scroll-down

20 år i dag: Et forsvar for 'The Marshall Mathers LP'

Eminems andet soloalbum ’The Marshall Mathers LP’ fylder 20 år i dag. Albummet er et af de mest omdiskuterede, opsigtsvækkende og bedst sælgende værker i hiphoppens historie. Magnus Kraft har genbesøgt sit teenageværelses lydtapet og diskuterer, om det også er et af de bedste.

Af Magnus Kraft
Foto: Getty Images
Kultur Euroman

Eminem har selv kaldt det sidste vers på ’The Marshall Mathers LP’, tredje vers fra afrunderen ’Criminal’, for karrierens bedste. Efter at have gjort grin med afdøde Gianni Versace, beskyldt sin mor for omsorgsvigt og begået et mislykket røveri med Dr. Dre slutter han sin karrieres højdepunkt af med linjerne:

Shit, half the shit I say, I just make it up

To make you make mad, so kiss my white naked ass

And if it’s not a rapper that I make it as

I’ma be a fucking rapist in a Jason mask

Efter at have hørt de 18 numre på ’The Marshall Mathers LP’ sidder man som lytter tilbage overvældet af indtryk. Forarget over respektløsheden på ’Kill You’, rørt over historiefortællingen på ’Stan’, underholdt af humoren på ’The Real Slim Shady’ og chokeret over mordballaden ’Kim’. Albummet kan føles som én lang overskridelse af ens personlige grænse, men er samtidig en opvisning i musikalitet fra en de mest talentfulde rappere, 40 års hiphop-historie har givet os.

Eminems ’The Marshall Mathers LP’ er et eminent og fuldkomment værk, men det lever i skyggen af artisten bag og de skrækkelige udgivelser, han har markeret sig med det seneste årti.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her