Vine til enhver pris

Offentliggjort

OVER 400 Kr.

CLIFF LEDE, CABERNET SAUVIGNON 2009, NAPA VALLEY, CALIFORNIEN. USA

5 stjerner ud af 6

449,00 kr.

finewines.dk

Cliff Lede blev uhelbredeligt smittet med vin, da han blev introduceret til Grand Cru Classé Bordeaux, og det gør han ikke noget forsøg på at skjule i sine egne vine her mange år senere. Vi taler ikke plummy cabernet, men kølig, afmålt og cabernet, der har druens ærkeklassiske duft- og smagskarakteristika. Tanninerne bider stadig fra sig – den skal have et par år mere, men det er et virkeligt godt glas allerede nu – bedre end mangt en bordeaux i samme prisklasse og derfor tillige et rigtig godt glas til prisen, selv om en lille plovmand immervæk er en slags penge. JUJ

ROSSO DEL BEPI 2002, GIUSEPPE QUINTARELLI, VENETO. ITALIEN

5 stjerner ud af 6

999,95 kr.

eriksorensenvin.dk

Vemod trænger sig på, verden mistede en mester og en nestor i januar, da Giuseppe Quintarelli døde, men hans ånd lever videre i fl askerne. Rosso del Bepi er deklasseret amarone eller rettere vin fra druer, som Bepi vurderede, ikke levede op til hans standarder for amarone. 2002 er som i andre italienske områder et svagt år. Kulde og regn, skidt vejr nærmest hele vejen gennem sæsonen. Kun de bedste har fået god vin ud af den årgang. Tjære, kakaopulver, Laphroaig, kirsebær, egentlig ganske afdæmpet duft, som på typisk vis ikke siger tørrede druer. Quintarelli søger langt dybere end kirsebærlikør, rosin og chokolade. Bepis fi ngeraftryk, den umulige kombination af kødelighed og italiensk krydderurtebed, er tydeligt. På tungen er der styrke, varme og utrolig fi nesse, på trods af koncentration har man lyst til mange fl ere glas. Det store spørgsmål er: kan vin til 1.000 kr. være et godt køb – svaret er ja! RLJ

OVER 200 Kr.

CHAMPAGNE BRUT ROSÉ, JEAN LAURENT. FRANKRIG

5 stjerner ud af 6

229,00 kr.

finewines.dk

Porno, burlesque, belle epoque – der er stadig dekadence forbundet med rosé champagne. Jeg skal blankt erkende, at jeg tidligere ikke forstod vintypen. I andre områder må man under ingen omstændigheder blande rød- og hvidvin til rosé, men det er måden, man gør det på i Champagne. Jegstøder ofte ind i usammenhængende vine af den type. Jean Laurents rosé hænger dog godt sammen, roséfarvet som en grandios provencevin, mens aromaerne består af jordbær, æbleskræl, rooibus te og blodappelsin. Den er knastør, kalkagtig og forfi net i smagen – farlig drik, farlig drik og prisen er latterlig lav! RLJ

PINOT NOIR SCHINDLER VINEYARD 2009, SINEANN, WILLAMETTE VALLEY. USA

5 stjerner ud af 6

279,00 kr.

finewines.dk

Oregon pinot i bio-form. Sineann står generelt for burgundisk stil, og man kan roligt sige, Schindler Vineyard er burgundisk. Jeg ved godt, det er skammeligt at sammenligne med moderområdet for druesorten – Willamette Valley burde efterhånden have fundet sit eget udtryk, men for netop pinot og bourgogne bliver det nok ikke anderledes. Der er bourgogne og resten er ’bare’ pinot noir. Schindler er forbavsende dæmpet, jordet, nærmest formuldet og drysset med tranebær. Intet råber USA, intet siger Oregon … nej, Volnay ville være mit gæt. Så raffi neret, silkeagtig tannin, så svævende syre. Diskret ny eg driller i baggrunden, men helheden har vindende væsen. RLJ

KOENIG VINEYARDS, VIOGNIER 2009, SNAKE RIVER VALLEY, IDAHO. USA

4½ stjerne ud af 6

169,00 kr.

wine-eshop.dk

Viognier er en syresvag drue, der (for) ofte fremstår fl ad og bolsjesmagende, men det er ikke tilfældet her. Den ’bider’ og prikker dejligt på tungen, det blomstrende og bolsjeprægede er

ikke udtalt – det bliver kun til en svag, eksotisk tone, og det er godt. Den er høj i alkohol, og det mærkes, når temperaturen stiger – den skal for alt i verden drikkes tilpas afkølet. Ikke nogen mainstreamvin og absolut en god oplevelse. JUJ

SIGALAS SANTORINI 2009, SANTORINI. GRÆKENLAND

4 stjerner ud af 6

190,00 kr.

loegismose.dk

Assyrtiko er Grækenlands bedste hvidvinsdrue og oprindelig fra Santorini, hvor vinen her også kommer fra. Druen er bl.a. kendetegnet ved at kunne bibeholde et relativt højt syreniveau, trods de varme vækstbetingelser. Den er absolut et interessant bekendtskab, krydret og en anelse acetonepræget, rigtig god til mad med røgede indslag eller stærk krydring. Når den har stået i glasset og er blevet (for) varm, så brænder den høje alkohol (14 %) igennem, og vinen får vermouthagtige toner. Prisen er peberet, og det er dens værste fjende! JUJ

FRANZ HILL VINEYARD, ZINFANDEL 2007, NAPA VALLEY, CALIFORNIEN. USA

5 stjerner ud af 6

199,00 kr.

finewines.dk

I egen selvforståelse bryder jeg mig ikke om zinfandel, dvs. øhhh normalt ikke, for jeg må godt nok indrømme, at det her er et lækkert glas i al sin magt og vælde. Sveske og peber kæmper om smagsindtrykket, og peberpræget holdet sødmen i ave. Et voldsomt glas med et oloroso nøddepræg i næsen – det er for meget af det gode, men det smager altså godt. Måske ikke hver dag, men det er heller ikke så tit, denne her slags vine kommer ens vej forbi. JUJ

MARCEL DEISS, GEWURZTRAMINER 2007, ALSACE. FRANKRIG

5 stjerner ud af 6

145,00 kr.

compagniet.dk

Mange anser Jean Michel Deiss for for meget på alle måder – som en halvgalning, der producerer alt for voldsomme vine. Set i det lys, er Gewurztraminer 2007 her meget karakterfast, men afdæmpet og holdt i kort snor, når man betænker, hvor ’hysterisk’ en drue som gewurz kan opføre sig. Her er hverken billig hotelsæbe eller eksotiske frugter på kanten af råddenskab – ej heller et sukret præg, men elegant frugt à la moden pære og en sødmefuld tyngde og struktur, der fylder munden og forsvinder igen. Et skønt glas vin, som der nok skal være oste, der passer til, men jeg drikker den gerne uden noget. JUJ

ONDA NOVA ALICANTE BOUSCHET 2009, ADEGA DO CANTOR, ALGARVE. PORTUGAL

4 stjerner ud af 6

155,00 kr.

hjhansen-vin.dk, vinspecialisten

“We’re all going on a summer holiday!” Sommeren er desværre allerede længe siden, men vi kan da godt glæde os til næste år. Cliff Richard har kastet sig over enhver velhavers drømmesyssel: vingårdsdrift. Jeg ved ikke, hvor meget jord under neglene han selv får, men hans team på vingården i det varme Algarve gør det godt. Alicante bouschet er det dystre afkom af blandt andre grenache og tilhører den sjældne gruppe af såkaldte teinturier-druer, hvor druekødet er farvet, petite sirah er en anden af den slags. Onda Nova laver grundigt om på opfattelsen af sorten som ’farvehjælper’ og inferiør. Kirsebærlikør, rødvinskogte fi gner og sød tobak, varm og kold på samme tid. Overraskende strunk smag, frisk syre og let bitter, nærmest fysisk tannin. Vellavet, velhåndteret varm vin. RLJ

KOENIG VINEYARDS SYRAH 2009, SNAKE RIVER VALLEY, IDAHO. USA,

4½ stjerne ud af 6

169,00 kr.

wine-eshop.dk

Idaho, der kommer man ikke så tit forbi – vinmæssigt og vel i det hele taget. Jeg synes, det er et godt glas vin – dejligt pebret, let røget og helt uden den em af våd hund, der for ofte ledsager oversøisk syrah. Stærk og potent vin, men ikke tung eller jammy – Idaho er et køligt randområde for vindyrkning, og det smager igennem her. På en rigtig god måde. JUJ

OVER 100 Kr.

SIGALAS, ASIRTIKO-ATHIRI 2010, SANTORINI. GRÆKENLAND

4½ stjerne ud af 6

110,00 kr.

loegismose.dk

’Postkortøen’ Santorini har i fl ere år været det græske vinhåb (men andre områder presser sig efterhånden langt om længe på), og Sigalas er en af topproducenterne. Andetsteds på disse sider kan man møde den 100 % assyrtikobaserede topvin, men det her er altså et langt bedre køb – sprød, let krydret i det, ’sitrende’ og dejlig fri for det fadpræg, som upcomming hvidvinsområder (Rueda, Rias Baixas …) ofte er skæbnesvangert glade for. Et dejligt og anderledes glas hvidvin, som mange desværre nok vil gå uden om på grund af pris og geografi sk oprindelse. JUJ

FANINI, CHARDONNAY DELL’UMBRIA 2009, UMBRIA. ITALIEN

4 stjerner ud af 6

118,00 kr.

lysgaardvine.com

Den har fået noget fad, nyt træ, umiddelbart også for meget, men det damper gudskelov af i glasset og efterlader et ganske indtagende glas chardonnay, der måske ikke har smagsnuancerne liggende lag på lag, men den smager slet og ret godt – og distancerer sig milevidt fra de træfl issmagende chardonnay, verden er så fuld. Desværre vil den nok have det svært på et marked, der stadig betragter hvidvin som et nødvendigt onde og i al fald aldrig vil give mere end en halvtredser! JUJ

SECONDO MARCO, VALPOLICELLA RIPASSO 2009, VENETO. ITALIEN

4½ stjerne ud af 6

139,00 kr.

hallervine.dk

Åh ja, det er jo blevet lidt køligt i vejret, og man skulle fandeme være et skarn, om man ikke lige kunne tylle sådan en vintervarmen vintervarmende frugtbowle af blomme og rosin, tilsat tobak og chokolade. Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal spise til, så det lader jeg være med! JUJ

DOMAINE LA CASENOVE, LA GARRIGUE 2009, COTES CATALANES, LANGUEDOC-ROUSSILLON. FRANKRIG

5 stjerner ud af 6

85,00 kr.

compagniet.dk

Et blend af carignan, grenache og syrah, hvilket giver en tæt, sortblå sag med et strejf af brændt gummi(!) og sødme, men det er på samme tid en saftspændt sag, så vinens indre klodsmajor når aldrig at få et ben til jorden! Til prisen et fantastisk godt bud på en ’fredagsvin’. JUJ

SYRAH 2008, LAZANOU, WELLINGTON. SYDAFRIKA

4 stjerner ud af 6

98,00 kr.

pinotageshoppen.dk

’Kølig’ og med forfriskende med bærtoner, kirsebær og røget dyrekølle. Tanninen er nærmest à la Cornas, mens kroppen er lidt fl æsket og bærer mere præg af placeringen inde i det varme Wellington bag Stellenbosch og Paarl, langt væk fra havets kølende vinde. Druerne er dyrket økologisk og gennemgår dobbeltsortering inden 12-13 mdr. lagring på franske barriques. Prisen indikerer ikke sjældenhed, men blot 409 kasser er der lavet af Lazanous uromantisk betegnede Vinmark nr. 4. RLJ

LANGHE NEBBIOLO 2010, PRODUTTORI DEL BARBARESCO. ITALIEN

4 stjerner ud af 6

99,95 kr. v./12 fl.

philipsonwine.com

Transparent, naturligt for nebbiolo, men efterhånden en sjældenhed. Herligt forfriskende rød bærfrugt, tyttebærsaft, tranebær og en smule halm i støvlerne! Afvæbnende bondsk, stiller sig ikke an og opfører sig selvstændigt, men alligevel som vi forventer en nebbiolo skal opføre sig… syrestramt, let tannisk og lækkert saftigt. En meget god introduktion til alvorligere nebbiolo og et ganske godt bevis på fornuften i DOC-en Langhe Nebbiolo, for lettere udgaver end Barolo og barbaresco har også noget at sige. RLJ

UNDER 100 Kr.

EPICURO NERO D’AVOLA 2010, FE. VI. SRL. ITALIEN

2½ stjerne ud af 6

69,75 kr.

skjold-burne.dk

Skjold Burne kører fast kampagne på en månedens vin. gastro er bagud her, for Epicuro tilhører juli måned. Det er derfor også lidt sent at advare mod den, men mon ikke den stadig står på hylderne rundt i landets Skjold Burnebutikker? Producenten er hemmelig, og navnet spiller overmodigt på livsnyderi og epikuræisk indstilling. Den er sær grøn, umoden og samtidig overmoden, fuld af blød augustblomme og virker for ’varm’ med alkohol i eftersmagen, nærmest som romtopf. Samtidig er kernen tynd og vandagtig, men slutningen besk – høje høstudbytter, stressede druer … det er i hvert fald ikke godt. RLJ

RIOJA CUVÉE PHILIPSON 2009, TELMO RODRIGUEZ. SPANIEN

5 stjerner ud af 6

74,95 kr. v./12 fl.

philipsonwine.com

For nylig åbnede jeg en 1999 Ribera del Duero fra Telmo Rodriguez’ gamle vinmark Alta Matallana. En fornøjelse, overbevisende vin fra et lidt mishandlet område, men Telmo Rodriguez er balancens mester. Han laver ikke en eneste overgjort vin, pumpet eller pimpet saft – på trods af to håndfulde projekter rundt i Spanien holder han sig til varemærket frescezza. Aftapningen til danske Philipson viser, hvad prisfornuftig rioja burde være, men alt for sjældent er. Friske sommerrøde skovbær, strejf af vanilje, ret høj syre og fasthed i smagen. Jeg læste, at ordet mineralitet ikke fi ndes i det danske vokabularium, stavekontrollen understreger det konsekvent, men vinfolket ved, hvad det drejer sig om, og riojaen her har i høj grad mineralitet. Bedste version endnu fra Rodriguez-Philipson-samarbejdet. RLJ

ARAMIS SAUVIGNON COLOMBARD m2011, CÔTES DE CASTOGNE. FRANKRIG

4 stjerner ud af 6

75,00 kr. (55,00 kr. v./6 fl .)

vinmonopolet.dk

Åh, hvor skønt med en let, rent smagende hvidvin i disse tider med powerbasser, der gi’r den med fad og alkohol. Markant parfumeret sauvignon, men mere grøn og citrus end stikkelsbær og armsved. Til aperitif eller fi skeanretninger, der kalder på et syrespark fra vinen. Prisen for en enkelt fl aske er lige lovlig høj, så mon ikke det er prisen ved 12, man skal forholde sig til – 55 kr. gør den bestemt til et godt køb. JUJ

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad