Hos de gamle mestre får man det indtryk, at det kræver særlig behændighed og mange timers prøvelser at lykkes med en omelet.

Alle kogebogsskribenters fader, Auguste Escoffier, skriver fx bare: ”Vi skal ikke opholde os med omtale af omelettens behandling under tillavningen – dette læres ved vanen og tilegnelsen af det sikre håndelag.” Ja, tak for hjælpen, du!

Det behøver man nu ikke lade sig skræmme af. Traditionen foreskriver, at omeletten skal foldes om sig selv og have samme form som en tykmavet cigar, men jeg synes ikke, det er vigtigt at stå og bakse med det, når man nemt kan lave en velsmagende og saftig omelet, der er flad som en pandekage, og som næsten passer sig selv, mens den steger.

Brug hellere energien på at finde nogle gode, friske æg og på at lave noget lækkert fyld.

Her er en ærketraditionel smagskombination af champignon, skinke og spinat, men omelettens fyld kan varieres i det uendelige.

Det skal der i (til 1 person)

> 2 æg
> En tsk. paprika
> 6 brune champignoner
> En håndfuld skyllede spinatblade – ikke babyspinat
> Revet parmesanost efter smag
> Olivenolie
> En klat smør
> En pæn skive kogt skinke

Sådan gør du:

1. Rør æggene sammen med en lille smule salt, sort peber og paprika.
2. Rist champignonerne i tykke skiver ved middelvarme i olivenolie og en lille klat smør. Olien har de bedste stegeegenskaber, mens smørret tilfører svampene mere farve og smag. Når de er smukt gyldne, smider du det finthakkede løg på panden og svitser ved lav varme, indtil løget er blødt og let gyldent. Tag fyldet af panden.
3. Steg hurtigt spinaten ved høj varme, til den er faldet sammen og blankt mørkegrøn. Tag den af panden.
4. Kom lidt ny olie på panden sammen med en teskefuld smør. Når panden er varm, og smørret er bruset af, hældes æggemassen på, og der skrues ned på laveste blus, så omeletten ikke bliver tør og tykhudet.
5. Fordel champignonerne og spinaten ovenpå, og riv parmesan ud over.
Når æggemassen er begyndt at sætte sig nedefra, så der kun resterer et tyndt, frådende lag råt æg på toppen, kontrollerer du, at den ikke sidder fast i bunden. 6. Giv den inderste del af håndtaget på panden et par kontrollerede bank med skæftet på en paletkniv. Hvis omeletten glider rundt i panden, er alt i orden, hvis den ligger stille, kan man forsigtigt finde det kritiske sted, hvor omeletten hænger i, og bruge paletkniven til at løsne den.
7. Dæk panden med et grydelåg eller en tallerken af tilsvarende størrelse. Mens du holder godt fast vender du med et hurtigt og bestemt håndledsvrid det hele om, så grydelåget kommer nederst og panden øverst, og omeletten dumper ud på grydelåget/tallerkenen med den stegte side øverst.
8. Lad forsigtigtigt omeletten glide tilbage på panden, og steg den ufærdige side et minuts tid, til den har dannet skorpe og bevæger sig frit rundt på panden, hvis du giver den et ryk.
9. Tag omeletten af panden, og steg skinken kortvarigt, til den er flot gyldenbrun og dufter dejligt. Læg skinken oven på omeletten, og server den - eventuelt med tilbehør af hjemmelavede bagte bønner. 

Opskrift på bagte bønner


Det skal der i:

> 1 dåse hvide bønner
> 150 g små tomater, fx velduftende og søde daddeltomater
> 300 g hakkede
tomater på dåse
> ½ almindeligt løg
> 2 fed hvidløg
> 1-2 tsk. brunt sukker
> Et skvæt cider-eddike eller hvid balsamico
> Et par generøse skvæt engelsk sauce
> 1 frisk rød chili
> Et par kviste frisk rosmarin
> 1 ½ spsk. olivenolie

Sådan gør du:

1. Skær hvidløget i tynde skiver, tøm chilien for kerner, og skær den i skiver. Rist det hele i olie i en kasserolle ved middelvarme, til hvidløget er let gennemsigtigt. Hakket rosmarin og fintsnittet løg tilsættes. Svits videre ved lav varme, indtil det hele er blødt og gyldenbrunt.
2. Kom grofthakkede tomater i kasserollen, og når de er faldet lidt sammen, tilsættes eddike, sukker, tabasco og engelsk sauce. Kog et par minutter ved middelvarme.
3. Tilsæt bønner, dåsetomater og et par skefulde vand, og lad det hele koge igennem i fem minutter ved middelvarme. Smag til med salt og eventuelt sukker, hvis du synes, saucen er for syrlig.
4. Dæk bønnerne med et stykke bagepapir, du har vædet under vandhanen, og sæt hele kasserollen i ovnen en times tid ved 150 grader, til bønnernr er smeltende bløde og intenst velduftende.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte kartoffelpizza

LÆS OGSÅ: Sådan spiser Andrea Pirlo for at holde sig på toppen

LÆS OGSÅ: Opskriften på succes: Det spiser FCK-spillerne for at holde sig i form