”Hvis du engang vandt Europa Cuppen for mesterhold, var du det bedste hold i Europa. Hvis du i dag vinder Champions League, skylder du nogen syv milliarder kroner.”

Sådan skrev den engelske avis The Times på et tidspunkt, da de opremsede, hvad der er galt med moderne fodbold.

Penges rolle i europæisk fodbold vokser konstant. De rigeste klubber dominerer både Champions League og deres hjemlige ligaer. Det er de nyrige og dem med gamle penge. Klubber som Bayern München er traditionsklubber og har enorme indtægter i kraft af deres mangeårige resultater, mens andre som Manchester City fra den ene dag til den anden er kommet til milliarder.

I Frankrig er økonomiens rolle mest udtalt. Rigmænd fra Qatar købte i sommeren 2011 Paris SG og begyndte at opruste med verdensklassespillere som blandt andre Zlatan Ibrahimovic. Kort efter snuppede den russiske rigmand Dmitry Rybolovlev Monaco. De to klubber styrer den franske liga totalt. Der er spillet 30 kampe af sæsonen og Paris SG fører med 10 point ned til Monaco, der igen er ni point foran Lille på tredjepladsen.

”Der er en tendens til, at klubberne med pengene dominerer. Og flere og flere af dem er legetøj for rige folk. Sådan er det bare.” fortæller kommentator på 6’eren, Peter Piil.

Men gør det noget ved måden, man ser fodbold på?

”Når jeg snakker med unge mennesker som fx vores praktikanter, er de i højere grad klub-troløse. De følger mere spillerne. Hvis de kan lide en spiller som Balotelli, og han skifter fra Manchester City til Milan, så skifter deres fokus bare dertil,” forklarer han og tilføjer, at det ikke kun er spillere, men også spillestil, der er afgørende.

”I mange år har de gået efter Barcelona, men nu kan de måske bedre lide den måde, Real Madrid spiller på, og så holder de med dem. De søger derhen, hvor der spilles det bedste fodbold.”

Hvorfor er det sådan?

”Det gør de jo i alle livets andre aspekter. De skifter også i højere grad skole, hvis den ikke lige passer. Man er mere vant til at shoppe rundt og få det optimale ud af tingene.”

I takt med, at der er kommet flere penge i europæiske klubber, er konkurrencen om de bedste spillere blevet øget. De rige klubber vil bruge astronomiske summer for at lokke de bedste spillere til deres klub. SkyNews lavede på et tidspunkt en liste over de 50 rigeste spillere, der har en formue på over 15 milliarder kroner.

UEFA har indført finansielt fairplay for at stække rigmandsklubberne. Tror du, at det vil virke?

”Jeg kan ikke forestille mig det. Der er så mange muligheder for at bruge smuthuller i reglerne. Vil UEFA straffe en klub som sponsorer fx én spiller med en stor sum penge? Næppe. Mulighederne er uendelige.”

I Italien har Juventus 12 point ned til nummer to, Roma, der dog har spillet en kamp mindre. Når Juventus med al sandsynlighed tager mesterskabet, er det for tredje år i træk.

I Spanien ligger Barcelona og Real Madrid som sædvanlig i toppen med Atletico Madrid som sæsonens store overraskelse. Barcelona på tredjepladsen har i øjeblikket 14 point ned til nummer fire.

I England fører Chelsea Premier League, mens deres skarpeste konkurrent Manchester City i øjeblikket er på tredjepladsen med seks point mindre. Til gengæld har de spillet to kampe færre.

I kampen mod Hertha Berlin tirsdag aften kan Bayern München vinde det tyske mesterskab syv runder før afslutningen. Aldrig tidligere har et hold været så suverænt. Nærmeste tilfælde var også Bayern München i sidste sæson, hvor de tog titlen med seks runder igen. 

FACEBOOK Bliv ven med Euroman