Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

IKEA

Foto: Getty

Ny auktions-trend: Dine gamle IKEA-møbler kan være en formue værd

Måske er det tid til at finde dine gamle IKEA-stole frem fra gemmerne.

Hvis du har gamle saml-selv møbler fra IKEA stående i stuen eller gemt i kælderrummet, kan du muligvis tjene gode penge på dem. Den svenske møbelkædes stole, borde og reoler fra 70’erne, 80’erne og 90’erne er nemlig blevet populære samlerobjekter, der går for mange tusinde kroner på internetauktioner. Det skriver Daily Mail.


Den farvelige stol er designet af Verner Panton for IKEA i 1993.

På det britiske auktionsportal Barnebys har samlere og møbelentusiaster kastet deres kærlighed på IKEA-kreationer af ældre dato. Det viser tal fra auktionsportalens søgemaskine, der samler salgoptegnelser fra mere end 2.000 auktionshuse. Eksempelvis sælges gamle stole designet af Verner Panton for IKEA nu for næsten 6.000 kr. – mere end ti gange den oprindelige pris på ca. 500 kr.

”Der er stor efterspørgsel, større end nogensinde før, efter vintage IKEA-møbler. I løbet af det sidste år har der været et boom, som har kunne mærkes på markeder over hele verden,” siger medstifter af Barnebys, Pontus Silfverstrope til Daily Mail.


Disse læderstole designet af svenske Karin Mobring for IKEA sælges ifølge Daily Mail for op til 7.200 kr.

Mange af de gamle IKEA-møbler er relativt sjældne, hvilket ifølge Pontus Silfverstrop er med til presse prisen i vejret. Han mener også, at der er kvalitetsforskel, hvis man sammenligner med de ting, den svenske producent, som er verdens største møbelkæde, laver i dag.

”Modsat mange af deres ting i dag, var gamle IKEA-produkter faktisk meget vellavede og har stået tidens prøve,” siger Pontus Silfverstrope.

Det foreløbigt dyreste IKEA-produkt registreret hos Barnebys er en ’svampestol’ fra 1943, blot et år efter IKEA blev grundlagt, der sælges for helt op til 400.000 kr. på designauktioner over hele verden.


IKEAs sjældne og eftertragtede 'svampestol' fra 1943.

LÆS OGSÅ: Balenciaga lavede 12.000 kr. dyr Ikea-pose – nu svarer Ikea igen

LÆS OGSÅ: Ikea lancerer møbler, der let kan klikkes sammen

LÆS OGSÅ: Masken, støvlen og cappen: Designere skamrider Ikea-hyldest