Der er fuld lampe på i haven, og aftenerne begynder at blive lune. Med andre ord er det tid til at få grebet stålbørsten og renset grillen. Spørgsmålet er så, hvilke bøffer du skal vælge? Svaret er enkelt. De allerbedste oksebøffer du kan opspore. Der er intet galt med en solid og tyk svinekotelet med skaft og fedtkant, eller nogle af slagterens hjemmelavede, møglækre grillpølser, men er der noget, der slår et tykt stykke førsteklasses oksekød, som har været over ægte flammer? Nej.

Sats eksempelvis på nogle fedtmarmorerede ribeyebøffer på en 2,5 til 3 centimeters tykkelse eller små 300 gram. Bed dernæst din slagter om at skære dem ud, og lad ham afgøre hvor meget fedt, der skal trimmes fra. Du skal ikke blive bange for det resterende fedt, der er tilbage, for når du er oppe i denne prisklasse, så er fedt ensbetydende med smag og mørhed.

Jeg er ikke til for meget marinering af sådanne bøffer. For mig er en god gammeldags klat hvidløgssmør a la 70’erne det optimale, men andre mener, at grill i haven indebærer en marinade, så du får en god én af slagsen med, som du kan bruge til al grillmad resten af sommeren.

Grill 1.jpg
Foto: Anne Marie Jo

Garnituren til en Ferrari af en bøf skal også være derefter. Lad os derfor springe de vandede og lidt smagsneutrale salater over og gå efter noget, der kan akkompagnere kødet og de lækre flasker Barbera, du har sat til at ilte. Polenta med parmesan og bagte tomater toppet med gedeost eller cream cheese er svaret! Hvis du har mulighed for at lave polentaen om morgenen eller dagen i forvejen, er det ideelt, for så kan du grille den sammen med dine bøffer. Tomaterne sætter du i ovnen, bøfferne lægger du på grillen, og så er der dømt grilltid!

Marinade til dine Bøffer:

4 teskefulde salt
1 skefuld kværnet peber
1 teskefuld tørret timian
1 teskefuld tørret oregano
1 teskefuld paprika
2 fed knust hvidløg
50-60 ml. olivenolie
Kom ingredienserne i en lille skål. Rør det godt sammen. Smør bøfferne ind på begge sider, når de har stue- eller lufttemperatur.

Vigtigt før du griller

Det er vigtigt, at din grill er så varm som muligt, så sørg for at tænde for dine grillkul i god tid, hvis ikke du bruger en gasgrill, som naturligvis også skal forvarmes grundigt. Dernæst stiller du dine ribeyes klar ved stuetemperatur i 15-20 minutter, før du skal stege dem. På den måde steger kødet mere jævnt og hurtigere, mens det bliver mere saftigt. Intet godt kommer i det hele taget ud af at tilberede kolde madvarer, som lige er kommet ud af et køleskab.

Sådan steger du bøfferne:

1. Når grillen er så varm som muligt, lægger du bøfferne på, og lad være med at pille mere ved dem.

2. Efter cirka to minutter vil bøfferne slippe grillen, fordi de er begyndt at karamellisere på den stegte underside. Så kan du vende dem og give den anden side et par minutter.

3. Nu afhænger fremgangsmåden af, hvordan du vil have din ribeye. Det er synd at skære i en bøf, så saften løber ud, fordi man vil se hvor meget, den har fået. Her er et lille trick: Når du trykker med højre finger på din afslappede venstre håndflade, lige under tommelfingeren, svarer blødheden til en rød bøf.

Presser du så igen på din håndflade, mens du presser spidserne af venstre tommel- og pegefinger mod hinanden, svarer det til en medium rare og rosa bøf. Så når begge sider har fået et par minutter, kan du trykke let på bøfferne med en finger og finde ud af, hvor meget mere du vil give dem. Hellere for lidt end for meget, for du kan smide bøffen på grillen igen, hvis den er for rå. Husk dog, at der er intet værre end en bøf, som er for gennemstegt.

Her er garnituren til dine bøffer:

Ovnbagte tomater

Det skal der i til 4 personer

12-16 mellemstore tomater
3 fed hvidløg
Cream cheese eller gedeost
Olivenolie
Balsamico
Frisk timian
Sukker
Salt og peber

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 200 grader. Hæld olivenolie i bunden af et ovnfast fad, og kom tomaterne i, hvorefter du prikker i dem, så de ikke sprænger i ovnen. Knus hvidløgene og drys dem jævnt over tomaterne. Klip også frisk timian ud over tomaterne. Tilsæt med let hånd salt, peber og en smule sukker og til sidst balsamico. Kom tomaterne i ovnen i 10-12 minutter, når den rammer 200 grader. Kom 3-4 færdigbagte tomater oven på den færdig-grillede polenta, og server det på tallerkenen sammen med grillbøffen. Top tomaterne med gedeosten eller cream cheese’en. Du kan sagtens rive nogle parmesanflager over tomaterne, hvis du vil pynte det hele lidt mere op.

Polenta med parmasan

Det skal der i til 4 personer

1,2 liter vand
3 dl. instant-polenta
2 spsk. smør
50-100 gram revet parmesan (smag til)
Salt og peber

Sådan gør du:

Lav helst polentaen dagen før eller morgenen før, den skal spises.

1. Pisk polentamelet i vandet, når det koger. Pisk i cirka et minut, til polentaen er blevet tyk. Tag den af varmen, og rør smør og parmesan i. Smag til med salt og peber.

2. Kom lidt olivenolie i et firkantet fad, og hæld polentaen deri. Stil polentaen i køleskabet.

3. Aftenen før du skal grille, tager du polentaen ud af køleskabet og hælder den ud af formen eller fadet. Så drysser du lidt olie og salt og peber på overfladen. Skær derefter polentaen ud i semi-store kvadrater og grill dem sammen med bøfferne i lige så lang tid.

Grilll 2.jpg
Foto: Anne Marie Jo

Espen Uldal

Tidligere medejer af Café Rust og restaurantchef på Café Victors Nokken, skribent på Euroman og Gastro.