Første politimand på drabsstedet: Jeg hørte Tupacs sidste ord
Foto: All Over

Første politimand på drabsstedet: Jeg hørte Tupacs sidste ord

Der er næppe et drab i moderne amerikansk historier, der er omgærdet af så mange myter og konspirationsteorier som nedskydningen af Tupac Shakur. Og nu kommer en ny stemme, der ikke har været hørt tidligere, og som oven i købet kan lægge nogle overraskende nye elementer til historien.

Stemmen tilhører Chris Carroll. Han er nu pensioneret politimand, men var tidligere leder af Las Vegas’ motorcykel-enhed, og han var angiveligt den første, der så Tupac efter nedskydningen, og den sidste, der hørte ham tale.

Til Vegas seven fortæller han sin fætter historien om, hvad der foregik lige efter, at Tupac Shakur var blevet skudt med fire skud i den BMW, hvor også producer og rapper Suge Knight befandt sig.

Drabet på Tupac er beskrevet i utallige artikler og bøger, men alligevel er Chris Carrolls side af historien aldrig blevet hørt.

Han er på patrulje den famøse aften og reagerer på opkaldet om, at der har været et skyderi. Da han nærmer sig stedet, ser han Suge Knights BMW og bag dem et entourage på fire eller fem biler. I den vilde flugt fra skyderiet smadrer Suge Knight to dæk og må stoppe midt i et kryds. De følgende biler bremser også op.

Carroll nærmer sig BMW’en, men på det tidspunkt ved han ikke, om det er de ansvarlige for skyderiet eller ofrene, han nærmer sig.

Han kan han se, at chaufføren Suge Knight er ramt og blødende men i stand til at stå op. Suge virker truende på Carroll, og han forsøger flere gange at genne ham væk, mens han forsøger at tage sig af Shakur, der nærmest falder ud fra passagersædet, da døren bliver åbnet.

”Han (Shakur) er dækket i blod, og jeg lægger med det samme mærke til, at han har et ton guld på sig – en halskæde og andre smykker – og det hele er dækket i blod. Det billede er for evigt printet i min hjerne.”

På det tidspunkt dukker endnu en motorcykelbetjent op, som skubber Suge Knight væk, fortæller Carroll, der forsøger at spørge Sharkur, hvem der har skudt ham.

”Jeg bliver ved med at spørge, og han ignorerer mig. Og pludselig kan jeg se på hans ansigt, i hans bevægelser, at han er ændret. Og han forvandler sig fra at kæmpe og være usamarbejdsvillig til ’Jeg har fundet ro’. Mens han undergår denne forvandling, ser han mig direkte ind i øjnene. Og det er på det tidspunkt, jeg igen ser på ham og spørger en gang mere. ”Hvem skød dig?”.

”Han ser på mig, og han trækker vejret ind for at få ordene ud, og han åbner sin mund , og jeg tænker, at han nu virkelig vil samarbejde. Og så kommer ordene ud. ’Fuck you’.”

Shakurs sidste ord. Ifølge Carroll siger Shakur ikke noget før eller efter. Kort efter kommer ambulancen og Tupac kommer i en koma, han aldrig vågner op af.

Netop de sidste ord er en af årsagerne til, at Carroll ikke har fortalt sin historie tidligere.

”Jeg ønskede ikke, at Tupac skulle blive en martyr eller helt, fordi han sagde ’Fuck you’ til politiet. Jeg ville ikke give ham det. Jeg ville ikke have, at folk skulle sige, at selv mens hans liv var på spil, ville han stadig sige ’Fuck you’, han ville stadig ikke tale til politiet.”

Tupac Shakurs drabsmand er aldrig blevet pågrebet, og sagen ligger derfor stadig hen som uopklaret. Amerikansk politi har dog længe ment, at det var Orlando Anderson fra banden South Side Crip, der var ansvarlig. Både Shakur og Suge Knight havde forbindelser til den rivaliserende bande Mob Piru Bloods.

Om det var Orlando Anderson, der var morderen, bliver formentlig aldrig opklaret, da han selv døde i ikke relateret skyderi i en bilvask i Compton i 1998.

Læs hele historien her, hvor Carroll også afviser, at Suge Knight skulle stå bag drabet, som flere ellers hævder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Bøger