I audiens hos Margrethe den tredje: Vestager strammer garnet om giganterne scroll-down

I audiens hos Margrethe den tredje: Vestager strammer garnet om giganterne

I Danmark delte hun vandene, men som EU-kommissær har Margrethe Vestager næppe nogensinde været så populær som nu. Med bøder og skatter for milliarder af kroner har hun vist, at hun ikke er bange for at udfordre verdens rigeste og mest magtfulde virksomheder, som blæser på spillereglerne og invaderer vores liv. Men hvordan tackler hun skuffelsen, hvis en afgørelse ikke går hendes vej? Jonas Langvad Nilsson møder konkurrencekommissæren, som fortæller om en nødvendig oprydning på kontoret og en gammel fuckfinger, hun ikke glemmer. Og så har hun opdaget, at dansk humor ikke duer blandt hendes mere end 900 medarbejdere i Bruxelles.

Af Jonas Langvad Nilsson
Foto: Rasmus Weng Karlsen
Politik Euroman

DET FØRSTE, du skal vide, inden du møder Margrethe Vest­ager, Danmarks mest magtfulde politiker på den internationale scene, er, at det er svært at få lov til at møde hende.

”Et øjeblik,” siger Christina Holm Eiberg i telefonen. Hun er Vestagers kommunikationsrådgiver og håndterer henvendelser fra pressen. ”Jeg kigger i hendes kalender.”

Der er stille i telefonen. En svag susen i røret. Lyden af fingre på et computertastatur. Der går nogle sekunder, så er Christina Holm Eiberg tilbage. Hun har dannet sig et overblik over Margrethe Vestagers aftaler de kommende uger. Det ser presset ud. For at sige det ligeud. Alle dage er fyldt til randen med aftaler og møder. At træffe Margrethe Vestager på hendes hjemmebane på 12. etage i Berlaymont-bygningen i Bruxelles, hvor hun arbejder som konkurrencekommissær og som ledende næstformand for Europa-Kommissionen, hvilket i realiteten svarer til to fuldtidsstillinger, er ikke en mulighed så længe, pandemien står på. Men vent lidt, måske er der en åbning. Christina Holm Eiberg har fundet et hul. Om to uger er Margrethe Vestager på lynvisit i København, hvor hun har en række møder, inden hun rejser tilbage til Bruxelles mandag morgen. Mellem sine fire møder om fredagen er der en ledig time i kalenderen.

Det andet, du skal vide om Margrethe Vestager, er, at selvom hun gerne stiller op i medierne, når hun synes, det tjener et formål, så er der grænser for, hvad hun vil medvirke til. Når Vestager er hjemme i Danmark, bor hun i familiens lejlighed på Amager. Hun bor sammen med sin mand og parrets yngste datter. De to ældste døtre er flyttet hjemmefra. Jeg foreslår Christina Holm Eiberg, at interviewet med Vestager kan fortsætte i rolige omgivelser i hjemmet på Amager, når møderne i København er overstået. Christina Holm Eiberg svarer venligt, at dette ikke er en mulighed:

”Hun åbner ikke sit hjem for journalister.”

Jeg indvender, at det er en skam, for skal man lære mennesket Margrethe Vestager at kende, så giver det mening at se, hvordan hun bor. Om hun omgiver sig med Piet Hein-borde og Poul Kjærholm-stole, er ikke så vigtigt. Jeg er mere interesseret i de små, sære ting, man samler gennem livet, og som kan kaste lys på præstedatteren, der voksede op i Ølgod i Vestjylland og endte som en af landets mest indflydelsesrige og omdebatterede politikere.

Christina Holm Eiberg svarer venligt, at det kan jeg lige så godt glemme:

”Det er et princip, hun ikke viger fra.”

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg, Interview og Forsider