To fuldvoksne mænd fortæller om deres kærlighed til Nik & Jay
Foto: Morten Jerichau

To fuldvoksne mænd fortæller om deres kærlighed til Nik & Jay

Der var engang, hvor enhver med lidt respekt for sig selv ville fnyse af pop-fænomenet Nik & Jay. I hvert fald offentligt. Knap 20 år senere synes kritikken forstummet. Både Søren Huss og Marie Key haft dem med på scenen på Roskilde Festival, og billetterne til deres kommende turné bliver revet væk. Vi har spurgt to fuldvoksne fans, hvad det er, Niclas og Jannik fra Værløse kan.

David Hemmet, 44 år, lærer på Klostermarkskolen i Roskilde:

”Jeg synes, det fede er, at de er så ligefremme og let tilgængelige. Kunst behøver ikke være højpandet. Bare de der sproglige billeder: ’Det er kun hjertet der er vigtigt for mig som med artiskokker’ – det er ikke finkulturelt, men det er jo genialt. Og så er musikken svær at stå stille til.

Jeg var egentlig på fra starten. Jeg kan huske musikvideoen til ’Elsker hende mere’. De stod i sådan et kælderagtigt betonunivers med bandanaer, og de havde deres egen stil.

Dengang gik jeg på lærerseminariet, og der var Nik & Jay ikke super cool. Det var ikke det første, man præsenterede for en potentiel kæreste, specielt ikke hvis hun havde musik eller billedkunst som linjefag.

Men det har ændret sig. Jeg bruger dem i undervisningen med mine udskolings­elever, og de elsker det. Pludselig forstår de, hvorfor allitterationer kan være fede. Selv min kone, som mere er til The Cure og den slags, har været med mig til koncert med Nik & Jay, og hun må jo indrømme, at de får taget til at løfte sig. Det så du også, da de kom på scenen med Søren Huss. Alle gik helt amok.”

Nik & Jay 1.jpg
Nik & Jay vandt i 2003 to priser ved Danish Music Awards: Årets nye danske navn og Årets danske hit for ’Hot’.

Sebastian Cordes, 31 år, journalist og filminstruktør:

”Nik & Jay præsenterer en drømmeverden, hvor de ingen skam i livet har, og sådan har jeg altid haft lyst til at have det. I teksterne er de også helt ligeglade med det danske sprog, rim og at være sofistikerede:

’Behøver ikk' engang en seng - jeg hviler i mig selv.’ Prøv at høre det. Det er jo latterligt. Men det er ikke vigtigt, om det er latterligt, nu gør vi det bare, og vi gør det fuldt ud. Janteloven bliver begravet ved første tone på deres første album. Og så kommer jeg fra samme sted som dem, fra samme by endda, fra fucking forstaden, som man drømmer om at slippe væk fra, men alligevel er lidt sentimental over at have mistet, når man så er kommet væk derfra.

Nik & Jay var soundtracket til min gymnasietid, jeg blev fan ved gymnasiefesterne på vestegnen. Så forsvandt de lidt, da jeg skulle være kunstnerisk og udforske Velvet Underground og minimalistisk musik fra 70'ernes New York. Men de kom tilbage igen. Deres nyeste klimasang er jo for sindssyg. Ingen andre kan slippe afsted med det, de gør på det nummer.”

Nik & Jay

Udgøres af Niclas Petersen og Jannik Thomsen. Debuterede i 2002 med et selvbetitlet album, der med kæmpehittet ’Hot’ blev en af den slags landeplager, de fleste danskere har et minde om. Duoen er stadig højaktiv og har udgivet flere singler i 2019, heriblandt klimanummeret ’Dråber af lys’ med sætninger som: ’Naturen er under pres, kloden har det varmt. Ironisk nok er det os selv, der bliver ramt.’

Til boks.jpg

Spiller koncert 30. august i Aarhus, 31. august i Odense og 7. september i København.

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Interview