Sponsoreret af MØR Restaurant & Bar

Kødbyens nye restaurant og bar hedder MØR. Der er ingen fine fornemmelser, overkomplicerede menukort, og der er ingen stavemåder med umlaut over o’et. Det er generelt ganske lige til at få begreb om konceptet. Du skal drikke god vin, spise god mad, og vælger du en bøf, kan du være sikker på, at den er mør – og så skal du starte eller slutte dit besøg i baren – hvis ikke begge dele. 

Nok er pre-dinner cocktails ikke så udbredt en skik i Danmark, som det er i USA, men det håber MØR Restaurant & Bar at ændre på. Det er selvfølgelig en smagssag, om et selskab har bedre af ædruelighed, men til tider kan vi have brug for lidt flydende mod for at få samtalen til køre. I baren, der prydes af klassiske barstole, borde og små lounge-områder, får man om ikke andet ingen problemer med at slukke sin tørst, inden sulten står for tur.

Hvad end man er til en velskænket fadøl, et glas kølig hvidvin, eller en cocktail, så er der hjælp at hente på den anden side af bardisken. Cocktail-kortet byder på bartenderens egne påfund, men har du behov for at udfordre MØRs cocktail-kundskaber, kan du med fordel prøve at bestille alt fra en Old Fashioned til en Amaretto Sour, og se til, mens barchefen ryster din bestilling ud af de korte ærmer.

Fra baren kan man få færten af, hvad der venter på den anden side af den velskænkede aperitif, men det skyldes ikke udsynet til MØRs restaurant, der er ganske begrænset fra baren. Det skyldes derimod det åbne køkken, der lader kokkenes arbejde ved den argentinske kulgrill strømme ud i lokalerne, og det tager sanserne og appetitten bestemt ikke skade af. Tværtimod.

Inden man giver sig i kast med menuen, får man et vinkort i hånden. Det er omfangsrigt udvalg, der strækker sig fra Italien og Frankrig til Chile og Østrig, men det er heldigvis let at kurere eventuel ubeslutsomhed. Med mere end 200 forskellige flasker at vælge imellem, kan selskabets vinkyndige komme på overarbejde, hvis alles præferencer og meninger skal høres. Det har MØR tænkt på, og tilbyder mere end 100 forskellige vine på glas, så uanset om du er til Barolo, Shiraz eller Sancerre, er der råd for det.

Netop den argentinske kulgrill er en essentiel del af MØRs koncept, og hele køkkenet er således indrettet rundt om den. Grænserne for, hvad der ryger på grillen, er få, men naturligvis er kødet fast inventar over kullene, og det er der en helt særlig årsag til. MØR bruger nemlig noget helt specielt oksekød, der er af en så høj kvalitet, at det skal behandles efter alle kogekunstens regler, og det er den specialbyggede kulgrill med til at sikre.

Det er såkaldt ’sashi’-oksekød fra Finland, som MØR benytter til sine bøffer. ‘Sashi’ er Japansk og betyder marmorering, og er ikke, lige som ’kobe-kød’, en race af køer. Faktisk kender man ikke racen på køerne, men man ved til gengæld, at de alle er græsfodrede, hvilket er med til at sikre den unikke fedtmarmorering, der giver kødet en fantastisk smag uden at gå på kompromis med mørheden.

Når man kalder sig for MØR, lægger man samtidig et tungt pres på sine skuldre, for der er ikke plads til seje bøffer eller kedelige udskæringer. For at vurdere om en given okse har den nødvendige ’sashi’-kvalitet på ’Triple A’, scannes den med en laser, der kan vurdere, om den eftertragtede fedtmarmorering er til stede og tilstrækkelig. Hvis ikke, så frasorteres den, inden den kommer i nærheden af MØRs kokke og glødende varme kul.

På MØRs menukort finder man dog meget andet end røde bøffer og japanske oversættelser, for MØR er ikke bare et steakhouse. Snacks og hovedretter overlapper, og det kan være svært at negle sig fast på en klokkeklar favorit. Heldigvis gemmer restaurantens indretning på et underspillet tip: maden skal deles. De runde borde, og høje langborde med dertilhørende stole, opfordrer dig til at dele retterne i selskabet i bedste familiestil.  

Det samme gør sig gældende for to af hovedretterne, der kræver, at man som minimum er to i selskabet, der har appetit til at give sig i kast med ’MØR-gryden’ eller ’MØR Meat Lover’s Plate’.  I en sydende varm messing-gryde lander en kombination af kød, der varierer fra uge til uge, linser, smeltet ost og friskhakket koriander, der er tilberedt i en speciel, slovensk kul-ovn, der kan nå en temperatur på 600 grader. Derfor skal man selvsagt udvise stor selvdisciplin, inden man tager for sig, hvis ikke man vil risikere at brænde tungen.

Hvis ubeslutsomheden tager overhånd, er ’MØR Meat Lover’s Plate’ det oplagte valg, da skaldyr fra Strandy Fisk, Grambogård gris, Hopballe Mølle kylling og dansk Angus-kødkvæg flankeret af økologiske grøntsager og et gavmildt udvalg af dips, bør sikre madro og tilfredse ganer hele vejen rundt om bordet.

Det er fristende at fortsætte det delevenlige tema, når dessertkortet finder vej til bordet, men det kræver solidaritet af en anden verden at lade andre få en smagsprøve på de elegante anretninger. Belgisk vaffel, hindbærsyltetøj og mokka-is. Grillet ananas glaseret i kanelsirup med krystalliseret hvid chokolade og tonka-is. 

Det er overordnet set, hvad MØR Restaurant & Bar leverer: tilfredsstillelse og misundelse i behagelige omgivelser. Du kan ikke vælge forkert, men nysgerrigheden kan tage overhånd, når resten af selskabets retter serveres, men løsningen er essensen af MØR. De lækre retter er på samme måde som deres fotografiske egenskaber: delevenlige.

MØR – Restaurant & Bar har adresse på Skelbækgade 3A, 1717 København V, og du kan booke bord lige her