Klumme: "Den regionale gastronomi er blevet vakt til live i Danmark"
Foto: Marie Louise Munkegaard Kadeau på Bornholm har været med til at løfte baren for regional gastronomi.

Klumme: "Den regionale gastronomi er blevet vakt til live i Danmark"

Gastros chefredaktør Jesper Uhrup Jensen mindes dengang, der ikke var den store gastronomi at komme efter i det danske sommerland. Situationen i dag er en anden, mener han.

I stort set hele min barndom og tidlige ungdom var sommer ensbetydende med sommer i Danmark, ved stranden, i sommerhus. Det var eksotisk, det var hverdagen sat ud af drift. Det var et mere enkelt liv. Primitivt er nok store ord, men hvis det danske sommervejr bed fra sig, så var pejsen eneste varmekilde, opvask var i hånden, varmt vand begrænset, det spinkle tv-signal var prisgivet en gamle renseribøjle, der gjorde det ud for antenne etc. Med andre ord det helt klassiske sommerhusliv, hvor idealet jo netop er, at det skal være sådan lidt mere tilbage til det enkle og oprindelige. Ofte med det resultat, at man storkedede sig og hurtigt gik død i brætspil og sommerhuslekture. Læg dertil gerne regnvejr i dagevis, vrøvl med kloakken, myrer over det hele… Men det er en anden snak!

Madmæssigt var det også eksotisk at være ’på landet’. Vi fik fisk i en grad, vi ikke fik hjemme, fordi havet og havnen var lige i nærheden, og udvalg og priser var helt anderledes end hjemme. Og jordbær, ærter, kartofler, salater mm. var stalddørssalg og i ’storkøb’. Den lille grønthandler havde røget sild stående fremme på disken sammen med æg, hvilket i dag havde fået Fødevarestyrelsen til omgående at lukke forretningen.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her