Spis godt i en af Italiens mest oversete regioner scroll-down

Spis godt i en af Italiens mest oversete regioner

Andiamo in Abruzzo. Det er italiensk og betyder, at vi tager til Abruzzo. Af Italiens 20 regioner er det nok ellers mest Toscana, der trækker, hvis ikke lige Lazio pga. Roms beliggenhed. Abruzzo ligger på samme breddegrad som Rom, men på modsatte side af støvleskaftet så at sige, ud til Adriaterhavet. Spiser man pasta her, er det via gnocchi, for her er det kartofler, man dyrker, for ikke at tale om safrankrokus, for verdens dyreste safran kommer faktisk fra Abruzzo. Og selvfølgelig byder restauranterne langs kysten på masser af fisk og skaldyr – med safran – og flere af restauranterne står på pæle, ikke bare for at beværte turister og lokale, men også helt bogstaveligt, noget helt unikt for regionen gennem mere end 800 år.

Af Noa Agnete Metz
Foto: Victor Sokolowicz & Alamy
Gastro Euroman

For mange italiensfarere er Abruzzo-regionen en hvid plet på kortet. Der er ingen direkte fly, og de lokale sights har ikke lagt kulisse til biljagter hverken på det store eller det lille lærred, så det er småt med genkendelseseffekten internationalt. På trods af at området vender ud mod Middelhavet er det ord som friluftsliv, majestætiske bjerge, bjørne og bondemad, der falder de fleste italienere ind, når man siger Abruzzo. Regionen er sparsomt befolket og en stor del er fredet naturområde. At være langt væk fra globalisering og nemme weekend-destinationer er ikke kun en ulempe, for her er der ingen overrendte fortovsrestauranter med menuer på fem sprog, og masseturisme er et ukendt begreb. Hele 40 % af regionen er naturpark, så det er blot et spørgsmål om at have et fast greb i sin gps og ikke fare vild i bjergene på vej mod kysten, da brune bjørne som bekendt kun er søde på tegnefilm. 

Med det uspolerede og rå følger små kulinariske skatte og en gastronomisk kultur, der ikke gør knæfald for noget internationaliseret køkken. Fantastiske råvarer er en af de ting, Abruzzo kan bryste sig af. Alene navnet Pescara, en af regionens hovedbyer, kommer af ordet pesce, der betyder fisk, og så er Abruzzo leverandør af verdens fineste og dyreste safran, der dyrkes med omhu af familier gennem generationer. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Restauranter og Italien