Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Opskrift: Sveskelagkage med creme og makroner

Foto: Chris Tonessen

Opskrift:

Sveskelagkage med creme og makroner

Lav denne imposante sveskelagkage med dine egne bunde for den fulde oplevelse.

printer Print
plate 8-10 personer

Ingredienser

Lagkagebunde

 • 4 æg, str. L
 • 135 g sukker
 • 110 g hvedemel
 • 1 tsk. bagepulver
 • Smør til formene
 • Udstyr: 3 lagkageforme med diameter på 20-23 cm

Lagkage

 • 4 æggeblommer
 • 120 g sukker
 • 25 g hvedemel
 • 25 g maizena
 • 1 vaniljestang
 • 5 dl sødmælk
 • 1½ dl piskefløde
 • 3 lagkagebunde (se boks)
 • 40 makroner
 • 4-6 spsk. armagnac
 • 4 dl piskefløde til skum
 • 50 g mørk chokolade
 • Tørrede kornblomster

Sveskekompot

 • 400 g bløde svesker u. sten
 • 2 dl kogende vand
 • 45 g sukker
 • ½ citron

Sådan gør du

Lagkagebunde

Tænd ovnen på 225 grader varmluft.

Pisk de hele æg med sukkeret til en helt hvid og lækkert luftig ’snaps’ – det tager min. 5 minutter. Sigt hvedemel og bagepulver i æggene, og vend forsigtigt sammen, så æggene ikke taber pusten. Fordel dejen i lagkageformene, der forinden er smurt i bunden med smør og har fået et stykke tilklippet bagepapir i bunden.

Bag lagkagebundene i ca. 6 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle lidt af i formene, inden du forsigtigt befrier de lune bunde og vender dem ud på et stykke bagepapir, der er drysset let med sukker. På den måde vender den bag-te side nedad, og evt. buler trykkes flade. Træk forsigtigt bagepapiret af bundene.

Har du ikke lagkageforme, så kom i stedet al dejen i en springform smurt med smør og foret med bagepapir i bunden – og bag den ved 175 grader varmluft i 20-30 minutter, til den er helt gennembagt.

Afkøl på en bagerist, og flæk forsigtigt til 3 kagebunde med en brødkniv.

Lagekage

Begynd med at lave cremen, som skal blive helt kold (og fint kan laves dagen i forvejen – i lagkagetilfælde dagen før sammenlægning, hvilket vil sige 2 dage før servering).

Pisk æggeblommer og sukker sammen til en let æggesnaps – hold et par spsk. sukker tilbage.

Tilsæt mel og maizena, og pisk, til der ikke er klumper.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med lidt af det resterende sukker med den flade side af kniven, så kornene skilles.

Hæld mælken i en tykbundet gryde sammen med de sukrede vaniljekorn, vaniljestang og den resterende skefuld sukker, som du drysser ud over overfladen, så det synker til bunds og lægger sig i bunden af gryden som en beskyttende hinde mod varmen. Bring mælken til kogepunktet.

Pisk hurtigt ca. 1/3 af mælken i æggeblommerne, og pisk, til det er blandet helt sammen.

Tilsæt resten af mælken ad 2 omgange, og hæld derefter blandingen tilbage i gryden.

Bring cremen i kog under hektisk piskning med piskeris. Cremen tykner ret pludseligt og kan se klumpet ud, men fortsæt bare med at piske konstant, og lad cremen koge igennem i 2-3 minutter, så melsmagen koges væk.

Tag cremen af varmen, og hæld den i en skål eller plastikboks. Dæk cremen med husholdningsfilm direkte på overfladen, så den ikke danner skind, og lad den køle lidt på køkkenbordet. Sæt så cremen i køleskabet, og lad den blive helt kold.

Pisk fløden til blødt skum. Pisk den kolde creme glat og lækker med en elpisker. Vend flødeskummet i cremen. Fyld cremen i en sprøjtepose eller bare en frysepose, du kan klippe spidsen af, når du skal anrette kagen, og læg den på køl.

Find et serveringsfad frem, og sæt kagering, springform eller ingenting på det (se tips til lagkagesammenlægning nederst i artiklen). Begynd med den første lagkagebund. Fordel halvdelen af makronerne på den helt til kanten – lad dem være hele, og bræk et par i grovere stykker til at lukke evt. ’huller’, og dryp med 2-3 spsk. armagnac.

Fordel nu halvdelen af sveskekompotten herover, og bred den ud til kanten med en spiseske. Dæk med halvdelen af cremen – det er nemt at sprøjte den ud i en dækkende cirkel, hvis du har den i sprøjte- eller frysepose. Jævn cremen ud med bagsiden af en ske.

Læg forsigtigt en lagkagebund ovenpå, og klem ganske let, så bund og fyld finder sammen. Lav nu et lag med resten af makronerne, dryp igen med armagnac, og dæk først med resten af sveskekompotten, derpå med resten af cremen.

Luk lagkagen med den sidste bund, og klem igen ganske let. Sæt lagkagen på køl til næste dag.

Tag kagen ud af køleskabet 20-30 minutter før servering (har du bygget i kagering, så løft den forsigtigt af, og træk derefter kageplasten af siderne).

Pisk fløden til flødeskum, og dæk lagkagen med en smuk, tyk dyne.

Hak chokoladen, og giv lagkagen et drys, evt. sammen med lidt tørret blå kornblomst for skønhedens skyld, og servér for heldige mennesker.

Tip: Du kan med fordel koge cremen to dage før servering, lade den stå natten over i køleskabet og så vende flødeskum i, den dag du lægger lagkagen sammen. Armagnac kan erstattes med cognac – eller appelsinsaft, hvis kagen skal være alkoholfri. Den mørke chokolade kan for eksempel være Valrhona Manjari. Tørrede kornblomster fås i special- og helsekostbutikker, men kan jo ellers sagtens undlades.

Sveskekompot

Kom sveskerne i en gryde, hæld det kogende vand over dem, og lad dem stå i blød i ca. 2 timer eller natten over.

Tilsæt sukker, og bring forsigtigt sveskerne i kog. Lad dem koge i ca. 30 minutter ved lav varme, rør i
dem undervejs, så de ikke brænder på.

Pres saften af den halve citron, og tilsæt saften hen mod slutningen af kogetiden, og kog, til sveskerne er møre og koger delvist ud. Mos lidt i kompotten med et piskeris, så den jævner sig. Lad kompotten køle af i køleskabet, før den bruges.

Tip: Marie Holm koger altid sine svesker i sort te, men vand kan, som det fremgår, altså også bruges.

Tip til lagkagesamling

Hvis du ejer en kagering, så fór den med kageplast i siderne, den skal have samme diameter som dine kagebunde. Har du bagt i springform, er det ganske nemt, for så finder du den frem igen og bruger den til opbygning. Det er dog kun ringen og ikke bunden af formen, du skal bruge. Du kan naturligvis også bygge din lagkage i forsigtig frihånd, som man altid har gjort.

MarieHolm_3201.jpg