Har du et godt råd til nybegyndere?

”Ja, men du burde egentlig have spurgt for fem år siden, for markedet er gået opad i seks år. Der er en tendens til, at nybegyndere kommer ind meget sent i forløbet. Det er, når det går dårligt, at man kan lave de virkelig gode køb.”

Hvad skal man være opmærksom på?

”Du skal gøre op med dig selv, om du har råd til at tabe de penge, du køber aktier for. Hvis det hele går galt, må det ikke vælte din økonomi. Der kommer tider, hvor det ikke er sjovt at være på aktiemarkedet. Disse tider skal man kunne stå igennem. Du skal også vurdere, om du har en stresstærskel, der kan holde til at investere.” 

LÆS OGSÅ: Dagligdagen for en daytrader: "Jeg forvandlede mine 9.000 kroner til knap en million. Men der gik ikke lang tid, før jeg mistede det hele igen”

Hvad er de typiske fejl?

”Den fejl, jeg ser oftest, er grådighed. Altså når en aktie er steget, venter folk med at sælge, fordi de vil have mere. Hvis du køber en aktie til 100 kr., skal du inden da have bestemt, at du fx vil trække dig ud, når den er 120 kr. værd, og så gøre det. Omvendt skal du også sætte en grænse for, hvor langt den må komme ned. Og pas på med at få følelser for de virksomheder, du investerer i.”

Hvilke fejl har du selv begået?

”Dem alle sammen. I starten var jeg uvidende og ungdomsgrådig, så jeg gearede mine aktier, dvs. jeg lånte penge til at købe aktier for. Det giver banken ret til at bestemme, hvornår du skal sælge. Trækker de stikket, mens du er i minus, kommer du ud med et stort tab.”

Hvis man kender en, der har tjent penge på aktier, er det vel en god idé at købe aktier samme steder?

”Det værste, du kan gøre, er at lytte til naboen og derefter investere i den samme virksomhed. Det er ligesom at sætte dine penge på rød. Du er nødt til at sætte dig selv grundigt ind i de selskaber, du vil investere i. Gider du ikke tage et kursus i vurdering af virksomheder og prisfastsætning, kan du få en fondsmægler eller en investeringsfond til at investere dine penge.”

Hvor meget skal jeg investere for?

”For at lave tilstrækkelig risikospredning skal du købe aktier i 5-10 forskellige brancher. Men det koster noget at købe og sælge aktier, så hvis dit startbeløb er 10.000, er du nødt til at satse på en eller to aktier og dermed acceptere en højere risiko.”

Er der aktier, der er sikre vindere?

”Der er ingen sikre vindere, men historisk set er der to virksomheder, som har været vinderaktier. Novo Nordisk, der laver diabetesmedicin, og Coloplast, som laver produkter til folk, som har inkontinens og stomi. I kraft af at vi bliver ældre, og købekraften i ulandene bliver større, tegner det også til, at de bliver vinderaktier i fremtiden.” 

LÆS OGSÅ: "Jeg måtte snige mig ud på toilettet og ringe hjem og dæmpe gemytterne.”

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan køber du et brugt ur

LÆS OGSÅ: Mads Brügger møder Lars Seier til det store ædegilde