Kristian Ditlev Jensen
Foto: Tobias Nicolai/Ritzau Scanpix

Tag til Miami Beach i Nordsøen

Kristian Ditlev Jensen har skrevet en rejsebog til grænselandet i håbet om at gøre danskerne mere videbegærlige på genforeningen, sønderjysk kagebord og alt derimellem.

Den 10. juli er det 100 år siden, kong Christian X red over grænsen ved byen Taps på en hvid hest og dermed markerede, at Sønderjylland var blevet genforenet med Danmark efter Tysklands nederlag ved første verdenskrig.

I anledningen af 100-års jubilæet kommer guidebogen ’Turen går til Grænselandet’, skrevet af sognepræst Kristian Ditlev Jensen, som selv har boet i Højer, Holbøl og Flensborg i ni år.

”Grænselandet er ukendt for mange danskere. Hvis man aldrig har været på øen Sild, ved man jo ikke, at der ligger en slags tysk udgave af Miami Beach midt ude i Nordsøen,” siger han.

Det vil han gerne ændre på med denne guide. Mange historiske begivenheder, der har fundet sted her, har været med til at forme den danske identitet, og området rummer en masse kultur og natur, som du ikke finder i resten af landet.

”Min guide bliver en øjenåbner for dem, der stadig tror, at grænsen er en streg på et kort. Det er faktisk et stort område med flydende forskelle. Der tales dansk helt ned til Hamborg, og der bor mange tyske familier i Kolding,” siger han.

100-året kan være anledning til at dykke ned i områdets historiske og kulturelle betydning for Danmark, måske endda med et besøg i landsdelen.

”Man bør sætte sig ind i de krige, vi har udkæmpet mod hinanden nord og syd for grænsen. Besøg for eksempel Sankelmark, et sted, hvor mange hundrede danskere og østrigere på én dag – den 6. februar 1864 – faldt i et grusomt blodbad.”

Forfatteren og præsten har tidligere udgivet bøger om Sønderjylland og Sydslesvig, og han ved, at der også gemmer sig andet end tyske krigshistorier i grænselandet. Som for eksempel traditionen med det sønderjyske kaffebord.

”Jeg synes egentlig, at den ’lille’ version er den sødeste. Man kommer ikke ind i et sønderjysk hjem uden at blive budt på kage – eller regulær mad og drikke. Jeg har hørt, at de har et flot kaffebord på Gram Slot.”

’Turen går til grænselandet’ er udkommet.

Kristian Ditlev Jensen er født i 1971. Han er prisbelønnet forfatter, har arbejdet som journalist og radiovært og er i dag sognepræst i Skagen. Han har tidligere udgivet bøgerne ’Sydslesvig’ og ’Sønderjylland’.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger