Ølblog: Øl til påskebordet

Ølblog: Øl til påskebordet

Ølblog: Øl til påskebordet
Offentliggjort

I december leverede øl-bloggen en guide til, hvilke øl der skulle på bordet i forbindelse med julen (Ølblog: Ikke altid snebajer »).

Det var også en væsentligt nemmere opgave end at lave en tilsvarende guide til påskens øl. For det første ligger julen altid på samme tid af året, og for det andet så er der langt flere fasttømrede konventioner om, hvilken mad man spiser i juledagene.

Ofte vil påsken være en anledning til at begynde at drikke øl, der varsler forår. Et hurtigt blik ud af vinduet lige nu gør, at dét nok mere er forbundet med håb end den aktuelle virkelighed.

Lige nu er der måske mere grund til at tage fat i en anden af traditionerne, nemlig den der ligger til grund for den traditionelle danske opfattelse af en påskeøl; bock bier.

Den traditionelle danske påskebryg, symboliseret ved Carlsbergs nu hedengangne Carlsberg Påskebryg, var i for sig et forsøg på plagiat af en af tysk brygkunsts absolutte klassikere, Paulaner Salvator – en doppel bock med oprindelse i det øl, som sydtyske munke drak under slutvinterens faste (en komfortabel måde at indtage næring på uden at omgås påbuddene mht. indtagelse af fast føde. Udfordringer afføder jo ofte løsninger…..).

Paulaner Salvator er fortsat en aldeles fantastisk øl, som varmt kan anbefales i den kolde påske, vi får i år. Den er i øvrigt også en fremragende ledsager til påskefrokosterne, ikke mindst sildebordet.

Alternativet kunne være den ikke mindre fremragende Andechser Doppel Bock Dunkel; en mørk ravfarvet øl med tæt, hvidt skum. Aromaen er ekstremt maltet med masser af karakter af ristet rugbrød, kirsebær og tørret frugt. Og så er den helt vidunderligt blødt karboneret, så den meget fyldige øl på alle måder bare fornemmes som silke i munden. I dén forstand tysk brygkunsts svar på stor moden Vosne Romanée, og det er jo ikke så skidt.

Hører man til dem, der holder fast i traditionen med at spise lam i påsken, bør man derimod kigge enten mod Belgien, hvor fx De Dolle Brouwers laver landets nok bedste påskeøl, Boskeun. En kobberfarvet øl med honning til at komplementere bryggeriets husgærs i forvejen meget komplekse og frugtige aroma og smag.

Hvis man i stedet insisterer på, at lege at det er forår, når lammestegen kommer på bordet, måske ledsaget af asparges (så skal man godt nok bo i Sønderjylland og have købt ind i Tyskland, hvor sydtyskerne begynder at kunne levere asparges der er værd at spise….) og/eller artiskokker, kan engelske øl som Fullers ESB med dens udtalte aroma af engelske humlesorter der, for mig, er indbegrebet af forår eller Youngs Special London Ale, der skruer endnu mere op for disse, være en mulighed.

Smider man lidt citron ved maden, bør man måske i stedet kigge over Atlanten og fokusere på amerikanske, eller i hvert fald amerikansk inspirerede, IPAs eller Double IPAs. Gode muligheder kunne være Russian Rivers to fantastiske Double IPAs Pliny the Elder eller Pliny the Younger, Three Floyds Dreadnaught Imperial IPA eller Alesmith IPA.

Hvis man for et øjeblik holder fast i de sønderjyder, der er i stand til at skaffe asparges, det er værd at spise her i påsken, så kunne den passende ledsager til disse serveret med smeltet smør, sauce mouselline, med hollandaise eller ristede med olivenolie og parmesan være enten klassikeren over dem alle, Westmalle Tripel – én af de øl, der faktisk smager lige så godt, som en klassiker skal. Gylden med fast, tæt skum, en utroligt frugtig aroma af blommer, æbler og et strejf af nelliker som så bliver parret med en fast, græsagtig humlearoma og et bittert snert i eftersmagen, der passer så fint sammen med bitterheden i aspargesene.

Alternativer til asparges er en hvilken som helst saison. Brasserie Duponts Saison Vieillies Provision er klassikeren, som også findes i bred distribution. Det skal man være glad for, for den er aldeles fremragende og koster ingenting. Er man så heldig at falde over en flaske af Hill Farmsteads saisoner; Ann, Mimosa, Art, Flora, Arthur, …… skal man ikke betænke sig et sekund. Hill Farmsteads ejer og brygger, Shaun Hill, som tidligere har været chefbrygger på Nørrebro Bryghus, er uden tvivl øjeblikkets bedste fortolker af stilarten saison.

Det er også fortsat muligt at få fat i stenbiderrogn, hvilket man jo skal benytte sig af i rigt mål. Ledsageren til dette, hvis man nu ikke lige har lyst til Champagne eller Chablis dén dag, kunne være klassisk, frisk og skarp pilsner som fx Urquell (TJEK udløbsdatoen på flasken!) eller en mere urtet nordtysk variant som Jever. Også her er saison faktisk rigtig godt.

Der er således masser af muligheder for at drikke gode øl i påsken – tag nu og lad vinflasken stå ved mindst én af lejlighederne og drik en øl i stedet.

/TH

__________

SE OGSÅ: Ølblog: Mikkeller & Friends…. A lot of friends! »

SE OGSÅ: Påskelam på 5 forskellige måder

Bliv ven med gastro på facebook »