Der er én stor udfordring ved vermouth: Halvdelen af det smager tarveligt. Desværre dominerer den halvdel supermarkedernes hylder, og du skal søge en smule for at finde guldet. Men guldet findes! Og når du finder din perfekte vermouth, vil solen skinne, fuglene synge og dit sind give slip på alle bekymringer.

For at finde en vermouth, der passer dig, er det nødvendigt med en smule forkundskab. Vermouth kan laves på flere måder, men det er grundlæggende krydret vin, ofte tilsat sukker og alkohol. Drikken stammer fra Piemonte i Italien, og i dag er det stadig det nordvestlige Italien og sydøstlige Frankrig, der sprøjter mest vermouth ud på verdensmarkedet.

Man taler ofte om to kategorier: Sød vermouth, der normalt er rød, og tør vermouth, der normalt er hvid.

Men så simpelt er det selvfølgelig ikke. For der findes en mellemkategori, blanc, som er hvid og sød, og en del sidekategorier, som teknisk set ikke er vermouth, men bare aromatiseret vin. Blandt dem er quinquina, som indeholder kinin, og americano, der har lidt større bitterhed.

GettyImages-1186070907 copy.jpg

I din jagt på salig lykke, er quinquina ikke noget dårligt sted at starte. Lillet er blandt de mest kendte eksempler på quinquina, den er let at fremskaffe, og hvis du kan lide tonic, vil du elske den milde bitterhed i Lillet.

Blandt ægte aficionados er Lillet en smule ugleset, da de ændrede opskriften i 1986, og mange foretrækker derfor italienske Cocchi, der stadig brygger ud fra de originale opskrifter. Men begge er lækre – og perfekte i din martini vesper (tre dele gin, en del vodka og en del quiunquina blanc).

Er du mere til det tørre, skal du finde en flaske tør Dolin, af mange anerkendt som det bedste bud på en klassisk, fransk vermouth. Servér den med en skive citron og lidt tonic. Eller rør den med fire gange så meget gin, og du har en martini.

Skulle der stadig indfinde sig en snert af bekymring i sindet, er det frem med den søde, røde vermouth. En god, rød vermouth kan drikkes rent, serveret på is og med lidt appelsinskal som pynt, men mange vil nok foretrække at blande den op med danskvand. Eller du kan glæde dig over, at du med den røde vermouth allerede har en tredjedel negroni (du mangler blot gin og Campari) eller en tredjedel manhattan (tilsæt bourbon og et par dråber Angostura).

Tre anbefalinger

dolin.jpg

Dolin Rouge

Et fjollet godt køb til prisen. Bittersød på den venlige måde, men uden at være kedelig. Perfekt til negroni.
Pris: 119 kr.

cucielo.jpg

Cucielo Bianco

Meget krydret, næsten parfumeret, hvid vermouth. Det frække valg til østers eller som aperitif med tonic.
Pris: 195 kr.

cocchi.jpg

Cocchi Americano

Frisk og tør, med en smule bitterhed fra kinin og appelsinskal. Brygges stadig på den originale opskrift fra 1891 og et kulthit blandt cocktailnørder.
Pris: 170 kr.