SAFRANGLASEREDE ROSENKÅL
Klargjorte rosenkål halveres på langs og hældes i kogende vand – kun så lidt vand, at det står halvt op om kålene. Tilsæt 20 gram smør og 10-15 tråde safran. Kog ind, så det bliver en slags sirup, der hænger ved rosenkålene. Smag til med salt og peber.

De glaserede rosenkål er gode tilbehør til eksempelvis stegt fisk.


BLANCHEREDE ROSENKÅL MED SMØR OG PARMESAN
Rosenkålene (i Italien kaldet cavalino di bruxelles – jf. oprindelsen) blancheres al dente i letsaltet vand, dvs. de kommes i kogende vand og småkoger fem-syv minutter.

Kålen serveres rygende varm med smør og tynde flager af parmesan.


PENNE MED ROSENKÅL, BLÅSKIMMELOST OG PARMESAN
200-300 gram rosenkål (til fire personer) klargøres, halveres og blancheres i letsaltet, kogende vand og nedkøles derefter straks kortvarigt i isvand.

50 gram smør smeltes i en gryde – det må ikke brune. Tilsæt derefter 1½-2 dl piskefløde, og varm op til kogepunktet. 150 gram moden gorgonzola eller anden blåskimmel røres under konstant omrøring i lidt ad gangen i flødeblandingen.

Til sidst tilsættes et par spiseskefulde friskrevet parmesanost.

Smag til med salt og peber (vær opmærksom på, at osten salter en del). Friskkogte, afdryppede penne hældes i saucen, alt vendes godt rundt i gryden, og så er maden klar.

Der skal ikke yderligere ost på pastaen, med mindre man insisterer! Der kan skrues op og ned for ost og fløde efter lyst og mod. Man kan også i stedet for blåskimmel bruge en mere neutral ost, der er velegnet til sauce – eksempelvis den italienske taleggio. I så fald kan man med fordel tilsætte saucen lidt revet muskatnød, der svinger rigtig godt med rosenkål. Saucen er bedst til en kort, hård pastatype uden æg. Det er ikke en ret, man praler med over for Hjerteforeningen!


SUPPE MED ROSENKÅL OG PANCETTA
Fire-fem hvidløgsfed hakkes fint og svitses i olivenolie i en tykbundet gryde sammen med 150 gram pancetta i fine tern.

Herefter tilsættes to-tre skrællede gulerødder i tern og to-tre snittede stængler af bladselleri. Blanchér grønsagsblandingen kort, og hæld så ca. en liter kraftig suppe kogt på kylling ved.

Lad suppen koge op, og når den koger, tilsættes tre flåede, udkernede tomater – dvs. den faste del, skåret i ’både’. Der hældes også 50-100 gram suppenudler ved – samt 200 gram rosenkål (halverede, hvis de er meget store).

Suppen er færdig, når nudlerne efter et par minutter er møre.

Serveres med friskrevet parmesanost og brød til. I denne ret er det svært at undgå udkogning af kålen – især dagen derpå, hvor suppen smager endnu bedre. Men det gør faktisk ikke noget, for selv om rosenkålene bliver noget blege at se på, så er de fantastiske efter at have taget smag fra suppe og pancetta.Bliv klogere på rosenkålen - nordens citron - her.