dorito wayne's world

Vi overspiser salt mad

For meget salt kan give dig dunk

Smagen af salt får dig til at overspise, siger forsker.

Det er få af os, der kan efterlade en halvspist bakke pomfritter.

Mange vil også kende til at sidde med en støvsuget pose flæskesvær uden at have lagt mærke til, hvad det egentlig var, der skete.

I betragtning af, at vi mennesker fødes med en refleks i os, der får os til at holde inde med at spise, når vi er mætte, er det egentlig underligt, at der er så mange mennesker, der har svært ved finde grænsen for deres sult.

Der er der nok mange psykologer, der har forklaringer på. Men nu findes der måske også en fysiologisk teori.

Forskere fra det australske Deakin University har nemlig foretaget en undersøgelse, der peger på, at det er saltet i vores mad og fødevarer, der får os til at spise mere, end vores krop har brug for.

”Højt saltindhold i maden overdøver vores krops evne til at føle mæthed,” siger professor Russel Keast, der har stået bag undersøgelsen, til Medical News Today. Undersøgelsen bygger på forsøg med 48 voksne mellem 18 og 54, der i løbet af seks dage spiste den samme makaroni-ret, men med varierende indhold af fedt og salt.

Det viste sig, at særligt kombinationen af meget fedt og meget salt, som man genkender den i mange chips-produkter og i mange slagtervarer, som for eksempel pølser, var særligt lumsk.

Normalt er den menneskelige appetit særligt følsom over for fedt, som er det næringsstof, der hurtigst får os til at føle mæthed. Men i kombination med et rundhåndet drys salt, har vi langt sværere ved at genkende den grænse.

Deltagerne i undersøgelsen spiste 11% mindre af deres mad, når fedtindholdet var højt, samtidig med, at saltindholdet var lavt, sammenlignet med en servering, der havde samme høje fedtindhold og samtidig et højt indhold af salt.

Det er der som sådan ikke det store problem ved, hvis man taler om den enkelte pose chips, eller den enkelte flæskestegssandwich. Problemet er, at madens smag og sammensætning fungerer vanedannende, hvilket betyder, at vores følsomhed over for fedt langsomt sløves, mens mange mennesker udvikler trang til at spise stadig mere og stadigt federe mad.

Som forskeren bag undersøgelsen siger:

”Kombinationen af fedt og salt er giftig for vores helbred.”

LÆS OGSÅ: Køkkentrend: Pimp Ikea op med dansk design

LÆS OGSÅ: 'Fat Brad': Spis som Brad Pitt med ny kogebog

LÆS OGSÅ: Martin er sommelier. Vandsommelier. Han tjener penge på at smage på vand