Forleden kom tidligere topmodel, reality-stjerne og legebarn nummer ét Oliver Bjerrehuus beruset hjem og væltede rundt i entréen, mens han tyssede på sine venner, som om han stadig boede hos sin mor og far. Han er 42 år. Hans ældste søn, 17-årige Oscar Bjerrehuus, blev vækket af larmen. Han er blevet model som sin far, men den dag skulle han tidligt op for at læse til eksamen på gymnasiet. 

Hvordan er jeres far og søn-forhold?

Oliver: "Rigtig mange far og søn-forhold er uvenskabelige og autoritære med en forestilling om, at forældre skal opdrage deres børn. Sådan har jeg det ikke. Jeg har det sådan, at dit liv kommer gennem børnene. Du tager stilling til dine børn, så det faktisk er dem, der opdrager dig. Jeg har altid kaldt mig selv verdens bedste dårlige far.

Jeg gad godt være ’rigtig’ far, men det er jeg ikke. Jeg er en mandeluder, der kun har haft useriøse job. Jeg har været model, spillet musik og arbejdet i døgnkiosk. Jeg har aldrig haft ni til fem-job, og vi har aldrig haft en fast rytme. I stedet for at sige, hvad dine børn ikke skal gøre, så har jeg vist dem det."

Oscar: Jakke Acne Studios til 4.700 kr. Skjorte Whyred til 1.000 kr.

Oliver: Jakke Libertine-Libertine til 1.200 kr. T-shirt Arket til 125 kr. Bandana Mads Nørgaard til 150 kr. Tæppe Pendleton 1.200 kr.

Oscar: "Når jeg er sammen med mine venner, er vi næsten altid her, og min far er mere indblandet. Mine venners fædre har ikke så meget indflydelse på, hvad vi laver. Vi har nok et ekstra lag af noget venskabeligt."

Oliver, har du haft en taktik om at være kammeratlig?

Oliver: "Nej. Vi har også samtaler om de barske realiteter. Det kunne være om mig, hans mor eller vores forhold. Det er jo ikke, fordi vi løber rundt med klovnenæser på hele tiden og er skide skøre. Jeg er selv skilsmissebarn, og da min mor (Suzanne Bjerrehuus, red.) fandt sammen med Asger Aamund, der mistede jeg det hjem og den mor, jeg kendte, og hende har jeg ikke set siden."

Hvad var det for en mor?
Oliver: "Det var en kreativ mor, der boede sammen med sin ekskæreste Mogens i en stor lejlighed. Jeg havde altid venner med hjemme, mens min mor og Mogens lå og kneppede med deres kærester. Der var altid dug på ruderne, fed musik og en lugt af køn. Men så flyttede hun sammen med Asger, og så blev verden kold, hun blev konservativ, og vi blev kendte og rige. Verden blev sort-hvid og alvorlig. Jeg har altid drømt om min farverige barndom."

Oscar: Frakke Libertine-Libertine til 2.500 kr. Skjorte Dansk Bomuldskompagni til 450 kr.

Oliver: Cardigan Holzweiler til 2.445 kr.

Var dit ungdomsoprør mod det konservative at gakke helt ud?

Oliver: "Ja. Jeg begyndte at ryge tjald, spille musik og se MTV. Vi flyttede i en kæmpe lejlighed med tre fjernsyn. Man sad ikke og så Melodi Grandprix sammen på et lille lortefjernsyn mere. Kapitalismen gjorde, at vi sad i hvert vores rum og så det samme uden at have nogen kontakt.

Asger har en datter Malou (Aamund, direktør i Google Danmark, red.), der var pisseskøn og pisselækker. Hun tog lille Oliver under vingen. Jeg fik cowboystøvler, skjorte fra Roger, hullede cowboybukser, og så begyndte jeg at gå på Krasnapolsky med hende og Helena Christensen."

Hvordan har det været at læse om sin far i sladder- bladene, Oscar?

Oscar: "Da jeg var mindre, tog det hårdt, fordi jeg ikke forstod det. Jeg kendte jo en anden sandhed end den, der blev skrevet. Jeg tror, at det var svært, fordi jeg ikke kunne fortælle alle, at det ikke var rigtigt. Det måtte jeg bare acceptere. Der var en gang, da jeg var 12 år, hvor jeg blev ked af en forside.

Oliver: "Det kan jeg godt huske. Det var en historie om, at jeg havde taget coke med Rigmor Zobel på et toilet. Jeg ville ønske, det var sket."

Jakke Hansen Garments til 4.450 kr. Bandana Mads Nørgaard til 150 kr. Hat Hermès til 3.050 kr.

Hvad tænker du om din fars livsførelse?

Oscar: "Jeg synes, at det er godt klaret, at han er kommet igennem det."

Oliver: "Jeg planlagde at dø som 35-årig. Helt seriøst. Jeg ville bare tage den første bid, leve livet og så droppe resten. Men så fik jeg ham der som 25-årig, og nu er jeg for gammel til at dø ung. Hele ens liv vender med sådan en lille én. Det værste, jeg kan forestille mig, er, at han begynder at leve mit liv. Men hvis han gør det, så vil jeg bare gerne have, at han har privilegiet til at fucke sit eget liv op."

Andre ville måske sige, at man skal være en rollemodel for sine børn og hjælpe dem?

Oliver: "Ja, med straf, trusler og husarrest for at gøre ting, som du selv har gjort. Jeg har et kæmpe problem med autoriteter. Jeg hader al form for kontrol. Jeg hader alt, der prøver at ensrette mennesker."

Rulamsfrakke Boss til 24.000 kr. Strik Closed til 1.750 kr. Bukser Selected People til 1.400 kr. Støvler Won Hundred x Lædersmeden til 2.500 kr

Hvordan havde du det, da du fandt ud af, at du skulle være far?

Oliver: "Jeg var fucking lykkelig. Jeg var 25 år og ville aldrig komme til at tjene så mange penge igen, jeg boede i New York i den fedeste lejlighed og havde scoret den lækreste tøs, som også var det fedeste menneske, jeg nogensinde havde mødt. Alligevel har jeg taget mig selv i at sige til Oscar, at jeg ikke blev født til at være hans far."

Har I et omvendt far og søn-forhold?

Oscar: "Ja, men så alligevel ikke. Han har jo bare været min far, og jeg ved ikke, hvordan andre har opdraget deres unger. Den side har jeg ikke set, men jeg har da en anelse om, at vi måske ikke ligefrem er normen. Det har jeg det fint med. Jeg har aldrig haft et problem med, at vores forhold ikke har været traditionelt."

I dokumentaren ’Olivers kamp’ kører I rundt juleaften og mangler et sted at holde jul. Kan du huske den episode, Oscar?

Oscar: "Ja, det kan jeg godt. Nogle gange har jeg savnet at sidde med en stor familie på grund af hyggen i det, men så har vi bare crashet noget familie, hvis det var det, vi havde lyst til. Vi har aldrig taget højtiderne så seriøst.

Oliver: "Jeg var ved at tude, når det var juleaften. Jeg ville så gerne have en rigtig traditionel juleaften med det hele, men det er bare ikke mit lod. Jeg prøvede, da jeg var sammen med Gunnvør (Virgarsdóttir Dalsgaard, blandt andet kendt fra tv-programmet ’Forside Fruerne’, red.), men det gik aldrig."

Oscar: Denimjakke Closed til 6.100 kr. Anorak Barbour til 2.700 kr. Halstørklæde Hansen Garments til 700 kr.

Oliver: Poncho Boss til 20.000 kr. Skjorte Boss til 2.000 kr.

Drømmer I om et fasttømret, normalt liv?

Oliver: "Jeg gad egentlig bare godt være rig. Hver gang jeg besøger min mor og Asger i Hellerup, så tænker jeg: ’Åhh, det gad jeg godt.’ Bare at have en potent opstigning i mit liv, men skete det, ville jeg fucke det hele op. Det gør jeg hver gang, jeg kommer tæt på noget, der minder om."

Oscar: "Nogle gange har jeg drømt om at have faste rammer, og at der var en balance i mit liv. Jeg kan godt blive stresset over, at hverken min mor eller far har fast job. Jeg har tænkt, at de skulle tage sig sammen og få en fast indkomst."

Hvordan kan det være, at du har valgt at gå samme vej som Oliver og blive model?

Oscar: "Hovedsageligt fordi jeg ikke gider et normalt job foran en kasse eller på en kontorstol i otte timer om dagen. Og så har jeg det fint med at stå foran et kamera og tjene penge på det. Jeg er også DJ i min fritid, og det vil jeg 10 gange hellere end at have et klassisk fuldtidsjob. Modelverdenen er også anderledes i dag, end den var, dengang min far var ung."

Oliver: "Verden har ændret sig meget. Jeg tog mine første stoffer på et modelbureau som 17-årig i 1990’erne, og da jeg kom til New York, mødte vi Eduardo. Han var fra Colombia, og så fandt jeg ud af, hvad en 8-ball var (1/8 ounce kokain). Sådan er det heldigvis ikke i dag. I dag ville man aldrig lade en samling 17-19-årige drenge bo sammen i en lejlighed i New York uden nogensinde at tjekke op på dem."

Jakke Mads Nørgaard til 2.000 kr. Skjorte Hansen Garments til 1.400 kr. Bukser Acne Studios til 2.200 kr. Hat Stetson til 1.200 kr. hos Petitgas. Tæppe Pendleton 1.200 kr.

Hvordan er det at høre sin far fortælle om stoffer, damer og om at spille pik?

Oscar: "Meget af det er for at lave sjov, selvom det måske er plat. Jeg er mere nede på jorden, og på det punkt er vi forskellige. I den måde han har levet sit liv på, har han vist, hvad man ikke skal gøre. Eller hvad jeg ikke synes, man skal gøre. Mit ungdomsoprør har måske været at tage skolen seriøst i modsætning til ham. Gå op i noget fagligt. Han ville kalde det konservativt."

Oliver: "Jeg har det sådan, at han er mit mesterværk. At et så fucked-up menneske kan få så fed en unge … Hvis du spørger mig, så er det magi. Et eller andet må jeg havde gjort rigtigt."

Hvad har du gjort rigtigt?

Oliver: "Jeg har bare været mig selv. Jeg har altid haft et selvhad eller noget selvdestruktivt. Jeg har altid haft lyst til at fremstå plat og vulgær for at kunne holde en tilpas distance til verden, fordi jeg måske er bange for at tage mig selv seriøst. I stedet sad jeg med mine venner og røg tjald. Vi tungsugede chillum, som vi havde lagt i fryseren. Vi røg et hoved og gik ud som et lys. Jeg har aldrig været et godt forbillede."

Er det fordi, du har hørt så mange historier fra din far, Oscar, at du ikke har haft brug for at skeje lige så meget ud?

Oscar: "Jeg tror, at det er en ret stor del af det. Men også den åbenhed, der har været omkring det, har fået mig til at distancere mig fra det. Han har heller ikke fortalt de historier med det formål, at jeg skulle ud og gøre det samme. Det har mere været for at vise mig, hvordan verden også er."

Synes du nogensinde, at du har været en dårlig far, Oliver?

Oliver: "Ja, masser af gange. Jeg tror, de fleste forældre i dag synes, at de er dårlige forældre. Man kan lige så godt droppe den tanke. Jeg føler, at jeg har svigtet på sindssygt mange punkter, men hvis jeg først skal åbne op for det, ville jeg ikke kunne tale om andet. Man kan blive ved med at søbe rundt i det, og i den selvransagelse vil du altid kunne finde noget, du kunne have gjort anderledes."

Skindjakke Bottega Veneta til 44.000 kr. Strik Andersen-Andersen til 1.950 kr.
Bukser Libertine-Libertine til 1.300 kr.

Har du en situation med Oscar, som du ville have gjort anderledes?

Oliver: "De kampe jeg vandt, da han var lille, hvor jeg tog ham hårdt i armen, eller når jeg smed ham ind på værelset, og han så hoppede ud ad vinduet. Så sidder man bare tilbage og tuder og tænker: ’Hvorfor gjorde jeg overhovedet det?’ I virkeligheden er det frustrationer, du har over dig selv."

Har du nogle situationer, du ville ønske havde været anderledes, Oscar?

Oscar: "Måske at jeg stort set har klaret skolen selv. Da jeg gik i folkeskole og skulle til eksamener, tog han det ikke særligt seriøst. Nogle gange, når jeg kom hjem, havde der været fest dagen før. Det kunne have været fedt, hvis der havde været styr på tingene, så det ikke var helt smadret at komme hjem til."

Oliver: "Jeg gad godt kunne bidrage lidt mere til hans intellektuelle liv, men jeg er bare meldt helt ud af den klub. Jeg er modeldum på det punkt. Jeg gik ud af 1g. Jeg har prøvet, men jeg kunne ikke sidde stille … Livet peaker normalt, når du er 40. Jeg peakede som 19-årig, mens jeg boede i New York, tjente millioner og hang på Times Square. Det smadrede mig, for hvem gider lande efter det?"

Oscar: "Jeg har sat det som et mål for mig selv at gennemføre gymnasiet, fordi ingen af mine forældre har gjort det. Jeg har villet sætte barren lidt højere og vise, at det kan jeg altså godt. Jeg har ikke oplevet alt det, de har. Jeg ved godt, at tingene ikke kommer af sig selv. Man skal arbejde for det." ■

LÆS MERE: Stort portræt og modeserie med Prins Nikolai: Hvordan føles det at være født ind i en verden af privilegier og pligter?

LÆS MERE: Hjernen på afveje

LÆS MERE: Dele-skunk og tungeslasker: Til morgenfest på Roskilde ’18