scroll-down

”Man vænner sig aldrig helt til at blive skudt på klos hold”

Når der skal affyres skud på film, er det både dyrt, besværligt og ikke helt ufarligt. Men nu kommer to danskere Hollywood til undsætning med en teknologi, der måske kan revolutionere filmbranchen.

Af Benjamin Dane
Foto: Alastair Philip Wiper
Kultur

DER ER KUN 20 cm mellem spidsen af geværet og hans næsetip. Han står med armene over kors og stirrer direkte ind i løbet på et maskingevær. Men han er ikke bange.

”Er vi klar til at skyde?”

Skytten over for ham lægger an til at trykke på aftrækkeren. Han fortrækker stadig ikke en mine. Et skarpt smæld lyder, og en kraftig, gul stikflamme fylder hele hans synsfelt. Han lukker øjnene bag de runde briller, der sidder på hans næse. Hans lange brune hår blæser baglæns på grund af lufttrykket fra maskingeværet. Men da lysglimtet er væk, står han stadig. Han er lige blevet skudt i hovedet, men ikke engang brilleglasset har taget den mindste skade.

Daniel Karpantschofs ansigt flækker i et stort smil. Han kigger på gerningsmanden. Det er Søren Haraldsted, hans ven og partner. Sammen har de lige demonstreret en opfindelse, som måske kan revolutionere filmindustrien. Vi befinder os hos Wonderland Productions i den københavnske forstad Skovlunde, et stort rekvisitlager i en grå industribygning. På hylderne står alt fra udstoppede dyr til møbler og sågar et dragefly, som anvendes til store danske tv- og filmproduktioner. Daniel Karpantschof og Søren Haraldsted kender ejerne og har fået lov til at låne lokalerne i dagens anledning. Naboen er blevet advaret på forhånd, for det er ikke alle steder, de to mænd kan vise deres opfindelse frem uden at sprede skræk – og i værste fald få myndighederne på nakken.

Det store, sorte automatvåben, som Søren Haraldsted holder i sine hænder, er en tro kopi af et M95-maskingevær, det danske forsvars infanterivåben. Egentlig er det en airsoft gun, bedre kendt som et 'splatter'-gevær, designet til at affyre små, hårde plastikkugler. Men ved hjælp af en særlig teknologi, som han og Daniel Karpantschof har udviklet, er geværet blevet ombygget til at lyde og opføre sig præcis som den ægte vare. Bortset fra at der ikke kommer et projektil ud af løbet, når man trykker på aftrækkeren.

Da Søren Haraldsted har sænket sit våben, griner Daniel Karpantschof:

”Man vænner sig aldrig helt til at blive skudt på klos hold.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Film