Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Designer bag Ikeas første skateboard: ”Vi overvejede om skatere er for alternative til Ikea”

Foto: Ikea

Designer bag Ikeas første skateboard: ”Vi overvejede om skatere er for alternative til Ikea”

Ikea har hyret den californiske tøjdesigner Chris Stamp til en kollektion af møbler, tøj og skateboards. Vi har snakket med ham om, hvordan ungdommen i dag indretter sig, og om hvilket image Ikea har blandt skatere.

I et forsøg på at knytte ungdommen endnu tættere til sit brand har Ikea lavet en særkollektion, der, ud over gængse møbelhusvarer som skrivebord, pudebetræk og lænestol, byder på mere utraditionelle elementer såsom basketballring, skateboard og hættebluser.

Kollektionen, der er døbt Spänst og indeholder godt 25 forskellige produkter, er skabt i samarbejde med streetweardesigner Chris Stamp, der til daglig driver mærket Stampd i Los Angeles.

Ud over de sportsbetonede indslag gør kollektionen sig bemærket ved at lægge fokus på tøj som indretningsobjekt.

For eksempel i form af et fritstående garderobestativ, et garderobeskab i perforeret stål, der giver indblik til tøjet, man hænger i det, samt forskellige udstillingsæsker til sko, blandt andet en, der er helt gennemsigtig. På den måde kan man indrette sit hjem, som var det en tøjbutik.

”Da jeg mødtes med Ikea-holdet første gang for mere end to år siden, diskuterede vi, hvordan den unge generation indretter sig. Det første, jeg tænkte på, er at mange virkelig investerer i deres garderobe nu om dage. De køber måske et par dyre jeans, en virkelig lækker hættebluse eller et par fede sneakers. De vil ikke nøjes med at have det godt med, hvad de har på, de ønsker også at vise klædningsgenstandene respekt, når de får dem ind i deres hjem og hænger dem på en bøjle. Det er den mentalitet, der giver en lyst til at vise sine sneakers frem i en cool, gennemsigtig kasse i soveværelset,” siger Chris Stamp, der selv godt kan finde på at hænge ting fra sine ældre kollektioner til skue i sit hjem.

”Hvis jeg har lagt megen energi i at finde noget tøj – eller i at designe det – så vil jeg også gerne vise det frem.”

Men hvad med skoene. Når de begynder at få pletter eller bliver slidte, for eksempel fordi man har skatet i dem. Er de så lige velegnede at vise frem?

”Jeg ville nok ikke anbringe dem i de transparente akrylkasser fra den her kollektion. Vi har lavet en reol til opbevaring af fodtøj og skateboards, hvor man kan anbringe sine hverdagsting, mens de gennemsigtige kasser kan bruges til de sko, som du sparer til særlige lejligheder,” siger Chris Stamp, der sammen med et hold af Ikea-folk har udtænkt og formgivet den sorte, grå og hvide kollektion med tanke på unge og studerende, der bor på begrænset plads, er meget på farten og måske flytter hyppigt.

”Jeg har lagt mærke til på nettet, at mange unge bruger de her rulbare industrielle tøjstativer i krom. Lidt i den stil har vi lavet tøjstativer i hvid og sort, som er nemme at passe ind i små rum. I det hele taget er tingene lette at flytte rundt på. For eksempel har vi lavet nogle håndklæder, der kan rulles sammen, så de fylder en ottendedel af et normalt håndklæde, og som er lavet i et super hurtigt tørrende mikrofibermateriale. De er lette at opbevare i dit hjem og lette at tage med, når du rejser."

I har også lavet Ikeas første skateboard nogensinde. Hvordan matcher et af verdens allermest mainstream mærker overhovedet skaterkulturen, der til trods for sin kommercialisering stadig nærer en alternativ selvopfattelse. Mange tog jo for eksempel voldsomt afstand til Justin Bieber og Rihanna, da de begyndte at gå i Thrasher for et par år siden …

LÆS OGSÅ: Thrasher-boss: Jeg har ikke sendt noget til Justin Bieber, Rihanna eller nogen af de fucking klovne

”Vi overvejede godt nok, om skateboardere er for alternativ en subkultur til, at de vil købe et board i Ikea. Men omvendt voksede mange af os, der skatede fra barnsben, selv op med masser af møbler fra Ikea. Jeg tror, der er en stor sandsynlighed for, at vores kollektion kommer til at ramme en gruppe af unge, der i et eller andet omfang har stået på skateboard. Der er muligvis nogle, der vil sige: Ikea, det er ikke lige min kop te. Men blandt de yngre tror jeg, der er mange, der tager godt imod det. Da jeg for nylig besøgte en Ikea-butik i Burbank nordøst for Los Angeles, hvor vores kollektion blev vist frem, var der mange blandt de 8-12-årige, der kom hen og kiggede på skateboardsene og var begejstrede over udsigten til, at de kunne få råd til at købe et, eller deres forældre måske ville købe et med til dem, når de alligevel handlede. Det synes jeg er super cool.”

Spänst bliver sat til salg 4. maj.

LÆS OGSÅ: Når du bliver 34, vokser du fra Ikea

LÆS OGSÅ: Jeg kender folk, der afskyr Ikea, men først i Ikea forstår du, hvem du virkelig er

LÆS OGSÅ: Tendens: Hvorfor stiger skybars i vejret overalt?