Unikke Athletic Bilbao

Athletic Bilbao er en sjov størrelse af en klub. Oprettet af engelske sømænd, som så mange andre havnebyklubber i Spanien og Italien, og derfor også kaldet Athletic på engelsk, selvom Franco forsøgte at få det lavet om til Atletico.

De spiller udelukkende med spillere, der er født eller har fået sin fodboldopdragelse i Baskerlandet – i modsætning til lokalrivalen Real Sociedad, der opgav denne regel i 1989, da de købte John Aldridge fra Irland.

Athletic er den ene af kun tre klubber, der aldrig har været rykket ud af den bedste spanske række. De to andre er FC Barcelona og Real Madrid. Men det kan være på vej til at ændre sig. Athletic Bilbao er nemlig – igen i år – en del af bunden i verdens stærkeste liga, og der er røster fremme om, at de måske skal til at følge med tiden og spille med andre end baskere på holdet.

atletci.jpg

Der er flere problemer ved deres politik. Det største er, at der kun er et begrænset antal baskiske fodboldspillere at tage af. Det ved klubberne derude godt, når Athletic henvender sig, og så ryger købssummen på en spiller lige pludselig op i det tredobbelte. Athletic er noget så sjældent som en relativt rig spansk klub, men der er selvfølgelig grænser for, hvor meget overpris man vil betale.

Det betyder, at der konstant er et meget stort pres på at udvikle egne spillere til holdet, og det er ikke nemt, når man spiller i så stærk en liga som den spanske. Der er ikke plads til mange begynderfejl for en ung spiller.

Derfor gør man også sit alleryderste for ikke at sælge egne spillere, og da Bayern München henvendte sig for at hente Javier Martínez i 2012, forsøgte tyskerne at forhandle prisen fra 40 millioner euro – udkøbsklausulen, som alle spillere i La Liga har ret til – ned til noget i tyverne. De endte med at betale hele beløbet, fordi Athletic Bilbao ikke ville forhandle. De ville faktisk slet ikke sælge. Derfor kostede deres stort set ukendte målmand Arrizabalaga også over 600 millioner denne sommer. Chelsea blev nødt til at betale hele klausulen, fordi Athletic slet ikke var interesseret i at sælge.

Derfor har Athletic en relativt spækket tegnebog, men meget få spillere af høj nok kvalitet at bruge pengene på. I december fyrede de deres træner Eduardo Berizzo og ansatte Gaizka Garitano. Han har fået vendt tingene, og de har nu fået 11 point ud af de sidste 15. I weekenden besejrede de Simon Kjær og Sevilla.

Men det betyder ikke, at Athletic er ude af nedrykningskampen. Den er nemlig tættere end nogensinde i år, og der er stærke hold som Villarreal, Celta Vigo og Valencia med dernede. I weekenden skal to af dem mødes, når Villarreal tager imod Athletic. Men selv hvis Athletic rykker ned, kommer de næppe til at ændre på deres principper.

I en fodboldverden med verdensmesterskaber i slavestater, amerikanske og kinesiske penge i de mest traditionsrige klubber og korrupte topfolk overalt i FIFA, er det egentlig meget rart, at en klub kan og vil overleve i verdens stærkeste liga udelukkende med lokale drenge på holdet.

Søndag kl. 16. 15: Villerreal – Athletic Bilbao på Strive

Benhårdt parløb i vente

Liverpool har en reel chance for at vinde sit første mesterskab siden 1990 i denne sæson. Med en solid defensiv og en god portion held har de oparbejdet sig forspring på fire point til mestrene fra City, der har en langt bredere trup og endda har haft deres bedste spiller, Kevin De Bruyne, skadet hele sæsonen. Det tegner til at blive et langt og spændende parløb indtil juni måned i Premier League, og det er efterhånden nogle år siden, at der har været decideret spænding om det engelske mesterskab tæt på februar måned. Det skal man nyde.

sane.jpg

Men det bliver ikke nemt for især de mange danske Liverpool-fans, der så brændende ønsker sig et mesterskab. Mens City bare løb en nem sejr hjem mandag, vandt Liverpool en meget nervøs 1-0-sejr i weekenden, og som en kammerat, der er Liverpool-fan, sagde til mig efter kampen: ”Det bliver tre forfærdelige måneder, det her.”

Stakkels fans af de røde fra Beatles-byen. Det er næsten ikke til at holde ud, at deres sekundahold er blevet til et tophold igen. Hvordan mon AGFs fans vil håndtere det, når de hvide engang i det næste århundrede kommer tæt på et DM igen?

I weekenden spiller City ude mod danskerne fra Huddersfield, mens Liverpool tager imod Crystal Palace. Skal vi gætte på status quo efter de to kampe?

Lørdag kl. 16.000 Liverpool - Crystal Palace på 6’erenSøndag kl. 14.30 Huddersfield – Manchester City på 6'eren

 

Ugens vildeste overtid

Der sker mærkelige ting i fodbold. I sidste weekend tabte nedrykningstruede Villarreal 1-2 hjemme til Getafe. Villarreal ramte træværket fire gange og brændte et straffespark. I overtiden! Mon der var stille i omklædningsrummet bagefter?

Intet nyt under solen i Serie A

Serie A droppede denne sæson deres sædvanlige julepause og har i stedet holdt pause de sidste par uger. 2. Juledag tabte Napoli 1-0 ude til Inter, der dermed kom lidt tættere på andenpladsen i Serie A. Førstepladsen taler vi slet ikke om. Juventus har stort set vundet sin 8. Scudetto i træk.

I kampen mellem Inter og Napoli fik verdens måske bedste forsvarsspiller Koulibali rødt kort. Men det var ikke det, der blev fokuseret på i opgøret. Igennem hele kampen blev der råbt abelyde ned mod Koulibali fra Inters tilhængere. Dommer Paolo Mazzoleni henstillede publikum til at holde op, men havde ikke modet til at stoppe kampen, da det fortsatte.

racisme.jpg

Efter kampen er Inter blevet straffet med nogle hjemmekampe for tomt stadion, men der er som sædvanligt intet blevet gjort for at finde synderne og straffe dem. De kan tage på stadion igen og fortsætte deres elendige opførsel. Indenrigsminister Matteo Salvini mente ikke, at der var den store forskel mellem råbene til Koulibali og andre nedsættende råb på en fodboldbane. Flot.

Samme weekend var der meldinger om det samme på andre italienske stadions. De sorte spillere bliver udsat for racistisk opførsel hver eneste weekend, men Serie A gør ikke noget ved det. Sådan har det været i årevis i Italien. Det er en skændsel.

I weekenden får Napoli besøg af Lazio, der er på fjerdepladsen. Napoli har vundet ti af deres sidste 13 kampe mod Lazio, men de har tre mand, Insigne, Allan og altså Koulibali, i karantæne. Dermed har Lazio vel en pæn mulighed for at overraske, hvis de altså får bare en smule styr på deres relativt svage forsvar.

Søndag kl. 20.30 Napoli – Lazio på Strive

Spursy

Det var en hård weekend for Tottenham. Ikke alene tabte man ufortjent til Manchester United, da David De Gea havde en af de dage, hvor der ikke kan laves mål på ham, men topscorer Harry Kane blev også skadet og rygtes ude til begyndelsen af april.

kane.jpg

En decideret titeldyst er blevet byttet ud med en kamp om den altafgørende fjerdeplads, hvor Manchester United og Arsenal kun er syv point væk. Derudover er der også playoffkampene i Champions League mod højtflyvende Borussia Dortmund, Carabao Cup og FA Cup – det hele altså uden deres suverænt vigtigste spiller.

I forvejen har Spurs ikke en særlig bred trup, og det hjælper heller ikke, at formstærke Song er taget til Asian Cup. Stakkels Spurs. En ellers flot sæson kan falde helt sammen de næste 30-40 dage. Det eneste lyspunkt er et relativt nemt program i Premier League den næste måneds tid. Det starter med Fulham ude i weekenden, og så må Dele Alli, Erik Lamela og Christian Eriksen jo begynde at lave nogle flere mål, når topscorer Kane ikke er med.

Søndag kl. 17.00 Fulham – Tottenham på TV3 Max

Karsten Krogh kommenterer La Liga og Serie A på Strive Sport og har skrevet om international fodbold i en årrække.