Oscarvindere på Viaplay
Foto: Rex Features

11 Oscar-vindende film på Viaplay, der er værd at se

De store serier æder sig stadig ind på filmmarkedet, men de kan ikke erstatte den korte, lækre fortælling.

Streamingtjenesterne eksisterer nærmest kun i kraft af seriernes popularitet. Alligevel har Netflix, HBO og Viaplay hundredevis af spillefilm på hver deres platforme, der kan ses, hvornår det skulle være.

Niveauet er kolossalt svingende fra Oscar-vindende mesterværker til forfærdelige ’Big Stan’ med endnu mere forfærdelige Rob Schneider. For at kunne navigere i udvalget, og ikke mindst undgå de allerværste, har vi samlet 11 Oscar-vindende film på Viaplay, som man faktisk gerne vil se, bør se eller skal se. Fra det helt smalle til det hyper-kommercielle.

 1. The Fighter:

I ’The Fighter’ får du historien om den amerikanske bokser Mickey ’Irish’ Ward fra Lowell Massachusetts. Mickey (Mark Wahlberg) forsøger at træde ud af sin også boksende storebrors skygge (Christian Bale), mens aftenerne bruges den lokale bodega. Boksning har siden ’Rocky’-filmene handlet om underdogs, de laveste i samfundet, og deres vej mod berømmelse og anerkendelse. Præcis det er ’The Fighter’ indbegrebet af.

2. Sideways:

Kultfilmen ’Sideways’ er en klassiker indenfor midtvejskrisegenren, hvis den genre altså eksisterer. To mænd, hvoraf den ene er hærget efter konen har forladt ham, og en afdanket skuespiller og skørtejæger, der snart skal giftes, rejser rundt i Californiens vindistrikt. Det er deres sidste chance for at slå sig løs inden brylluppet.
 
Det bliver en historie om at vælge rigtigt eller forkert, om at slå sig til ro, og om finde ud af, hvad man overhovedet vil med livet. Filmen er sjov og akavet, mens den træder rundt i en morads af dilemmaer, som alle kan nikke genkende til.

3. Baby Driver:

 

’Baby Driver’ er en klassisk heist-film om en ekstremt talentfuld bilist med navn Baby, der er chauffør for en kriminel organisation. Men filmen adskiller sig fra andre i genren ved, at alle scenerne er bygget op omkring et soulfyldt og vanvittigt funky soundtrack med alt fra T. Rex og Beck til Commodores og The Jon Spencer Blues Explosion, som unægtelig går under huden på alle musikelskere.

4. Manchester by the Sea:

Lee Chandlers bror dør, og han føler sig tvunget til at blive sin nevøs værge. Mange ville tænke, at det var det mest naturlige i verden, men forestil dig så, at han må forlade sit eget liv i en anden by, for at sørge bedst for nevøen.
 
’Manchester by the Sea’ er fortællingen om de følelser, du ikke må have. Om kampen mellem forpligtigelser, der er blevet tvunget på dig, og lysten til at skride fra det hele. Casey Affleck, Ben Afflecks mere kunstneriske familiemedlem, leverer en kraftpræstation i sin første store rolle i en film, der vandt to Oscars.

5. Get Out:

Lige så meget amerikanerne elsker film om den amerikanske drøm, lige så meget elsker de film om kærligheden, der sejrer i modstand i bedste Romeo og Julie-stil. Denne film er dog hverken romantisk eller en komedie. En ung sort amerikansk fyr skal mødes sin hvide kærestes sydstatsfamilie, hvor han bliver indhyllet i et underligt miks af racisme, hypnose og en sygelig fetich. Filmen vandt en Oscar for bedste originale manuscript, men var nomineret til i alt fire Oscars. Den er syret, original, og så er den både modbydelig og sjov.

6. Arrival:

En række rumskibe lander over hele jorden, og det amerikanske militær rykker ud med det samme. Men hvor en traditionel actionfilm ville sende Will Smith eller Bruce Willis, sender man i ’Arrival’ en lingvist. Hun undersøger deres sprog og ender med at kommunikere med de blæksprut-agtige aliens. En anderledes actionfilm med Amy Adams og Jeremy Renners i hovedrollerne, som vandt én ud af otte Oscarnomineringer.

7. Master and Commander:

En fandenivoldsk britisk skibskaptajn bliver ramt af franske kanoner under Napoleonskrigene. Han kan vælge at rejse tilbage eller følge det franske skib rundt om Sydamerika for at udføre sin pligt men dermed også udsætte sit mandskab for ekstrem fare. ’Master and Commander’ vandt to Oscars, da den udkom i 2003, og er et klassisk eventyr om en mand mod elementer og en kaptajns store ansvar. Og så er deres britiske sømands-lingo genial.

8. Moonlight:

Historien om en homoseksuel, sort mands opvækst i et hårdt Miami-kvarter, blev rost til skyerne, da den kom ud i 2016. Den høstede otte Oscarnomineringer, hvoraf den vandt tre, og modtog 221 priser fra andre filmfestivaller. Til dig, der elsker socialrealistiske dramaer.

9. Kon-Tiki:

Den norske film ’Kon-Tiki’ bygger på Thor Heyerdahls krydsning af Stillehavet i 1947 på en tømmerflåde lavet af balsatræ. På turen mødes de rejsende af hajer, smuk natur, dræbende stormvejr sammen med de psykologiske problemer det giver, at være på en lille tømmerflåde i 101 dage. Filmen vandt en Oscar for bedste udenlandske film, og rollerne er stort set kun besat af nordmænd.

10. La La Land:

I 2017 var ’La La Land’ nomineret til en Oscar i alle tænkelige kategorier. Den endte dog med at vinde seks statuetter, selvom det i høj grad er en film, man enten elsker eller hader. Det er hele musicalgenrens skæbne. Ryan Gosling er en jazzpianist, der drømmer om at få sit eget spillested, mens Emma Stone er en forhåbningsfuld skuespillerinde i jagt på den store filmrolle. De mødes tilfældigt til et væld af musik, dans og corny scenografi, men er man til musicals, er det en film man må se. Er man ikke, kan forsøge sig med den, mens man krummer tæer.

11. Independence Day:

En tilsyneladende ordinær uafhængighedsdag i USA bliver til verdens kamp mod en fjende fra det ydre rum. Med miserable effekter og luften tung af amerikansk patriotisme følger filmen den cigarrygende Will Smith i slaget om menneskets overlevelse mod en overlegen dræberteknologi – selvfølgelig med USA som første og sidste skanse. Selvfølgelig en af de mere kulørte på listen, men ikke desto mindre forener den på fantastiske vis det latterlige og geniale i en ekstremt underholdende cocktail. Perfekt sommerunderholdning.

LÆS OGSÅ: HBO’s store satsning ’Succession’ skuffer en smule

LÆS OGSÅ: 3 serier du skal tjekke ud i juni

LÆS OGSÅ: Sådan går det med… Laid Back

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Viaplay, Nostalgi og Anmeldelser