...Og jeg skal love for, at Danmark træder i karakter som den svinekødsspisende nation, man jo egentlig godt vidste, at vi er. Man skulle næsten tro, at Landbrug & Fødevarer var medarrangør.
Fem ud af otte retter er med svinekød – krebinetter/karbonader, brændende kærlighed, stegt flæsk, æbleflæsk og stegt svinekotelet. De tre sidste er smørrebrød, hakkebøf og stegte sild. Det er sagt før, og det er så hermed sagt igen, at uanset hvor meget vi taler om nynordisk, Michelin eller innovation, så spiser danskerne over en bred kam det samme, som de altid har gjort. Dermed ikke sagt, at der er noget galt med de pågældende retter, men de tegner bestemt ikke billedet af en alsidig fødevarenation.
Det er oplagt, at svinekød skal med i opløbet, og naturligvis skal smørrebrød også med i finalen, men hvor er det trist at få bekræftet, at fisk fylder så lidt hos os danskere, når nu vi har verdens bedste fisk omkring os.
Annonse
Region Fyn stillede med kogt torsk og sennepssauce – den havde jeg gerne set med i opløbet. Bornholm stillede blandt andet med stegt kylling og skilt sovs – den måtte også meget gerne have været med.
Man skal ikke være den store statistiker for at regne ud, at meget peger på en svineret som Danmarks ’officielle’ nationalret. Det er også ok, bare trist at tænke på, at hovedparten af det svinekød, danskerne sætter til livs, kommer fra svin, hvis opvækst vi slet ikke kan være bekendt. Grisen er et fantastisk dyr på alle måder, men mennesket er et svin i den måde, det behandler grisen på!
Jeg ved egentlig ikke rigtig, hvad vi skal bruge det her med en nationalret til – meget mere end et kortlivet gimmick er det vel ikke. Jeg skal dog være den sidste til at beklage enhver form for fokus på vores madkultur. De otte kokke har alle lavet retter, der ser fremragende ud, men det havde måske været lidt sjovere og mere interessant, hvis der havde været et eller andet krav om nyfortolkning af klassikerne indover – noget, der havde givet pickuppen et skub hen i nogle andre riller?
Du kan se alle kandidaterne på danskernesmad.dk. Vi har her valgt at vise nogle af dem, der desværre ikke kom med i opløbet – bl.a. den kogte torsk og den stegte kylling.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.