Et nyt år er i gang, og 2018 har formentlig ikke budt på afstresningsøvelser og lange gåture hver eneste dag. Men hvis man både skal give den én over nakken på jobbet og samtidig kunne tale med ved middagsbordet, på træningsholdet eller til køkkenfesten, så skal man jo have set nogle gode serier og film.

Derfor er det heldigt, at der ligger solid underholdning på streamingtjenesterne for tiden, som ikke tager alt for lang tid. For uanset om det er tv-serier eller film, så formår mange af de store oplevelser, at være kogt ned. Og alligevel smager de forrygende af både besk humor, store følelser og ikke mindst underfundige kameraindstillinger samt fortælleteknikker.

Samtidig er der frit valg i mange genrer, eftersom de gode sager både behandler morderiske ungdomsdramaer, poetiske buschauffører og morsomt plagede mænd. Alle kan altså få stillet lysten med én eller flere af disse seks oplevelser, der ligger og venter på at blive diskuteret med venner, kolleger eller nye bekendtskaber.

Good Time

Hvis der er et brødrepar, man skal kunne namedroppe i filmverdenen i de kommende år, så er det Safdie-brødrene. Deres dokumentariske og skramlede stil er unik, og med ’Good Time’ lagde de anmelderne ned ved den fornemme filmfestival i Cannes sidste år.

Benny og Josh Safdie formår med stort fortælleoverskud – og massevis af tilbagelænede sludrereplikker – at skabe film, der så indie, at de franske nybølgeinstruktører ville skåle i pastis med dem. Med en heist-film af dimensioner og med Robert Pattinson i sit livs bedste rolle er ’Good Time’ forrygende underholdning med masser af smæk på. Og så er Safdie-brødrene nogle, der er gode at lægge mærke til.

Kan streames på Netflix

Paterson

Jim Jarmusch har perler som ’Night on Earth’ og ’Down by Law’ på instruktør-cv’et, men sjældent har en film været så mediterende poetisk, som hans ’Paterson’ fra 2016. Filmen følger en buschauffør (roligt og charmerende spillet af Adam Driver) midt i et stille liv i en lille by i New Jersey.

Ved siden af kørslen er Paterson fritidsdigter, og selvom hans kæreste opfodrer ham til at udgive digtene, er det roen i ordene og ikke målet om succes, der driver Drivers rolle igennem tilværelsen. ’Paterson’ er så poetisk, at man bliver både afslappet og i godt humør.

Kan streames på Viaplay

Loudermilk
Der er bidende sarkasme klemt ned i halvtimesformat, når man ser ’Loudermilk’. En ofte spiddende sjov serie om en tidligere musikjournalist og alkoholiker, der bare ikke kan lade være med at sige sin uforbeholdne mening om alt og alle.

Der går ganske enkelt ikke mange minutter, uden at hovedpersonen deler en sviner eller to ud. Det er Peter Farelly (’Dum og dummere’ samt ’Vild med Mary’) og Bobby Mort (’The Colbert Report’), der står bag ’Loudermilk’, hvor hovedperson Sam Loudermilk har droppet sit tidligere udfarende liv og nu fungerer som misbrugskonsulent.

En dag indvilger han – imod sin vilje – i at hjælpe en ung kvinde. Men måske er det lige netop det, der kan sende den flabede midaldrende mand i en ny og mere brugbar retning.

Kan streames på HBO Nordic

The End of the F***ing World

Hvad i alverden er det her? Den fornemmelse sidder man med igennem alle de korte og ultrapræcise afsnit af denne britiske serie, hvor en ung mand ønsker at slå nogen ihjel, mens en ung kvinde drømmer om et eventyr.

Det giver en sprængfarlig road-serie, hvor de to kommer ud for alverdens ting og konstant må gennemgå den ene pinagtige, voldelig og sorthumoristiske begivenhed efter den anden.

Der er både øjeblikke af begær, vanvid, teenageusikkerhed og kolossalt overskud i serien, som kan ses på få timer, og som i sin fortælleteknik, klipning og skuespil er så brillant, at man ikke kan lade være med at se den fra start til slut i én langt køre.

Kan streames på Netflix

Spring Breakers

Der ser efterhånden ud til, at James Frnaco vil blive det helt store samtaleemne i den kommende tid. Den amerikanske multikunstner har siden Golden Globe-uddelingen været udsat for massiv kritik fra flere kvinder, der referer til ham under hashtagget #MeToo.

Hvis man har lyst til at drage stjerneskuespilleren ind i samtalen en aften, kan man jo derfor henvise til ham som pimp og rapper i én af de mest utrolige kultfilm de senere år.

’Spring Breakers’ er så politisk ukorrekt, at det skriger til himlen, da en gruppe unge piger bliver fængslet under deres ’spring break’ og købt fri af Francos pimp, hvorefter de alle sammen går fuldstændig amok i vold og billeder. Filmen er så vild, at man ikke rigtig kan sidde stille i sofaen, og instruktør Harmony Korine har sammen med Franco og blandt andet popstjernen Selena Gomez skabt en filmoplevelse uden lige.

Kan streames på TV2 Play

Hell or High Water

Livet i udkants-USA. Det må være den mest rammende betegnelse for ’Hell or High Water’, der nok var én af de mest oversete film i de danske biografer i 2016 – selvom den faktisk var Oscar-nomineret.

For filmen er en moderne western, hvor to mænd kører fra by til by og begår bankrøverier. Hver eneste af dem, mener de, er retfærdige, fordi finanskrisen – og dermed bankerne – har fucket dem og deres familier helt op.

Med Chris Pine og Ben Foster i deres livs roller og med selveste Jeff Bridges som sheriffen, der er på jagt efter dem, formår de svedne billeder og de brutale røverier at hensætte én til gammeldags præriefortællinger i moderne rammer på mindre end to timer.

Kan streames på C More