En 10 minutters samtale indeholder tre løgne. For løgn er den smørelse, der får vores hverdag til at glide nemmere. Men vi er stadig elendige løgnedetektorer. Vi dykker ned i løgnens anatomi og kårer fem fascinerende løgnere.

STEIN BAGGER

Stein Bagger blev hædret for at stå bag it-branchens store vækst i 2008, men bag IT Factorys succes gemte sig en utrolig historie om løgn, bedrageri og dokumentfalsk i milliardklassen. Det var dog Baggers løgne om hans universitetsgrader, der fik pressen på sporet af ham. Undervejs instruerede Bagger bl.a. en kvinde i at udgive sig for at være receptionist ved et af universiteterne for at forvirre journalisten.

Fortsætter på næste side...ALLAN FRA ’FESTEN’

I 1996 tryllebandt Allan lytterne i radioprogrammet ’Koplevs krydsfelt’ med sin historie om, hvordan han var blevet seksuelt misbrugt af stedfaderen, søsterens selvmord og om den tale, han holdt for gæsterne ved sin fars 60-års fødselsdag. Allans historie inspirerede Thomas Vinterberg til at lave filmen ’Festen’, men senere kom det frem, at det hele var løgn. Det var noget, Allan havde fundet på i en periode, hvor han med egne ord havde knald i låget.

 

FRANK ABAGNALE JR.

I 60’erne blev teenageren Frank Abagnale Jr. berømt og berygtet for med falske checks at have snydt millioner af kroner ud af banker og for at have udgivet sig for at være otte forskellige identiteter, heriblandt pilot, læge og advokat. Abagnales historie dannede grundlag for filmen ’Catch Me If You Can’ med Leonardo DiCaprio.

Poul Schlüter

”Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet,” sagde daværende statsminister Poul Schlüter i 1993, da han blev udspurgt om Tamilsagen. Men det var der. Fra Folketingets talerstol løj Schlüter om forskellige forhold omkring familiesammenføring af tamilske flygtninge, og det kostede ham i sidste ende statsministerposten.
BILL CLINTON

Flere præsidenter i USA er blevet taget i at lyve, lige fra Nixons ’I’m not a crook’ til George W. Bushs løgn om masseødelæggelsesvåben i Irak. Alligevel er Bill Clintons løgn om hans affære med Monica Lewinsky nok den mest ikoniske, ikke mindst takket være den replik, Clinton i 1998 fyrede af for rullende kameraer: ”I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.” For det havde han.

Læs artiklen ’I løgnens tjeneste’ i det aktuelle nummer af Euroman..