”At redde et menneskeliv svarer til at redde hele menneskeheden.”

Sådan siger en af de medvirkende i Netflix’ nye dokumentar ’White Helmets’.

Udsagnet, der stammer fra koranen, men her gentages af en redningsmand fra korpset med de hvide hjelme, kan lyde lidt naivt.

Men når man ser, hvilke betingelser de såkaldte white helmets arbejder under, er det svært ikke at opfatte hver enkelt reddet mand, kvinde, olding eller spædbarn som et mirakel. Som en solstråle for menneskeheden gennem dommedags mørke skydække.

White Helmets er tilnavnet på Syriens civile redningskorps (SCD), der hovedsagelig opererer i de syriske byområder, hvor den syriske hær bomber sine oppositionsmodstandere uden hensyn til de hundredtusinder af civile, der bliver ofre for bombardementerne.

De hvidhjelmede redningsfolks arbejdsmetode er lige så simpel, som den er gruopvækkende: Når et område er blevet ramt, styrter de ind for at redde overlevende ud af murbrokkerne.

Det er selvsagt hårdt for sjælen at blive konfronteret med så megen død, ødelæggelse og menneskelig lidelse, men det er også ekstremt farligt for de hvide hjelme, da den syriske hær og dens russiske allierede ofte benytter en strategi med at vende tilbage til et bombet område for at bombe det en ekstra gang. Sandsynligvis for at ramme redningsfolkene.

Men selv om de primært hjælper civile, skelner White Helmets ikke mellem ven og fjende i deres bestræbelser på at redde menneskeliv. De har således også reddet både oprørere, regeringstropper og sågar IS-folk, der var blevet ramt af NATO-allieredes bombardementer.

De hvide hjelme operere nemlig under Geneve-konventionen, der angiver, at enhver soldat, også en modstander, har ret til hjælp, såfremt han ikke længere udgør en trussel.

Det er en forhenværende britisk officer og rådgiver i både EU og FN, James Le Mesurier, der i 2013 dannede redningskorpset, som hovedsagelig får sine midler fra en amerikansk statslig nødhjælpsorganisation, og som tæller næsten tretusind redningsfolk i dag.

”Syrien, det er Mount Everest inden for krigszoner – et absolut mareridt,” om de omstændigheder, som de civile redningsfolk arbejder under. Før borgerkrigen var de måske skræddere, bagere, issælgere, studenter eller noget andet ufarligt – ”ganske almindelige fyre,” som Le Mesurier beskriver dem.

I dag lever de med døden som arbejdsvilkår, men tilsyneladende er deres indsats langtfra forgæves. Ifølge NGO’en selv har de reddet omkring 60.000 mennesker ud af de sammenstyrtede huse siden 2013, mens 130 redningsfolk har mistet livet undervejs.

I den nye Netflix-produktion følger den Oscar-nominerede dokumentarinstruktør Orlando von Einsiedel tre af de hvide hjelme. Se traileren herunder og hele filmen på streamingtjenesten, når den får premiere 16. september.

White Helmets tager imod donationer. Her