Er der noget, den britiske streetartkunstner Banksy er kendt for, er det at opnå berømmelse, hvor end i verden hans kunst dukker op.

Som han gjorde det, da han i 2006 lancerede sin første soloudstilling i Los Angeles under navnet 'Barely Legal', der vakte stor opsigt.

Blandt andet fordi Banky havde en levende elefant med til udstillingen, malet som et pink wallpaper, der skulle være med til at symbolisere, hvordan problemet med verdens fattigdom ignoreres.

Et andet af udstillingens trækplastre var et gammel SWAT-køretøj, der kombinerer sort humor med en hilsen til det autoritære system. Det er første gang siden udstillingen i 2006, at SWAT-køretøjet igen ses offentligt, efter den var blevet solgt til en privat samler. Det sker, når Bonhams auktionshus den 29. juni sætter køretøjet til salg. 

Køretøjet er vigtig brik i fortællingen om den Bristol-fødte graffitikunstner Banksy's karriere, og den inkorporerer både elementer af popkultur, politisk oprør og streetkultur.

SWAT-køretøjets ene side forestiller svært bevæbnede Special Forces-agenter, der bliver holdt for nar af en lille dreng.

Banksy har gennem hele sin karriere været på kant med loven og ikke mindst med politiet. I et interview har har han tidligere udtrykt sit forhold til politiet således:

"Mit største problem med politiet er, at de gør, hvad de får at vide."

"De siger: 'Undskyld makker, jeg gør bare mit arbejde' f *** king hele tiden."

På den anden side af SWAT-vognen er Dorothy fra Troldmanden fra Oz fanget i virvar af graffiti, mens der på bagenden af bilen er skrevet: 'How’s My Bombing? Call 1-800-648-0403'

Ralph Taylor, der er senior director for Bonhams auktions afdeling for moderne kunst, kalder værket det "nok det mest betydningsfulde stykke af kunstneren til nogensinde kommer på auktion."

SWAT-køretøjet er vurderet til en pris på 200.000-300.000 pund (op mod 2.7 millioner kroner), og bliver solgt sammen med værker af blandt andet Andy Warhol, Damien Hirst og Yayoi Kusama.

Så sent som for tre uger siden, var Banksy igen på spil i offentligheden, da han vendte tilbage til sin gamle folkeskole i Bristol, hvor han efterlod sig et værk og en besked, hvor han blandt andet pointerede: 

"Husk, det er altid lettere at få tilgivelse end tilladelse"

Maleriet forestiller en skolepige, der leger med et brændende dæk.

Vil du vide mere om Banksy, hvis identitet er forblevet intkakt, siden han første gang dukkede op i 1990'erne, kan du komme nærmere på kunstneren i dokumentaren "Exit Through the Gift Shop", der er produceret af Jamie D’Cruz.

Du kan også se mere til Banksy og hans arbejde i 'Banksy Does New York' fra 2015, hvor Banksy inviterer på en street art-skattejagt over en måned, der får det til at løbe løbsk for både desperate kunstsamlere og gadens parlament.

Banksy sender hver dag - med en kryptisk ledetråd om placeringen af dagens værk - tusindvis af newyorkere på en hæsblæsende jagt mod tiden, før værket igen forsvinder.

LÆS OGSÅ: Action-vitaminer i sommervarmen

LÆS OGSÅ: Nikolaj Coster-Waldau om Game of Thrones: "Lige nu ved vi, at der kun er 13 afsnit tilbage efter denne sæson. Så oddsene er gode for, at jeg bliver nakket"

LÆS OGSÅ: De 25 største comebacks – fra værste til bedste