Komfort med stil
Foto: Getty Images, PR En lidt uortodoks sprezzatura-fortolkning med slipset om den ene skjorteflip, men alligevel falder det både under de gængse kriterier og nok i manges smag.

Moderedaktøren anbefaler: Komfort med stil

Nogle vægter udtryk over komfort, mens andre nægter at gå på kompromis. Moderedaktør Frederik Lentz Andersen guider dig til et sted midt imellem.

Sprezzatura kan groft defineres som beskrivelsen af – ubesværet og skjult – at se nonchalant og tjekket ud. Italienske mænd udøver generelt sprezzatura til perfektion. Jakkesættet til hverdag er mere reglen end undtagelsen. Lette uldkvaliteter i sommerhalvåret og tungere om vinteren. Habitterne sidder, som de skal, og tjener deres formål både formelt, funktionelt og som ode til historikken for italiensk garderobekultur.

Stort set det samme er tilfældet, når vi kigger på briterne. De ser måske mindre tilbagelænede og afslappede ud i deres mørkeblå og nålestribede jakkesæt, men de ved, hvordan det skal sidde, og mange trækker stolt og trygt i habitten på daglig basis.

Hvordan går det så i Danmark? Ved den gængse danske mand, hvad sprezzatura betyder? Føler vi os generelt komfortable i jakkesæt, og er vi overhovedet parate til at lide for skønheden selv i festlige sammenhænge?

Det har tit undret mig, at vi (mænd) i Danmark – med en designarv så stolt, skarp og kompromisløs som vores – ikke i samme udstrækning ønsker at klæde os ud fra samme principper. Når nu vi ved, at klæder skaber folk, og at førstehåndsindtrykket, som også er funderet i, hvordan vi er klædt, er vigtigt for, hvordan vi bliver mødt af vores omgivelser. Hvorfor er det så, at så mange kommer sjoskende i udtrådte gummisko, udtjente lærredsbukser og en forvasket T-shirt?

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her