Alexander Kølpin: "Jeg arbejder på de mærkeligste tidspunkter, men er med alderen blevet bedre til at tage de pauser, jeg har brug for" scroll-down

Alexander Kølpin: "Jeg arbejder på de mærkeligste tidspunkter, men er med alderen blevet bedre til at tage de pauser, jeg har brug for"

Hotelejer, filminstruktør og tidligere balletdanser Alexander Kølpin bor alene i København, efter at hans to yngste børn er taget på efterskole og flyttet i egen lejlighed. For ham handler hjemmelivet om at skabe et sted, hvor der er en varme både følelsesmæssigt og i indretningen, og hvor tallerkenerne ikke behøver at passe sammen.

Af Camilla Bevensee
Foto: Thomas Nielsen
Kultur Euroman

Hvilken tid på dagen er den bedste for dig derhjemme?

”Det er om morgenen. Jeg vågner som regel meget tidligt og tager, så ofte jeg kan, en langsom morgen, hvor jeg ikke skal nå så meget andet end at drikke en kop kaffe og læse min avis på print. Jeg skal have god tid til det. Jeg er ikke god til at stå op og så bare fare ud ad døren.”

Hvad laver du oftest, når du er alene hjemme?

”Jeg hører musik. Alt fra Harry Styles til Charlie Parker over John Coltrane og Richard Wagner. Jeg har en meget bred musiksmag, men det meste lyder godt på et ordentligt anlæg. Og så går jeg og tænker. Jeg tænker bedst, når jeg er alene. Nogle gange tager jeg også enormt lange brusebade. Jeg elsker at stå under bruseren og tænke.”

Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?

”Et stort bordtennisbord i den ene stue. Jeg er privilegeret og har en masse plads, selvom jeg bor i København. Der er ikke så meget andet end bordet og noget kunst i det rum. Det er nogle uger siden, det er blevet brugt nu, fordi min yngste søn er taget afsted på efterskole, men normalt bliver bordtennisbordet brugt flittigt.”

Har du en god work/life balance?

”Det må jeg nok svare nej til, i hvert fald ikke i en traditionel forstand, for jeg arbejder på de mærkeligste tidspunkter. Jeg kan godt tage en hel arbejdsdag en søndag og svare på mails klokken 22 om aftenen, hvis der er brug for det. Så holder jeg fri på andre tidspunkter, og jeg er med alderen blevet bedre til at tage de pauser, jeg har brug for.”

Hvad er det første, du gør, når du kommer hjem fra arbejde?

”Jeg tager mine sko af. Jeg synes, det er dejligt at gå rundt i bare tæer, så der ligger altid sko rundt omkring i lejligheden, alt efter hvor langt jeg er kommet ind, inden de ryger af.”

Hvad er det seneste, du har købt til dit hjem?

”Jeg køber hele tiden alt muligt køkkengrej, for jeg kan godt lide at lave mad og bruge sjove maskiner til det. Når det er sagt, har jeg ikke fem ens tallerkener, og mit bestik er også alt muligt forskelligt. På et tidspunkt gad jeg godt at købe mig sådan et rigtigt voksen-køkkensæt, hvor det hele passer sammen og ser godt ud, men det har ikke været så vigtigt for mig, at jeg er kommet dertil endnu.”

Har du ambitioner for dit hjemmeliv dette efterår?

”Jeg synes, måltidet og det samvær man har omkring måltidet som familie, er ekstremt vigtigt. Vi har lige startet en ny tradition med at mødes til søndagsmiddage, som jeg håber, vi kan holde fast i her i efteråret. Nu hvor de to mindste også er flyttet hjemmefra, er det vigtigt, at vi har nogle faste aftaler, for ellers går der alt for lang tid imellem, at vi ses ordentligt og spiser sammen.”

Har du et favoritmøbel, du bruger mest tid i?

”Jeg har en stribet sofa, der er vildt gammel, som jeg har fået ombetrukket et par gange. Det er en Magistretti Raffels, som er vildt flot. Jeg sidder altid det samme sted i det samme hjørne. Der har jeg både fred og ro og plads til at arbejde. Sofaen fungerer lidt som et tilbagelænet kontor.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Bolig og Business