Vidste du, at Batman Returns fra 1992 er en julefilm?
Foto: Getty Images

Guide til julen: Fire film, du ikke vidste, var julefilm

Den gode julefilm er mere og andet end sneboldkamp, andesteg og pakker. De bedste virker som et modsvar til højtiden, og ofte er handlingen mere ond end hyggelig.

’Eyes Wide Shut’ (1999)
New Yorks gader er fyldt med julelys, trykket stemning og våde tungekys, mens den jødiske Dr. Bill Harford (Tom Cruise) slentrer gennem byen efter et skænderi med konen Alice (Nicole Kidman). Julen symboliserer altid godt humør og julehygge, men også overfladekultur på den helt store klinge, fordi alt skal emme af idyl, selv når fundamentet er råddent. Derfor er julen den perfekte højtid for Stanley Kubricks erotiske drama fra 1999, hvor den på overfladen ægteskabelige fortræffelighed bliver endevendt og slutter i et bizart, kutteklædt orgie.

'Eyes Wide Shut' kan streames på HBO Nordic

’Batman Returns’ (1992)
’Batman Returns’ er et gennemført eksempel på en anderledes julefilm. Den klassiske noir-æstetik er ikke skrottet i denne Tim Burton-udgave af Batman, men nærmere piftet op med det, flere har kaldt goth-pop. Gotham er stadig snusket, mørk og fyldt med kriminelle, men overalt er der grantræer, julegaver og gakkede banditter iført juletøj, som springer ud af en overdimensioneret julegave. Kontrasten mellem den dystre by og julehyggen stiller Batman-universet i et anderledes lys, der ikke emmer af feel good-stemning, selvom bystyret kæmper for at bevare den.

'Batman Returns' kan lejes for 29 kroner på Viaplay.

’Gremlins’ (1984)
En ganske ordinær, ung mand får et Furby-lignende væsen, kendt som en mogwai, i julegave. Han begynder at undersøge væsnet og finder ud af, at det ikke kan tåle lys. Hvis det bliver vådt, formerer det sig, og hvis det spiser efter midnat, bliver det et djævelsk, drilsk og morderisk væsen – en gremlin. ’Gremlins’ fra 1984 er en kultfilm: den er genial, men ganske underlig. Filmen er en karikatur over gyserfilmsgenren. Som da en gruppe gremlins synger julesange for at skræmme en ældre dame og efterfølgende piller ved hendes trappelift, så hun bliver slynget ud af vinduet. En blanding af jul, gys og plat humor.

'Gremlins' kan lejes for 39 kroner på Viaplay.

’Brazil’ (1985)
Findes der en højtid mere totalitær end julen? Ikke ifølge Terry Gilliams kultklassiker ’Brazil’ fra 1985. Filmen er en orwellsk fremtidsdystopi, en krads samfundskritik og en alletiders julefilm, hvor den grå hovedperson Sam bliver en statsfjende ved et uheld. Han må flygte mellem byens gasrør, sovjetisk gasbeton og bannere med teksten: ’Consumers for Christ’, som afløses af neonoplyste juletræer og pebermyntestokke. Det er en genistreg at blande den totalitære stat med den totalitære hygge, som julen er. Tilsammen skaber det et absurd miks, der nok ikke får dig i julehumør, medmindre din jul handler om at tvinge det kapitalistiske samfund i knæ.

'Brazil' kan lejes for 39 kroner i iTunes.

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Guide, Jul og Streaming