Sneaker med ren samvittighed: Denne sko er 75 procent CO2
Foto: YouTube screendump

Sneaker med ren samvittighed: Denne sko er 75 procent CO2

De innovative sneakers er lavet af genbrugt tynd luft.

Tykke skyer af røg fra fabriksskorstene, osende tøris, væsker i pipetter, flydende skum i en plasticbeholder. Og voila, en skosål hives frem. Det er et nogenlunde referat af fremgangsmåden på et par nye sneakers.

Det lyder måske helt sort, men det er rimeligt genialt: sneakers lavet af tynd luft.

FOTO: YouTube | Skumsålen, der er lavet af Co2-affald. 

Men den amerikanske energivirksomhed NRG og product management virksomheden 10xBeta er gået sammen om at skabe det teknologiske vidunder. Skoene er mest af alt lavet af genbrugt CO2 – med andre ord er de lavet af affaldet fra fossile brændstoffer såsom kul og olie. En stor revolution for bæredygtigheden pakket ind i et par sneakers, om man vil.

Nærmere præcist udgør CO2 75 procent af de færdige sneakers, der er kridhvide med skumsål og stofnet på overfladen. Ifølge NRG er det et par sko, der giver ekstremt ren samvittighed. De efterlader nemlig ikke et fodaftryk på miljøet, forstået på den måde, at produktionen af dem er neutral.

Co2-spildet bliver indfanget og nedkølet, og bagefter udleder man Co2-partiklerne. Det bliver til en klar væske, som det ikke rigtig er til at fatte kan blive til en sko. Men væsken udgør basen af et kemikalium, der bliver til det plastic, som skoens ’foam’ bliver formet i. Og det er det skum, der udgør 75 procent af den færdige sko.

Du kan endnu ikke købe de højteknologiske sko, for der findes kun fem par af de Co2-neutrale sneakers, og NRG har umiddelbart ikke nogen planer om at sætte dem i produktion. De er en prototype på, hvad kan komme ud af den fireårige Carbon XPrize konkurrence, som firmaet (NRG) sponsorerer.

FOTO: 10xBeta

I bund og grund handler konkurrencen om at omdanne Co2 til noget nyttigt. Den begyndte i september 2015, og der blev indleveret 47 forskellige produkter, hvor af der bliver udvalgt ti finalister, som har to år på at bygge videre på og teste. Til slut vil vinderne få en præmie på 20 millioner amerikanske dollars til deling.

Og skoene er ikke det eneste eksempel på at lave tynd luft til hverdagsting. Forskere har før lykkedes med at lave Co2 om til beton og drivhusgasser om til benzin. Og nu er turen altså nået til sneakers.

FOTO: YouTube screencump | Den nedfrossede CO2-masse, der bliver til skoens sål.

Business Insider påpeger, at NRG er en af USA’s største elektricitetsvirksomheder, og at man derfor kan spørge sig selv, om det måske ikke ville være bedre for bæredygtigheden bare at holde sig fra fossile brændstoffer som kul og olie. Men mens vi stadigvæk bruger olie og kul, kan vi vel i sagens natur ligeså godt udnytte affaldet.  

Foto: 10xBeta

Se, hvad vi ellers skriver om: Sneakers