Ulrik Haagerup scroll-down

Ulrik Haagerup: Journalisten, der blev træt af dårlige nyheder

Mange rystede på hovedet ad ham. Nogle latterliggjorde ligefrem hans tanker om, at journalister ikke bare skulle holde magthaverne i ørerne, men også være med til at gøre verden til et bedre sted. Historien om Ulrik Haagerup er historien om en mand, der altid har haft journalistik i blodet. Han har vundet priser og siddet på nogle af mediebranchens tungeste poster. Indtil han en dag sagde sit topjob op for at skabe en global bevægelse, der kunne forandre journalistikken – og verden.

Af Jesper Friis
Foto: Kristian Fæste
Samfund Euroman

”Godnat og sov godt.”

Sådan sluttede de to komikere Timm Vladimir og Gordon Kennedy deres populære godnathistorier i underholdningsprogrammet ’Transit’ på DR engang i 90’erne. Historierne var små satiriske eventyr, som Timm og Gordon sad og fortalte, mens de puttede sig under hyggelige uldtæpper. Eventyrene handlede typisk om én, der egentlig ville gøre noget godt, men alligevel blev gjort til grin af alle andre.

Hvis Timm og Gordon havde fortalt en godnathistorie om Ulrik Haagerup dengang, så havde den nok lydt nogenlunde sådan her:

”Der var engang en ung mand, som var en af de dygtigste journalister i landet. Han havde vundet priser og skrevet forsidehistorier hele sin karriere. Undervejs i sit arbejde blev han imidlertid frustreret over og ked af, at mange af de historier, der blev bragt i aviserne og i fjernsynet, altid var så negative og triste. Historierne handlede næsten altid om naturkatastrofer, om eksplosioner, krige og skandaler. Om folk, der faldt døde om eller mistede alting. Han tænkte, at man måske kunne gøre det lidt anderledes. Hvad blev der af alle de historier om dem, der ikke mistede noget? Hvad med de fortællinger, som vi kunne blive inspirerede, glade og kloge af at høre? Hvor var de henne? En dag stillede han sig op på en papkasse og sagde til alle sine journalistkammerater, om de ikke i stedet for altid kun at skrive om tragedier, katastrofer og konflikter også ind i mellem skulle lave nogle positive historier. Måske lave historier, som gav menneskene i landet optimisme, håb og lyst til at ændre alt det, der var dårligt? Men så grinede alle journalisterne ad ham og kaldte ham en stor idiot. Godnat og sov godt.”

Ulrik Haagerup fik aldrig en hovedrolle i en af Timm og Gordons godnathistorier, selvom fortællingen om ham faktisk passede pænt ind i eventyrkonceptet. Han blev formentlig heller ikke kaldt en idiot offentligt. Til gengæld er det sandt, at han havde alle imod sig, da han blev ansat som nyhedsdirektør i Danmarks Radio i 2007 og satte sig for at ændre en kultur, som, han syntes, gav seerne og læserne et forvrænget eller i bedste fald ensidigt billede af verden.

En septemberaften i 2008, hvor han igen sad derhjemme foran fjernsynet og så TV Avisen, blev han bekræftet i, at der var noget helt galt. TV Avisens tophistorier den aften handlede om terrortrusler mod Danmark og skyderier i København. I Sverige var en kvinde blevet sexmisbrugt i et skur. Bagefter kunne nyhedsværten blandt andet fortælle om en retssag efter et flystyrt, der havde kostet hundreder af mennesker livet, om krise i Socialdemokratiet og busstrejker på Fyn. Endelig sluttede TV Avisen med den muntre og opbyggelige historie om en stor, mekanisk edderkop, der havde skabt panik i Liverpool. Og så til vejrudsigten: Regnvejret fortsætter. Hav en fortsat god aften.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Journalistik, Medier og Portræt