Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

De 9 mest spektakulære bygninger der færdiggøres i år

De 9 mest spektakulære bygninger der færdiggøres i år

Papirposebygninger, en Louvre-kopi og et nyt Bjarke Ingels-projekt. Verden bliver hele tiden beriget med nye flotte og usædvanlige bygninger.

Nogle projekter bliver dog aldrig færdiggjort, og andre overskrider budgetterne med astronomiske summer. Det er ikke altid lige populært - bare spørg Danmarks Radio. Men der er også mange bygninger som går hen og får sig en særlig plads i historiebøgerne

2015 tegner sig til at blive et spændende arkitektonisk år.  Og vi har samlet de mest interessante her:

BIG West 57th

Tegnestue: Bjarke Ingels Group
Forventet færdigt: Slutningen af 2015
Størrelse: 80.000 m2
Sted: Manhattan, New York.

De danske arkitekter giver i 2015 Manhattans skyline et frisk pust. Den 600-lejligheder store beboelsesejendom på Manhattan er placeret helt nede ved Hudson River. Det skrånende tag vil stige til en højde af 142 meter og vil være toppet af tagterrasser med udsigt ud over floden.

De tre andre facader får balkoner, hvor størstedelen vender ud mod bugten. Det er hele er bygget op omkring et grønt areal, hvor beboerne får en fælles have med fred og ro midt i al larmen. Det er den københavnske baggård, der møder Manhattans skyskrabere. Observations- og tv-tårn i Tyrkiet 

Tegnestue: IND og Powerhouse Company 
Forventet færdigt: I slutningen af 2015
Sted: Canakkale, Tyrkiet

Den rutsjebane-lignende bygning tårner sig 100 meter over jorden og er en kommunikationsmast til tv-sending. Den prisvindende bygning bliver opført over trætoppene i skoven lige uden for den tyrkiske by Canakkale. Det høje og enestående tårn skal tiltrække besøgende, og derfor indeholder de omkringliggende og mere jordnære arealer udstillingsområder og udsigtsposter. Besøgscenteret er lokaliseret modsat tv-tårnet for at reducere faren fra stråling.   

Louvre Abu Dhabi Museum 

Tegnestue: 
Ateliers Jean Nouvel
Forventet færdigt: 
Inden udgangen af 2015 
Sted:
 
Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater 

Abu Dhabi betalte Louvre-museet 3,3 milliarder danske kroner for at få lov til at bruge det historiske parisiske kunstinstitutions navn. Bagefter brugte de så yderligere små fire milliarder for den alien-lignende kreation, der også skal huse et kunstmuseum. 

Projektet er baseret på et af arabisk arkitekturs vigtigste elementer, nemlig kuplen. Her har man dog moderniseret og fladet den noget mere ud. Arkitekten bag, Jean Nouvel, havde et ønske om skabe en indbydende verden, hvor lys og skygger bliver forenet i en rolig atmosfære. Det opnås blandet andet ved, at solstrålerne lige kan kigge igennem taget og spejle sig ned i vandet. 


  

Lofoten Opera Hotel

Tegnestue: Snøhetta
Forventet færdigt: Ingen dato fastsat, men i inden udløbet af 2015 
Sted: Lofoten, Norge

Dette ufatteligt smukke hotel vil blive placeret oven på klipper og omringet af  den norske øs bjerglandskab. Lignende udsigt findes ikke mange andre steder i verden.

Den 11.000 kvadratmeter store slange-lignende bygning bliver en kombination af hotel, lejligheder, amfiteater, spa, søvands-bassin og guidede vandreture i det høje terræn. Målet er at give de besøgende en følelse, at være midt i ude i den vilde natur med langt til al civilisation.
 
Taipei scenekunstcenter 

Tegnestue: OMA
Forventet færdigt: December 2015 
Sted: Taipei, Taiwan

Den hollandske tegnestue mente, at teaterkonstruktionen havde brug for en lille rystetur. Teaterkomplekset er opbygget omkring en transparent terning. De tre omkringliggende strukturer kommer til at indeholde auditorier, inkluderende et 1.500-sæde stort teater og et par 800-sæders store koncertsale.

To af de tre kan kombineres til et super-teater med en 60 meter lang scene til eksperimenterende og nye former for scenekunst. Den centrerede terning er løftet over jorden, så der skabes en offentlig plads nedenunder.

Sydney’s University of Techology 

Tegnestue: Frank Gehry
Forventet færdigt: Februar 2015
Sted: Sydney, Australien

Det nye universitet i Sydney er blevet beskrevet som verdens smukkeste brune papirpose. Den bølgende bygning er faktisk færdigbygget, og der har netop været officiel åbningsceremoni.

Det er den 85 årige og Los Angeles-baserede arkitekt Frank Gehry (manden bag Walt Disney Concert Hall og Guggenheim Bilbao), der står bag den usædvanlige bygning, som ifølge ham selv er inspireret af et træhus. Det ekspressive ydre, som består af 320.000 specielt designede mursten, er et resultat af det komplicerede indre design.Word Trade Center Transportation Hub

Tegnestue: Santiago Calatrava
Forventet færdigt: I slutningen af 2015 
Sted: Manhattan, New York

Det er med blandende følelser, at indbyggerne i New York i slutningen af året skal tage i mod den nye Word Trade Center-transportterminal. Den er på nuværende tidspunkt otte år forsinket og har allerede overskredet budgettet med to milliarder dollars.

Målet er, at den 74.000 kvadratmeter store bygning skal huse over 200.000 daglige pendlere. Det var tiltænkt, at den nye transportterminal skulle ligne en fugl, der skal til at lette. Kritikere mener, at det mere ligner en vanskabt Stegosaurus.


Sådan så tegningen ud inden projektet blev skudt i gang.


Sådan ser bygningen ud i dag. 

Vietnams pavillon til World Expo 2015
 

Tegnestue: Vo Trong Nghia Architects 
Forventet færdigt: Maj 2015 
Sted: Milano, Italien

Årets tema for den internationale arkitektoniske udstilling ’World Expo’ bliver 'Feeding the Planet, Energy for Life'. Her deltager 145 forskellige nationer med hver sit projekt.

Arkitekterne bag Vietnams tiltag består af forskellige strukturer i bambus og har fået plantet nationalblomsten lotus oven på. Blomsten bliver brugt i alt fra mad til medicin og skal være et symbol på bæredygtighed. Inde mellem bambusstolperne bliver der bygget et toetagers udstillingsområde, som vil blive omgivet af vandbassiner. 

My Micro NY

Tegnestue: nArchitects
Forventet færdigt: Sommeren 2015 
Sted: Manhattan, New York

New Yorks tidligere bogmester Michael Bloomberg skød forrige år en konkurrence i gang for at finde en løsning på Manhattans mangel på små lejligheder.

Det Brooklyn-baserede arkitektfirma vandt konkurrencen med deres 55 lejligheder i størrelser mellem 23 og 34 kvadratmeter. Økonomisk set er projektet holdt på det lavest mulige niveau og består af præfabrikerede moduler, som er sat sammen ved hjælp af en kran. Målet er at skabe budgetvenlige lejligheder til middel og lavindkomst husholdninger.  

LÆS OGSÅ: Bjarke Ingels tegner fremtidens Zoo

LÆS OGSÅ: Vækkeuret, der vækker dig med friskbrygget kaffe

LÆS OGSÅ: Sådan kommer Danmarks nye trafikknudepunkt til at se ud