Mistænkt, ikke anmeldt: En sag om hustruvold klæber til tennisstjernen Alexander Zverev scroll-down

Mistænkt, ikke anmeldt: En sag om hustruvold klæber til tennisstjernen Alexander Zverev

En af verdens bedste tennisspillere er anklaget for partnervold, men sagen er ikke blevet anmeldt. Hvordan forholder vi os til sager om skyld og uskyld, når retsinstanser ikke bliver involveret? Og er der gode grunde til ikke at anmelde så voldsom en sag?

Af Martin Hjorth Frederiksen
Foto: Getty Images
Sport Euroman

Tokyo, sommeren 2021. Verdens bedste mandlige tennisspiller Novak Djokovic har øjnene rettet mod en historisk bedrift: Som den første tennisspiller siden Steffi Graf i 1988 kan han vinde en Golden Slam. Det vil sige de fire store Grand Slam-turneringer og olympisk guld inden for samme kalenderår. Han har været den bedste spiller i herretennis de seneste 10 år. Nu skal han lægge afstand til rivalerne Roger Federer og Rafael Nadal ved at vinde denne Golden Slam som den første herrespiller nogensinde.

I semifinalen i Tokyo står Alexander Zverev på den anden side af nettet. En høj og flot tysker med russisk baggrund. Guldkæder hænger om hans hals. Som den tyske tennisspiller Andrea Petkovic har udtalt, ligner han en Abercrombie & Fitch-model. Han er 24 år og har i mange år været blandt de mest lovende unge spillere. Han har allerede vundet flere store titler, han har stået i en US Open-finale, og han vandt den prestigefyldte sæsonfinale i 2018.

Da Djokovic vinder første sæt, ligner det business as usual, og hans dominans fortsætter i andet sæt. Men så sker der noget. Zverev har ikke noget at tabe, og han spiller frit. Alt lykkes for ham, han vinder kampen og ødelægger Djokovic’ rekorddrøm. Den efterfølgende finale imod russiske Khachanov vinder Zverev uden problemer. Med den olympiske guldmedalje om halsen er tyskeren nu utvivlsomt en del af eliten.

Sagen, der ikke vil gå væk

Men selvom alle eksperter har spået ham en stor fremtid, havde ingen forventet det netop nu: For lige så stabil han har været på grus og hardcourt, lige så kaotisk har livet uden for banen været det de sidste par år. Før pandemien endte han samarbejdet med den agent, han havde haft, siden han var 15 år. Senere kom det frem, at hans ekskæreste var gravid og ikke ville have Zverev i sit eller barnets liv. De to sager rumsterer stadig, både i og uden for retssalen.

Men der er en anden sag med en anden ekskæreste, som fylder endnu mere. Og det er en sag, der ikke vil eller skal gå væk. I oktober 2020 stod den russiske tennisspiller Olga Sharypova frem i det russiske medie Championat med anklager om partnervold begået af Alexander Zverev over en periode på omtrent et år.

En måned senere udgiver Racquet Magazine en artikel med vidneudsagn fra Sharypovas venner, der delte WhatsApp-korrespondancer med billeder af blå mærker og andre tegn på mulig vold. Og i sommeren 2021 kommer så en ny artikel på engelsk, denne gang i Slate. Både artiklen i Racquet og den i Slate er skrevet af den til tider kontroversielle journalist Ben Rothenberg, som nu er blevet sagsøgt af Zverev for injurier.

Anklagerne: Alexander Zverev har ved flere lejligheder slået Sharypova i hovedet. Banket hende ind i væggen. Lagt en pude over hendes hoved og sat sig på den. Og gemt hendes pas for at holde på hende. Dertil kommer den psykiske vold. Det er blandt andet sket på hoteller under US Open, Shanghai Masters og Laver Cup. Ved sidstnævnte turnering forsøgte hun i desperation at begå selvmord på hotellets badeværelse, men en turneringsansat forhindrede det.

Se, hvad vi ellers skriver om: Tennis