Janssons fristelse – en klassiker
Janssons fristelse er restemad af den bedste skuffe. Spis med godt brød og grøn salat til.
Foto: Anders Hviid
Janssons fristelse
1 kg kartofler – skrællet vægt
2 zitauerløg
100 g smør – til at smøre fadet
100-200 g marinerede
ansjosfileter – købes færdige
½ l piskefløde
100 g rasp
Havsalt
Peber
Kartoflerne skæres i strimler a la tynde pomfritter, der udvandes i koldt vand et kvarters tid.
De pillede løg halveres og skæres i tynde både. Løg og kartofler blandes i en skål og krydres med salt og peber. Halvdelen af kartoffel/ løgblandingen lægges i et smurt ildfast fad, derefter lægges et lag drænede ansjoser og til sidst resten af kartoffel/løgblandingen.
Det hele overhældes med fløde og sættes i ovnen ved 175 grader i 20 minutter.
Derefter drysses med rasp, og retten får 3 kvarter mere til overfladen er gylden og sprød. Groft brød og en frisk salat passer godt til.