der alle er taget til byen for at feste igennem på en langt mere dansevenlig måde end derhjemme.

Berlinere er der også en del af på The China Lounge tilbage på Das Kiez, som området omkring Reeperbahn hedder lokalt. Her er der altid kæmpegang i den, der er fetichagtige udklædningsfester hver fredag, og stedet lukker først, når gæsterne synes. Denne aften nøjes gæsterne nu med at danse på bordene og på bardisken, til det bliver lyst udenfor.

Dagen efter kan man med posede øjne gå i krig med Hamburg by day. Byen kan rigtig meget mere end at være lummersexet i lyset fra røde lamper. Tag fx til gaden Die Lange Reihe bag ved Hovedbanegården, og spis morgenmad på en af de tysk-portugisiske cafeer. Tag en tur rundt om den store sø Aussenalster eller den mindre Binnenalster, tag med S-Bahn ned til Landungsbrücken, og hop på en havnerundfart – husk bare at tage den historiske tur. Den tur, der sejler dig rundt i den enorme industrihavn, er gabende kedsommelig. Tag ud til kvartererne Altona og Ottensen, og hæng ud på de alternative cafeer, eller tag til det rige Blankensee, hvor der er strande og fede udsigtspunkter. Gå heller ikke glip af Kunsthalle, der med sine krinkelkrogede 20.000 kvadratmeter er et af de største tyske kunstmuseer.

Tag en spadseretur i det portugisiske kvarter eller rundt i Altstadt, tag til det imposante Rathaus, spis eventuelt en frokost i den gennemført flotte restaurant, og gå bagefter bøvsende og skyldbetynget ind i den gotisk skræmmende og 130 meter høje St. Michaelis kirke.

Således renset er det måske tid til at shoppe. Tag fx til Marktstrasse, og find ting, du ikke anede, du ville købe. Find et loppemarked – der er fx et lige over for U-Bahn-Station Feldtstrasse. Gå op og ned ad Budapesterstrasse og Stresemannsstrasse, eller tag til Mönckebergstrasse, hvis du er mere til fashion.

Bagefter er du måske klar til at tage imod den vrimmel af finkulturelle tilbud, Hamborg kan diske op med. Der er mere end 50 museer i byen, og Hamborgs Operahus er måske det mest kendte i Tyskland. I det hele taget er der masser af scener, både for teater, musik og dans, både de etablerede scener som fx Deutsches National-theater og de 35 privatdrevne og ofte mere eksperimenterende teatre.

Forpustet? Så tag tilbage til St. Pauli, sæt sig ned på en klassisk knejpe eller på en alternativ café, bestil en perlende frisk Holsten, læn dig tilbage, åbn øjnene og lyt til the sound of Hamburg.

NÆSTE SIDE Alt det, du kan lave i Hamborg
TI GODE GÅ I BYEN-STEDER

1. Werkstatt 3 – Reggae, salsa, verdensmusik og de rigtige meninger.
Nernstweg 32-34 (S-Bahn-Station Altona), werkstatt3.de

2. Fabrik – Kultur- og spillested, alt fra hotte dj’s til Bonnie Tyler.
Barnerstrasse 36, Ottensen, fabrik.de

3. 3 Freunde – Cool cocktails, fed musik og god stemning.
Clemens-Schultz-Str. 66, St Pauli, 3freunde-hamburg.de

4. Grüner Jäger – Ungdomshuset forklædt som jægerhytte, livebands.
Midt på Neuer Pferdemarkt, gruener-jaeger-stpauli.de

5. The China Lounge – Gang i festen til den lyse morgen.
Reeperbahn 14, china-lounge.de

6. Frau Hedi – Hip lille danseklub, fed indretning.
Neuer Pferdemarkt 3, frauhedi.de

7. Angies – En Hamborg-institution, livebands, celebrity-hangout.
Spielbudenplatz 27, St. Pauli, tivoli.de

8. Deichgraf – Lille elegant fiskerestaurant. Lækker mad. Husk at bestille bord.
Deichstrasse 23, deichgraf.hamburg.de

9. St. Pauli Eck – Klassisk tysker-knejpe, røg, billige bajere og Fussball. Ejerne bag baren ved alt om St. Pauli.
Simon-von-Utrechtstraße 87, St. Pauli.

10. Hotel Atlantic – ”Play it again, Sam,” eller ”Spiel es noch mal, Sam.” Klassisk hotelbar.
Hotel Kempinsky Atlantic, An der Alster 72-79, kempinski.atlantic.deFEM GODE GADER

11. Susannenstrasse – Restauranter og barer side om side.

12. Marktstrasse – Alternativt miljø, kunstneriske bygavle, gode cafeer, små skæve butikker med tøj, plader og hippe antikvariske ting.

13. Hambuger Berg – Sidegade til Reeperbahn. Den ultimative gå i byen-gade med barer, klubber og knejper i alle afskygninger, ingen entré.

14. Ditmar Koel-Strasse – Hamborgs portugisiske kvarter.

15. Die Lange Reihe – Banegårds-miljø a la Istedgade uden narkomanerne.FEM TING, DU KAN GØRE I DAGSLYS

16. St. Pauli
Tag på guidede ture rundt i St. Pauli – Besøg historiske steder, bordeller, kirker, teatre, tatovører. hurentour.de, kurverwaltungstpauli.de, St. Pauli-landgang.de. Du kan også se FC St. Pauli spille (selv om de oftest spiller om aftenen). Se kampprogram på fcstpauli.com

17. Tag på Fischmarkt
Hver søndag morgen er der loppemarked, jazz, bajere og pølser og røgede fisk på Fischmarkt, som gaden og stedet hedder – et absolut must, hvis du er i Hamborg en søndag.
fischmarkt-hamburg.de

18. Gå på HSV-Museum
På Hamborgs fodboldstadion AOL Arena kan du boltre dig i spektakulære fodboldminder. Ud over HSV’s historie kan du dykke ned i fx Franz Beckenbauers omklædningsskab eller ishockey-udstyr fra 20’erne.
hsv-museum.de

19. Gå om bord på San Diego
Skibet ligger ved Über-seebrücke og er det største sejldygtige museumsfragtskib i verden. Museet beskæftiger sig også med de fem millioner mennesker, der fra 1850 til 1934 forlod Europa via Hamborg – porten til verden.
capsandiego.de

20. Gå tur
En lang tur langs havnen. Eller tag til den lille ’sø’ Binnenalster, og spis frokost med god udsigt. Eller gå tur i den smukke park Planten un Blomen et stenkast nord for centrum.FEM TING, DU SKAL KØBE

Vinylplader – Den særlige hamborgske soulrock-lyd skal selvfølgelig høres på lp.
plattenkiste.eu, zardoz-schallplatten.de, plattenrille.com, textundtoene.com

Modeltog – Hamborg er alle modeltogs moder. Tjek de veludstyrede legetøjsbutikker nær hovedbanegården og på gaden Die Lange Reihe. Originale Märklin-tog fås langt billigere end i Danmark. Slip din indre nørd løs, og besøg også verdens største modeltogsjernbane i Hamborg. miniatur-wunderland.com

Tøj – Udvalget er stort, toptunet, og det er billigere end i Danmark. Tag fx til Mönckebergstrasse, og gå ind i varehuset Galleria Kaufhof, der strækker sig over flere gader. Andre shopping-områder:
gaensemarkt-passage.de, hamburger-hod-passage.de, bleichenhof.de

Spøg og skæmt – Plat, men kan det blive mere tysk? Hos Fahnenfleck i Hamburg-Neustadt har de i mere end 100 år gjort sig i spøg og skæmt på højt niveau. Fahnenfleck syr desuden tjekkede tjenesteuniformer og laver flag. fahnenfleck.de

Øl – Enten på fad eller flaske. Det smager altid skønt og er dejligt billigt. Især specialøl er meget billigere end i Danmark. Køb evt. en flaske Mexicana – Hamborgs udgave af Bloody Mary.